Wszystko o pomidorach cz. 9
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 9
Ale genialnie! I prosto
Zastanawiałam się nad zakupem tej sadzarki. Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Zastanawiałam się nad zakupem tej sadzarki. Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Jola
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
zielonaplaneta pisze:Cześć,potrzebuje pomocy w co gdzie posadzić i kiedy wysiać pod folię a kiedy do gruntu. To jest mój debiut i nie chcę tego spierniczyć
Przyszły nasiona z akcji i mam kilka swoich. Podsumowując mam:
San Marzano 6 nasion
K37 /4 f10 5 nasion
K37 f7 5 nasion
Megagron 7 nasion
Black cherry 12 nasion
Sława Nadrenii 7 nasion
Perła małopolski 8 nasion
Bawole serca całe opakowanie
Yellow Pershaped 11 nasion
Saint Pierre całe opakowanie
Malinowy retro całe opakowanie
W tunelu mam miejsce na 4 rzędy po 6 krzaków,łącznie 24 krzaki zachowując odstępy między pomidorami 60cm i więcej na ścieżkę . W gruncie mam miejsce naokoło 40 krzaków.
Pomoże mi ktoś to rozpisać co i gdzie poprowadzić oraz kiedy dawać na waciki poszczególne odmiany do szklarni i do gruntu.?
Moje doświadczenie z pomidorami to jak na razie próby wysiewu na parapecie po kilka nasionek na początku lutego,w połowie i teraz na początku marca aby spróbować,zobaczyć co to w ogóle wyjdzie i czy mam dobre miejsce oraz doświetlenie . Jak się okazało miejsce jest ok. bo nie wybiegają za bardzo
Za dużo wymagam czy zadaje zbyt płytkie pytania ?
Po przeczytaniu wielu poradników z różnymi poradami dalej nie jestem pewny co do obsady i terminów
Od Was dostałem te nasionka ,może instrukcji ktoś udzieli rzetelnej ?
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Pomogę choć trochę:
Siew do gruntu - najwcześniej 10.03, do końca marca (choć jeśli posiejesz na początku kwietnia, też będziesz miał plon ) niezależnie od odmiany.
Siew pod folię -już
Nie bardzo rozumiem pytanie, co i gdzie poprowadzić - sadzisz tak, jak piszesz, czyli odstęp ok. 60 cm. Możesz poczytać watek o pomidorach 2 na 1, czyli 2 sadzonych przy 1 paliku - tak można sadzić generatywne, czyli te "szczuplejsze", mówiąc w dużym uproszczeniu. Pamiętaj, że Black Cherry rośnie b. wysoko, więc raczej do gruntu, a megagroniasty jest niski, ale potrzebuje sporo miejsca. 2 na 1 z tych co masz można na pewno sadzić Perłę i Sławę. To chyba tyle w duuuużym skrócie
Czytaj na bieżąco wątki pomidorowe
Siew do gruntu - najwcześniej 10.03, do końca marca (choć jeśli posiejesz na początku kwietnia, też będziesz miał plon ) niezależnie od odmiany.
Siew pod folię -już
Nie bardzo rozumiem pytanie, co i gdzie poprowadzić - sadzisz tak, jak piszesz, czyli odstęp ok. 60 cm. Możesz poczytać watek o pomidorach 2 na 1, czyli 2 sadzonych przy 1 paliku - tak można sadzić generatywne, czyli te "szczuplejsze", mówiąc w dużym uproszczeniu. Pamiętaj, że Black Cherry rośnie b. wysoko, więc raczej do gruntu, a megagroniasty jest niski, ale potrzebuje sporo miejsca. 2 na 1 z tych co masz można na pewno sadzić Perłę i Sławę. To chyba tyle w duuuużym skrócie
Czytaj na bieżąco wątki pomidorowe
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
No to już bym strzelił babola bo myślałem ,że megagron potrzebuje dużo miejsca i jest wysoki więc chciałem go dać pod folią od północnej strony,black cherry wyobrażałem sobie jako krzak karłowy i chciałem dać od południowej strony w foliaku Do foliaka już wysiałem rozsadę po trzy nasionka i trochę więcej bawolich serc
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Megagron jest wysokim pomidorem, nie jest karłowy !!!!
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale ogławiamy po 2- 3 gronie, co daje mu niższą wysokość. W gruncie u mnie miały ok 1m wysokości tylko (ale szerokość jaka). Za to na balkonie nieogławiany ok 2m. Plon z ogłowionego zdecydowanie lepszy.
-
- 500p
Dokładnie to miałam na myśli
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Megagron zajmuje dużo miejsca wszerz.Miałem go pod folią.Nie dał się prowadzić jako 2 w 1.Rosły pojedynczo zabierając miejsce pomidorom z następnego słupka(odl.0k.60-70 cm.)Również musiałem ukierunkowywać grona,bo pchał się do słoneczka.Prowadzony był na 3 grona,do wysokości ponad 1,8m,choć ostatnie było mniejsze.Ostatecznie wyrwałem je jako ostatnie pod koniec października.
W tym roku wraca do donicy na balkonie.
W tym roku wraca do donicy na balkonie.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W tym roku stawiam na winogronka.Smak ten sam,zbiór łatwiejszy i rośnie w sposób b. ucywilizowany niż jego antenat
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Ja też stawiam na Twojego winogronka < dziękuję za nasionka>
Chciałabym tylko wiedzieć jak wysoko rośnie, bo nie wiem jak duże wiadro mam mu szykować
Chciałabym tylko wiedzieć jak wysoko rośnie, bo nie wiem jak duże wiadro mam mu szykować
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
W gruncie ,na 3 pędy dorósł mniej więcej do 1,6 m.Wstawiałem gdzieś jego zdjęcia.
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
A czy na miejscu które jest przeznaczone w maju na pomidory, mogę wysiać teraz groszek cukrowy i rzodkiewkę?
Pozdrawiam ;)
-
- 500p
Rzodkiewkę na pewno - ja ją sieję w międzyrzędzia, czyli między przyszłymi rzędami pomidorów, podobnie jak sałatę. Nawet, jeśli nie zbiorę całej do maja, do nie będzie przeszkadzać pomidorom.