Hacjenda Anego już ma 10 lat

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Hacjenda Anego już ma 10 lat

Post »

Andrzeju ja niestety dalej tych fotek z poprzedniej strony nie widzę .Fajnie rozrosła się CHEwdelight, także i księciunio wyrósł na altletę .Mój po ostrym cięciu zaczyna dochodzić do siebie .Wiedziałam ,że wyjdzie mu to na dobre.Wiosna będzie ostro cięty Charles Austin.Co to za cudaczne grzyby zbierasz i gotujesz z nich flaczki .Ja jednak wolę wołowe :wink:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
mysia
200p
200p
Od: 28 wrz 2014, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Andrzejku - i co, czy wypatrzyłeś jakieś ciekawe roślinki w Pradze ? - Twoich róż i tak nic nie przebije ;:224

moje winogrona też dojrzewają , ale białe łapie mączniaka ;:223 czy przerywałeś owoce ? u mnie białe ma bardzo dużo , ale owoce są drobne

kozią brodę jadłam w zeszłym , teraz też byłam w tym miejscu ale ;:185 było może we wrześniu się pokaże , jak na razie u nas kiepsko z grzybkami ;:223

Basia dobrze radzi - kup suszarkę ,ja też mam , a jak miałam duuuużo grzybków to suszę w piekarniku na 50 do 70 st i minimalnie uchylam,

podkładam łyżeczkę żeby mogły odparować ułożone na papierze do pieczenia , jutro jadę sprawdzić , czy są jakieś grzybki

dobrej nocy Wam życzę i dużo grzybków
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Nie pytaj Jadziu, jak to naprawiłem ;:224
Zdjęcia dodaję z albumu picasa, a oni coś poprzestawiali - wszystko poprzestawiali :(
połapałem się i dodaję - widać zdjęcia, a najciekawsze, że dodawałem już trzy razy po zmianie (zawsze tak samo) i nie zawsze one się pokazywały (np przeglądając w TV tam nie widziałem, a na laptopie ... widziałem.
W każdym razie - teraz już powinny już być (bo nawet przez telewizor mi się pokazują :) )
Flaczki wołowe są najlepsze, ale po posmakowaniu koziej brody ... zawsze będę ją zbierał - jeden grzyb a 2-3 kg od razu w koszyku ;:138

Obrazek

Obrazek

Basiu, zanim takiego grzyba zjadłem, to długo się zastanawiałem - nie można go pomylić, a wielu go zbierało mimo ochrony. Jest naprawdę smaczny, no i wygoda - jeden grzyb i ... dzisiaj widziałem w necie chłopca z 9 kg szmaciakiem :)
Suszarkę miałem i nawet dwa albo 3 razy suszyłem, potem sprzedałem na all i ... dostałem więcej niż za nią dałem ;:333
Nie pasowała mi :(
O suszeniu na kaloryferze - w piwnicy mam wielki kaloryfer i nad nim rozciągnięta siatkę. Gdy sezon grzewczy to tam suszę i owoce i grzyby :)
Dzisiejszy widok , a jakby w czerwcu zdjęcie robione - jakże róże pięknie zaczynają kwitnienie.
Obrazek

Obrazek

Doroto, CHEwdelight ma mieć ok 80 cm - u mnie z ubiegłorocznego patyczka ma już ok 25 cm :wink:

Obrazek

Jan Paweł II dalej kwitnie.
Obrazek

Marysiu, o suszarce już Basi wyjaśniłem - no nie mogłem się do niej przekonać - mam w piwnicy wielką bardzo wydajną suszarkę - 2 m x 30 cm nad gorącym kaloryferem.
Skoczę na grzyby po niedzieli, ot tak, by z formy nie wyjść :wink: A kozie brody widziałem w dużych ilościach - część starsza, ale sporo małych było ;:138
Jesień się zbliża - wrzosy kwitną.
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju czyżby Angela aż tak sie rozszalała ;:202 https://lh3.googleusercontent.com/IX8xe ... 00-h601-no .Teraz widać fotki możliwe ,ze to takie przejsciowe
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

No cudowne u Ciebie kwitnienia!!! ;:138 ;:138 ;:138

Ja suszarkę mam, bardzo sobie chwalę, w sumie to ojcu kupiłam, bo on taki grzybiarz, że jak tylko sezon się zaczyna to biega 2 razy dziennie. Potem mamy ususzonych po 4 wielkie słoje...
Ale sporo lubi, to niech chodzi. :)
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu - to nie Angela. Kupiłem jako okrywową i ładnie się rozrosła. Rośnie w szeregu pod płotem, tuż przy wejściu i tak wygląda.
Obrazek

A Angela choć podobna, to jest ciemniejsza i pomimo trzeciego już kwitnienia, ma dopiero ok 0.5 m
Obrazek

Basiu - kwitnie wszystko na potęgę, jakby wiosna dopiero była :wink:
Obrazek

Liriope w ub.r. miała dwa kwiaty - teraz już siedem.
Obrazek

A dwa z kwiatów Burgundy iceberg tak dziwnie ułożyły płatki ;:oj
Obrazek

Gruszki dojrzewają
Obrazek

A jedna ... wskoczyła mi do butelki :) Zalałem więc ją wódką z lekkim cukrowym syropem i ... ona się kąpie ;:224
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No ale jak Ci wskoczyła do butelki :?: eeee no jak :roll:
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Andrzeju przepiękne macie róże ;:333 ;:333
Moje Liriope też zaczyna kwitnąć a przez kilka lat były tylko listki :D
Miłego dnia życzę :wit
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będzie zacny gruszeczkowy trunek! ;:304
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogumiłko ... to proste - do 3 razy sztuka :wink:
Założyłem butelkę na zawiązek gruszki - uschła.
Następnego roku ponowiłem i ... gruszka rosła, ale szyjka długa w tej butelce i w końcu gruszka zablokowała szyjkę i ... zgniła.
W tym roku obserwowałem - gdy zaczęła się klinować w szyjce, to nie czekałem, aż całkiem dojrzeje - obciąłem i zalałem wódką rozcieńczoną syropem cukrowym. :)
Jak już o "dziwolągach" to ... taka dziwna mucha, czy coś podobnego usiadło mi na nodze.
Obrazek

A tu dwie różyczki okrywowe - w ub.r. jesienią wsadziłem patyczki do ziemi ;:224
Obrazek

Obrazek

Dziękuję Teresko, róże pięknie kwitną, chociaż w niektórych miejscach czarna plamistość zaatakowała.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oj tak Basiu - będzie zacny trunek i ciekawy "bo jak on te gruszkę wsadził przez taką małą dziurkę" ;:306
To najmniejsza porcja nalewki jaką kiedykolwiek zrobiłem - tylko 0,7 l.
Obrazek

Obrazek

Czy uwierzycie, że spotkałem całujące się ślimaki?
I to z języczkiem :;230
Tak im się splątały, że skręciły się jak świderek - po chwili te "niby języki" zmniejszyły swą objętość i straciły niebieskawy kolor (tak się robi z niektórymi organami ;:224 ) ale nadal były splątane ze sobą.
No normalnie całowanie z języczkiem ;:oj
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju brrrr mam ich aż nadmiar u siebie, lecz cudnie kwitnące różyczki mogę wciąż podziwiać.Ciekawe co to za dziwoląg
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzejku na 4 zdjęciu Rosarium? ;:167
Powiem Ci, że sporo się natrudziłeś, żeby zrobić 0,7 nalewki! Degustacja powinna być z naparstka i tylko po jednym, żeby zbyt szybko nie wyszła ;:306 :wink:
Ja sadząc jak w tym roku zobaczyłam jak mi pigwowiec kwitnie byłam zachwycona i już widziałam pigwóweczkę. Zawiązały się dwa owoce i właśnie dzisiaj znalazłam je pod krzaczkiem, przyniosłam do domu i myślę co z tym zrobić... Nie wiem czy 0,25 l pigwówki by wyszło... ;:oj :;230
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Basiu - to RU i jej drugie kwitnienie.
Pierwsze ... możesz obejrzeć na str. 65 i 66 - tam też jest druga RU z patyczka rosnąca przy altanie - też już burza kwiatów mimo 4 roku życia od patyczka :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych ogrodników :wit

Jesień się zbliża bo zimowity zakwitły.
Obrazek

A gazania posadzona została na cebulach białych zimowitów - widać, ze też wyłażą.
Obrazek

Mówisz Jadziu ... kwitnące róże? Proszę bardzo - kolejne kwitnienia :)
Obrazek

Jedna z tych, które wiosną sąsiedzi wyrzucili.
Obrazek

Niektóre już trzeci raz kwitną - Olimpic palace, dopiero drugi raz zaczyna.
Obrazek

Chyba w końcu rozszyfrowałem nazwę - Charles de Gaulle (niedawno wstawiłem zdjęcia w początkach kwitnienia)
Obrazek

No i kolejny patyk Angeli, zakończył swój wzrost kwieciem.
Obrazek

Basiu - gruszkówki będzie mało i jak wspomniałaś ... po naparstku i tylko dla wybranych gości :wink:
Winogron dojrzewa - tylko raz robiłem z niego nalewkę ... jakoś mi nie pasowała - wolę przeznaczyć na wino.
Obrazek

Hmmm z ognika nigdy nie robiłem ... nawet nie wiem, czy się da - no da się, ale czy będzie smakowała? ;:306
Obrazek

Dwa owoce pigwowca mówisz? Kiedyś z ciekawości kupiłem nalewkę z pigwowca w sklepie - tamta chyba z jednego owocu była robiona ;:223
Pierwszy raz węgierki będą :)
Obrazek

Miłym gościom dwa widoczki na kawałek ogrodu :)
Obrazek

Obrazek

I jeszcze spojrzyjcie w prawy dolny róg ostatniego zdjęcia - w ub.r. Nela - Alionuszka urwała kawałek patyczka fuksji - ukorzeniłem go, przetrzymałem przez zimę i obrywałem boczne listki i gałązki - niedawno zostawiłem pędy na górze (na ok 50 cm wys) i teraz ... mamy drzewko fuksjowe ;:224
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzejku, masz piękny elegancki ogród! ;:167
Co do nalewki ja robię klasyczną wiśniową, miałam nadzieję na pigwówkę jak widziałam kwitnienie pigwowca. Mój brat i mama robią bardzo różne. W tym roku brat robi m.in. likier z malin, chyba będzie pyszna oraz wina z np. czereśni, jabłek, wiśni.
W ogóle mam do oddania z tonę jabłek, mocno nam w starym ogrodzie obrodziły i nie idzie tego przerobić, a jak proponuję komuś jabłka do przetworów, to dziwnie na mnie patrzą... :?
Z winogron to faktycznie winko najlepsze, albo sok - taki do wody, albo do bezpośredniego picia (jak ktoś lubi słodkie).
Pozdrawiam, Basia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”