- moje Adenium, które będę przesadzał, będą wysadzane do bardzo mineralnego, jednak w jego składzie będzie pewna część związków organicznych. Moje rośliny dobrze reagują na taki dodatek do podłoża. Adenium pokazane na fotkach niżej, rośnie w doniczce o średnicy 18 cm. W miarę dobrze rozrasta się jego kaudex, jak i korzenie. Będzie w pierwszej kolejności przesadzone:/ ... / wszystkie moje adenium rosną w podłożu mineralnym, nie stosuję żadnych dodatków organicznych.
- pozytywnie na obecność części organicznych w podłożu, reaguje jedno z moich, chyba najładniejszych Adenium arabicum. Zaczyna "spłaszczać" - poszerzać kaudex, który początkowo zbytnio "wydłużył" się - zbyt słabe warunki świetlne w początkowej fazie rozwoju sadzonki. To Adenium rośnie w doniczce o średnicy 16 cm. Podczas przesadzania w zależności jak będzie wyglądać bryła korzeniowa, prawdopodobnie będę chciał posadzić doniczkę o mniejszej średnicy:
Mam nadzieję, że posadzone do mniejszej doniczki z wyeksponowanymi korzeniami, jeszcze bardziej zrobi się "przysadziste", kaudex nabierze typowego kształtu dla Adenium arabicum.