MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
DaniM
100p
100p
Od: 18 sty 2010, o 20:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Post »

markonix pisze:Osobiście skusiłem się na formatkę ze styroduru i nie wiem co to będzie dalej , mam dwa ule jeden z trzciną a drugi z formatką . Póki co ciężko coś wywnioskować ponieważ pogoda jest kiepska i mało co lata nie mówiąc już o wylęganiu , ale samice przy formatkach strasznie długo latają zanim się zdecydują wejść do otworu - nie mają tego problemu z trzciną .....
Ja w tym sezonie zastosowałem formatki z MDF-u własny wynalazek i cieszy sie bardzo duzym zainteresowaniem. Wolą go bardziej niż trzcinę. Pierwsze samice które zaczęły mi nosić pyłek wybierały je bardziej od trzciny. Więc nie zgodzę się z tym iż trzcina jest aż tak uwielbiana.
Natomiast czemu twoje tak się zastanawiają nad wlotem do nich ?
Może mają mały problem z lokalizacją. Wiesz pełno tych otworów, wszystkie takie same, wiec kto wie. Ja w tym roku tak z ciekawości spróbowałem im pomóc i troszke pomazałem kolorami.
A bardziej poważnie może to latają tylko samce, które nie mają zamiaru tam wlatywać tylko tam zwyczajnie kogoś szukają .
Musisz poczekać i zaobserwować, nic innego teraz nie wymyślisz. Sprawdz sobie pod wieczór albo przy brzydkiej pogodzie czy z tych otworów ktoś tam wyziera. U mnie dzisiaj pełno ich tam siedziało.
Pozdrawiam serdecznie Daniel.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie trzmieli lata bardzo dużo. Wczoraj jak zakwitła śliwka to aż buczało przy niej.Dużo też ich lata przy jagodzie kamczackiej. Śmiałam się że, pomagają śliwce rzucić białe płatki kwiatów które osypywały się jak trzmiele chodziły po nich..Bardzo rzucają mi się w oczy trzmiele dużo większe, dwu kolorowe czarno/ceglane. Dzięki Waszym linkom odróżniłam też pszczolinkę rudą która nie wzbrania się przed szafirkami. Wczoraj widziałam że , po południu jakiś mały ruch przy rurkach był ale nie wiem co latało. Zauważyłam też że na lepach owiniętych wokół drzew nałapało się też parę tych małych latających ,,cosik tam ;:173 " jak miniaturka osy z długim żądłem.
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Kontakt:

Post »

DaniM jaki kształt i rozmiary rowków wyrzeźbiłeś w tym MDF?
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

W środę wykluwały się u mnie masowo samice murarki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
DaniM
100p
100p
Od: 18 sty 2010, o 20:24

Post »

diodas1 pisze:DaniM jaki kształt i rozmiary rowków wyrzeźbiłeś w tym MDF?
Zwykłe wiercenie wiertłem 8mm oraz 10mm. Szybko i prosto. W zeszłym roku testowałem tylko na otworach 10 mm. Teraz dodałem im troszkę różnorodności.

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie Daniel.
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Kontakt:

Post »

Wygląda to porządnie. Nie dziwię się pszczołom że chętnie zaglądają. Nie dopatrzyłem się na zdjęciu- dałeś tam wkładki papierowe, czy nie wyjmujesz jesienią kokonów? Myślałem że frezowałeś rowki w płytach, dzięki czemu oczyszczanie gniazd też jest możliwe.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
anz_anz
50p
50p
Od: 22 lut 2016, o 16:28

Post »

lesioc zdjęcia piękne :) jednak bujna biała grzywa i irokezowy zaczes ;:oj sugeruje na samczyki ;:108
Nie było nas - był las, nie będzie nas - będzie las :)
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Drugie zdjęcie lesioc'a od góry, też miałem u siebie takiego. Brak grzywy i łysina sugeruje samicę, wąsiska sugerują samca , długie czółki też wskazują na samca. Mój był dodatkowo wyjątkowo okazały rozmiarowo. Jakiś taki uniseks :wink:
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

lesioc obłędne fotografie, dzięki
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

klik pisze:Drugie zdjęcie lesioc'a od góry, też miałem u siebie takiego. Brak grzywy i łysina sugeruje samicę, wąsiska sugerują samca , długie czółki też wskazują na samca. Mój był dodatkowo wyjątkowo okazały rozmiarowo. Jakiś taki uniseks :wink:
anz_anz pisze:lesioc zdjęcia piękne :) jednak bujna biała grzywa i irokezowy zaczes ;:oj sugeruje na samczyki ;:108
Samce powyłaziły już dawno temu.. nie upieram się, że te tutaj to absolutnie samice, nie znam się na tym na tyle aby być pewny - ale rozmiarowo też były wyraźnie mniejsze od tych co wychodziły wczesniej.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59

Post »

Też się nie znam, zgłupiałem jak zobaczyłem u siebie parę dni temu takiego łysawego stwora. Ostatecznie płeć stwierdziłem po czółkach, Samice mają krótkie , samce długie. Chyba dotyczy to większości gatunków pszczół, os itp. Jeżeli Twoje ze zdjęć były mniejsze od tych , które wychodziły wcześniej to dodatkowo przemawia za samcami. Samice zazwyczaj są większe od samców. Oczywiście zazwyczaj , bo mogą się też zdarzyć czasem małe samiczki.
Jeszcze z wiki angielskiej "Clypeal hairs are absent in females" - chodzi o te wąsiska , których samice nie mają.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Na zdjęciach są samczyki, jedynie na pierwszym to może być samiczka, ciężko stwierdzić przy tak dużym powiększeniu :)

Zdjęcie na wikipedii dość dobrze ukazuje różnicę: https://pl.wikipedia.org/wiki/Murarka_ogrodowa .U samczyków przede wszystkim irokez jest nie do przeoczenia, natomiast samice oprócz wcześniej wymienionych cech mają dużo większe, czarne głowy i potężniejsze żuwaczki, przynajmniej moje :wink:

U mnie też wygryzło się trochę samic, ale niewiele, no i jeszcze nie zasiedlają rurek. Trochę pogoda jest niesprzyjająca, a czereśnia i śliwy już kwitną na całego. Murarki troszkę zaspały w tym sezonie, ale samczyki bardzo licznie oblatują kwiaty :wink:

A taki widok ujrzałem na kwiatach śliwy :wink:
Obrazek
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
norbi007
200p
200p
Od: 15 sty 2016, o 00:28

Post »

To ja też dorzucę z dzisiejszego dnia - party ;:168