Ja w tym sezonie zastosowałem formatki z MDF-u własny wynalazek i cieszy sie bardzo duzym zainteresowaniem. Wolą go bardziej niż trzcinę. Pierwsze samice które zaczęły mi nosić pyłek wybierały je bardziej od trzciny. Więc nie zgodzę się z tym iż trzcina jest aż tak uwielbiana.markonix pisze:Osobiście skusiłem się na formatkę ze styroduru i nie wiem co to będzie dalej , mam dwa ule jeden z trzciną a drugi z formatką . Póki co ciężko coś wywnioskować ponieważ pogoda jest kiepska i mało co lata nie mówiąc już o wylęganiu , ale samice przy formatkach strasznie długo latają zanim się zdecydują wejść do otworu - nie mają tego problemu z trzciną .....
Natomiast czemu twoje tak się zastanawiają nad wlotem do nich ?
Może mają mały problem z lokalizacją. Wiesz pełno tych otworów, wszystkie takie same, wiec kto wie. Ja w tym roku tak z ciekawości spróbowałem im pomóc i troszke pomazałem kolorami.
A bardziej poważnie może to latają tylko samce, które nie mają zamiaru tam wlatywać tylko tam zwyczajnie kogoś szukają .
Musisz poczekać i zaobserwować, nic innego teraz nie wymyślisz. Sprawdz sobie pod wieczór albo przy brzydkiej pogodzie czy z tych otworów ktoś tam wyziera. U mnie dzisiaj pełno ich tam siedziało.