Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

Muszę stanąć w obronie Łanochy u mnie nie narobiła żadnych szkód zwłaszcza w piwoniach, a mam ich przecież mnóstwo tak jak róż. Możliwe ,ze to inny robal narobił szkód .Great Lakes i Stepping Out oba cudowne lecz ten od Vimen w/g najpiękniejszy.Przy opadach deszczu musiałyby mieć parasol nad głową
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ten biały historyczny wyjątkowy! ;:215
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wszystkie irysy są piękne ;:oj . Lacteata super , mój jeszcze nie kwitnie . No i ten biały historyczny ;:oj .
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Będę powtarzać do znudzenia - piękne są Twoje irysy Jacku. Ale ten biały od Kasi-Vimen jest absolutnie cudowny.

Ku mojemu zdumieniu pod płotem, gdzie ekipa budowlana rzucała wszystko co popadło wzeszły irysy - stara odmiana, postaram się zrobić zdjęcia i poproszę cię o pomoc w identyfikacji.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Festiwal kosaćców rozpoczęty.
Mnie też urzekł biały historyczny, jest niezwykle delikatny.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Kasiu, ten granatowy, którego Ci dałem, mam bez nazwy ale będę go porównywał ze 'Storm Flurry'. Podobna nazwa do 'Snow Flurry', którego będę obserwował ale cieszę się, że już nie jest bezimienny :tan :
Obrazek

Dorotko, kosaćce dziękują za pochwały i chętnie się będą mnożyć, skoro się podobają :wink:
Obrazek

Winter, bardzo dziękuję 8-) Kolekcja kosaćców wciąż się powiększa, bo je kocham! Choć niektóre bardzo stare jak ten z 1952 roku:
Obrazek

Jadziu, masz mnóstwo piwonii czy róż ale nie masz plagi łanochy i z tego się ciesz! Poczytałem sobie o niej i zarówno moje doświadczenie jak i info z netu potwierdzają, że jest niestety szkodnikiem. Nawet nie myliłem się, że niszczy kosaćce. Wystarczy poczytać ;:173
Dzięki za uznanie dla kosaćców ;:196 Podobny do 'Snow Flurry' jest kolejny biały:
Obrazek

Dzięki Miłko 8-) Białych na razie więcej brak, to może jakiś z jasną górą?
Obrazek

Danusiu, dziękuję za uznanie w oczach takiej kolekcjonerki jak Ty ;:180 Już nie będę powtarzał tych, co wymieniłaś, tylko lecimy dalej, bo kolejka się zrobiła kosaćców do pokazania :wink:
Staruszek z 1910 roku ale to ponadczasowa klasyka!
Obrazek

Sylwio, bardzo dziękuję! Mogę zerknąć na Twojego kosaćca ale jest tak dużo odmian, że małe szanse, że rozpoznam.
Kolejny bardzo stary kosaciec z 1840 roku, którego poszukiwałem i jest!!! Grupa MTB:
Obrazek

Beatko, co do paczki, to lepiej na pw. Ale cieszę się, że doszła.
Obrazek

Lidziu, u mnie prawie pełnia sezonu kosaćcowego, a nie początek :lol: Obecne ciepełko sprzyja ich kwitnieniu:
Kolejna tegoroczna premiera (i czeka na nazwę):
Obrazek
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Irys historyczny od Kasi jest cudny! Taki delikatny i zwiewny.

Ten ostatni bez nazwy przypomina mi 'Morocco'. Może to on?
Pozdrawiam Hala
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Niech się mnożą, szkoda, że nie znaczyłam swoich, pomożesz identyfikować?. Ciekawa jestem czy te od Ciebie będą już kwitły. Swoją drogą to już nawet nie wiem w którym miejscu rosną, bo przecież przy oczku przesadzanie było ;:306 .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku wiem ,ze jeden to nie plaga tak jak zjawia sie u mnie każdego roku plaga [w ubiegłym było ich mniej ]Ogrodnica niszczyliska .Ta to dopiero potrafi dać do wiwatu różanym kwiatom i nie tylko a za chwilkę się pokaże .Dobrze ,żeby w tym czasie Maigold już zdążył przekwitnąć, bo znów będzie masakra kwiatów ;:174 Cudnych irysów ciąg dalszy
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, wielkie dzięki! Mi też wydaje się, że to on więc na razie niech się nazywa 'Morocco'.
Czasem jednak kosaćce są łudząco do siebie podobne. Przez lata miałem kosaćca pod nazwą 'Mary Frances':
Obrazek

I wczoraj odkrycie, bo mogłem zestawić rzekomą 'Mary Frances' z właściwą 'Mary Frances' :!: Obydwie wczoraj zakwitły:
Obrazek

Dorotko, jeśli będę znał nazwę, to chętnie pomogę. Bo często i u mnie kosaćce są bez nazw:
Obrazek

Jadziu, właśnie! Jak jest pojedyncza sztuka nawet szkodnika, to żaden problem i niech sobie poskubie tego, co mu smakuje. Nawet ślimakowi bym darował. Ale z nadmiarem szkodników niestety musimy walczyć. Już znalazłem żerującą łanochę na moich kosaćcach :( Na szczęście jeszcze nie ma plagi i większość pięknie kwitnie!
Jeszcze jeden ze średniaków (IB) zakwitł:
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację Jacku jeden czy 2 to nie plaga lecz jak dzisiaj weszłam do ogródka to zgroza patrzyć ślimak na ślimaku a przecież dziennie je zbieram zaglądam pod kamienie pod płożące rośliny a one jednak dobrały mi się do dalii Confoitise której dostałam kawałek .Musiałam ja nakryć butelką a do wielkich liści Cafe au lait na razie sie nie dobrały .W tym roku rośnie w gruncie Sliczny ten GURU jak na guru przystało :wink:
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Ale nazbierałeś kolekcję kosaćców wow ;:63
Prawdziwy pasjonat, tyle staruszków. :D
Mnie niesamowicie podoba się biały florencki. Brak słów. Cudny, niewymuszony, naturalny. :D
Zazdroszczę tego, że masz je zidentyfikowane.
Przy okazji zajrzę do książki p. Komarnickiego, wydaje mi się, że był tam ten fałszywy Mary Frances.
Zajrzałam. Nie ma tego irysa, znalazłam podobny - ''Falbala'', ale to nie ten.
Mary Frances jest, i na zdjęciu z tej książki jest bardziej różowa.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Kosaćce dają popis, a są w tym roku bardzo dorodne.
'Accent' już też u mnie kwitnie i wydaje mi się, że tego nn z jasną górą też mam.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Wiesz, ja tam się już pogodziłem z tym, że są rośliny, którym się u mnie nie podoba i albo w ogóle zdychają, albo wegetują ledwo-ledwo, ale na kwitnienie nigdy nie udaje im się zebrać sił... Mówi się trudno i żyje się dalej. Nie mam łatwych warunków glebowych. Gleba bardzo zasadowa, kredowa glina ze skałą macierzystą na głębokości czasami zaledwie trzydziestu centymetrów...

Masz niesamowitą tą kolekcję irysów. Ja przy moich kilkunastu odmianach mogę się schować. :-P

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, przykro patrzeć, jak nasze rośliny są niszczone przez szkodniki. Świadczy to o zaburzeniu równowagi w ekosystemie i trzeba wtedy podjąć radykalne kroki.
Tak, 'Guru' jest piękny! Ten typ plikaty ma historyczny kosaciec z 1959r.:
Obrazek

Agnieszko, zdjęcia 'Mary Frances' były o różnym stopniu intensywności i dopiero w realu zobaczyłem, jaka jest różnica między tymi dwoma kosaćcami. I tak jak piszesz: błękit 'Mary Frances' przechodzi w lekko lawendowy. W każdym razie jest jaśniejszy od podobnego do niego i nieco węższy.
Moje upodobanie do kosaćców historycznych nie maleje, choć coraz więcej pojawia się u mnie współczesnych odmian. Ale wiem, że i Ty lubisz te wiekowe perełki więc pokazuję następne, zanim zagoszczą współczesne. Tego kosaćca dobrze znasz, bo masz go też w swojej kolekcji. Nie wiem dlaczego, gdy go dostałem od Ciebie - podpisałem, że jest to 'Alcazar'. Teraz już podpisany prawidłowo, bo identyczny rósł już wcześniej u mnie:
Obrazek

Lidziu, kosaćce w tym roku są piękne, ale chyba nie u wszystkich, bo czytam również narzekania. Ja nie mam do tego podstaw.
Też myślę, że masz tego z jasną górą i to z tego samego źródła (dzięki Marysiu ;:196 ). Już go rozszyfrowałem:
Obrazek

Loki, na szczęście i na Twojej trudnej glebie rośnie dużo pięknych roślin, a w miarę doświadczenia, będzie ich jeszcze więcej. Chodzi mi, że nawet w trudnych warunkach uczymy się zapewnić roślinom sprzyjające warunki. Np. kosaćce czasem trzeba sadzić w redlinie, a innym roślinom poprawić strukturę gleby itp.
A ja do dziś pamiętam, jakiego pięknego miałeś kosaćca na Twoim balkonowym ogródku ;:333
Nie tak stara odmiana i to od bardzo cenionego hodowcy (Schreiner, 1985):
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”