Kaktuchy w moim ogrodzie - Aileen
Re: Kaktuchy w moim ogrodzie - Aileen
No i niech mi ktoś powie że gymnocalycja nie są piękne, mają w sobie coś z klasycznego kaktusowego piękna. Wszystkie twoje zdjęcia i rośliny mi się podobają, ale wyróżniłbym zdjęcie trzech muszkieterów. Aha i jeszcze szczególnie zawsze podziwiam zdjęcia podpisane pełną nazwą rośliny.
- tom_ek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja podpisane zdjęcia doceniam (tym bardziej, że sam swoich na forum nie podpisuję), ale nazwa nie ma dla mnie żadnego znaczenia dla "estetycznego odbioru rośliny". Podpisana czy nie, rasowa czy kundel, bez znaczenia, liczy się to, jak się kaktus prezentuje.
Ale na pewno nie kwiaty
Zgadzam się, ja już nie raz pisałem, że gymnole są takie "be", że się do nich nie przekonam, że pospolite, a tymczasem - czy to przy wysiewach, czy przy zakupach - zawsze gymnoli wychodzi mi najwięcej. Coś w sobie te skurczybyki mająRynio2 pisze:No i niech mi ktoś powie że gymnocalycja nie są piękne, mają w sobie coś z klasycznego kaktusowego piękna.
Ale na pewno nie kwiaty
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej, nie można pokazywać takich piękności i nie podpisać modelek.
Ślicznie proszę o nazwy
Ślicznie proszę o nazwy
-
- 200p
- Od: 25 cze 2017, o 11:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiadomo jak bukiety zakwitną to jest pięknie, moje to max 3 kwiatki na raz otwierają .Turbiniac pisze:Tu masz próbkę kwiatów, tylko kilku gatunków i co brzydkie?tom_ek pisze: Coś w sobie te skurczybyki mają
Ale na pewno nie kwiaty
Znowu część gatunków jak G. saglione kwitnie mało spektakularnie, ale mają atrakcyjne uciernienie.
Ja tam jestem uzależniony od kaktusów, więc lubię większość z nich
Pozdrawiam,
Sławek
Sławek
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
A dlaczego tylko kwiaty i kwiaty , kwiaty nas otaczają w kwiaciarniach, ogrodach, działkach , na parapetach storczyki i inne, jak za dużo kwiatów to zasłaniają ciekawy i unikatowy w świecie roślin korpus kaktusa. Ailen i Turbiniac fajne fotki
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo "zapracowane" rośliny w produkowaniu pąków kwiatowych, śliczne bukiety z wyjątkowej urody kwiatów .Turbiniac pisze:Tu masz próbkę kwiatów, tylko kilku gatunków i co brzydkie?[/url]
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Mam tylko kilka gymno i nie kwitną mi tak obficie jak Darkowi chociaż niektóre mają ładne kolorystycznie kwiaty.ejacek pisze:, jak za dużo kwiatów to zasłaniają ciekawy i unikatowy w świecie roślin korpus kaktusa.
Dla Ciebie Jacku zaprezentuję moim zdaniem kilka ciekawych korpusów z tych gymno które posiadam :
Gymnocalycium friedrichii , mihanovichii , neuhuberi , horridispinum , ferox , bruchii .
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Dziękuję za wszystkie komentarze, pochwały i opinie i za obie prezentacje - za piękne bukiety na gymnolach (Darek) i ciekawe korpusy (Marian). Myślę, że każdy kaktus ma taki kwiat, jaki do niego najbardziej pasuje, tak to wymyśliła matka natura. Delikatny kwiatuszek na kaktusie zawsze budzi zachwyt, mniejszy czy większy.
U mnie to samo, max 3, ale im starsze rośliny tym obficiej kwitną, takie bukiety zobaczymy może za parę lat
Jeśli dobrze pamiętam to Piotr (PiotrAPD) napisał kiedyś o mammilarkach pospolite, ale przeurocze, to samo mogę powiedzieć o tych kaktusach
Gymnocalycium altagraciense P 119
Ten kaktus był opisany jako Gymnocalycium chubutense JPR 62/142, ale myślę, że to na pewno inny gatunek, zakwitł takim kwiatkiem, całkiem ładny nie mam niestety fotki w pełnym rozkwicie, to może być Gymnocalycium sutterianum, ale nie mam pewności
Gymnocalycium ferrari Catamarca i Gymnocalycium sp. - różnica w wielkości kwiatów dość spora
Gymnocalycium mihanovichii v. friedrichii L 373 i Gymnocalycium stenopleurum
Gymnocalycium ferocior (hybopleurum)
Prezentowane już wcześniej Gymnocalycium carminanthum P 133, na zdjęciach widać jak zmienia się kolor kwiatów
Gymnocalycium polycephalum P 223
Myślę, że połączenie - ciekawy korpus plus ładny kwiatuszek lub po prostu bardzo, bardzo ciekawy korpus choć występują w przyrodzie dość powszechnie, to na pewno cały szereg gatunków tego rodzaju umożliwia wybranie jakiegoś ciekawego dla nas kaktusatom_ek pisze:...Zgadzam się, ja już nie raz pisałem, że gymnole są takie "be", że się do nich nie przekonam, że pospolite, a tymczasem - czy to przy wysiewach, czy przy zakupach - zawsze gymnoli wychodzi mi najwięcej. Coś w sobie te skurczybyki mają
Ale na pewno nie kwiaty
Ładnie powiedzianeRynio2 pisze:No i niech mi ktoś powie że gymnocalycja nie są piękne, mają w sobie coś z klasycznego kaktusowego piękna...
Dla mnie cudneTurbiniac pisze:Tu masz próbkę kwiatów, tylko kilku gatunków i co brzydkie?
.cactus habitat pisze: Wiadomo jak bukiety zakwitną to jest pięknie, moje to max 3 kwiatki na raz otwierają
U mnie to samo, max 3, ale im starsze rośliny tym obficiej kwitną, takie bukiety zobaczymy może za parę lat
Bardzo podoba mi się to zdaniecactus habitat pisze:Ja tam jestem uzależniony od kaktusów, więc lubię większość z nich
Myślę, że to ciekawe podsumowanie tej dyskusjiejacek pisze:A dlaczego tylko kwiaty i kwiaty...
Jeśli dobrze pamiętam to Piotr (PiotrAPD) napisał kiedyś o mammilarkach pospolite, ale przeurocze, to samo mogę powiedzieć o tych kaktusach
Gymnocalycium altagraciense P 119
Ten kaktus był opisany jako Gymnocalycium chubutense JPR 62/142, ale myślę, że to na pewno inny gatunek, zakwitł takim kwiatkiem, całkiem ładny nie mam niestety fotki w pełnym rozkwicie, to może być Gymnocalycium sutterianum, ale nie mam pewności
Gymnocalycium ferrari Catamarca i Gymnocalycium sp. - różnica w wielkości kwiatów dość spora
Gymnocalycium mihanovichii v. friedrichii L 373 i Gymnocalycium stenopleurum
Gymnocalycium ferocior (hybopleurum)
Prezentowane już wcześniej Gymnocalycium carminanthum P 133, na zdjęciach widać jak zmienia się kolor kwiatów
Gymnocalycium polycephalum P 223
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Kolejne Twoje gymnokalicja - piękne i coraz piękniejsze.
Patrzę i podobają mi się właściwie wszystkie... Ale biało kwitnący wielkim kwiatem G. spec. najbardziej.
Patrzę i podobają mi się właściwie wszystkie... Ale biało kwitnący wielkim kwiatem G. spec. najbardziej.
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Wszystkie ładne, i z kwiatkiem, i bez kwiatka
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Henryku i Moniko dziękuję
Dzisiaj po powrocie z letnich wojaży zrobiłam przegląd roślin i kilka zdjęć, wprawdzie światło nie było już najlepsze, ale taką ciekawostkę chciałam pokazać:
Gymnocalycium striglianum urodziło malucha
i parę innych zdjęć przy okazji
Gymnocalycium michoga
Gymnocalycium curvispinum
Gymnocalycium mirandense STO 273
Gymnocalycium pugionacanthum LF 27
Gymnocalycium guanchinense MT 11-504
Gymnocalycium izozogsii
Gymnocalycium ritterianum z ładnym zielonym pąkiem
Gymnocalycium prochazkianum JPR 184/562A
Pozdrawiam
Dzisiaj po powrocie z letnich wojaży zrobiłam przegląd roślin i kilka zdjęć, wprawdzie światło nie było już najlepsze, ale taką ciekawostkę chciałam pokazać:
Gymnocalycium striglianum urodziło malucha
i parę innych zdjęć przy okazji
Gymnocalycium michoga
Gymnocalycium curvispinum
Gymnocalycium mirandense STO 273
Gymnocalycium pugionacanthum LF 27
Gymnocalycium guanchinense MT 11-504
Gymnocalycium izozogsii
Gymnocalycium ritterianum z ładnym zielonym pąkiem
Gymnocalycium prochazkianum JPR 184/562A
Pozdrawiam
Same pozytywne wieści po powrocie . I nowe maluchy na świecie i nowe pąki, a wszystko w doskonałej kondycji . Z obawą myślę, co ja zastanę u siebie.