Super wątek, piękne zdjęcia!
Może przytoczę nasza historyjkę
Wprowadziliśmy się do nowego domu jakieś 2 lata temu, na ogródku jest duży świerk i parę tuj po stronie sąsiada, wszystkie drzewa mają przynajmniej po 30 lat.
No i w tamtą wiosnę ku naszemu zdumieniu zagnieździła się na nim parka gołębi - po angielsku nazywają się Wood Pigeon - niestety nie znam polskiego odpowiednika.
No i miały gniazdo i wysiedziały jajka a potem pojawiły się młode, normalnie nigdy w życiu się tak nie cieszyliśmy, no i obserwacja pierwszego lotu na inne drzewo, coś niesamowitego, jak rodzice pokazywali jak wystartować.
Moją żona z radości skakała jak małemu się udało przelecieć na drugie drzewo, znosiło je to tu i tam ale dały radę.
Niestety musieliśmy przyciąć drzewo, gołąbki pojawiły się w tym roku ale już gniazdka nie zrobiły:( chyba przez to, że drzewo zostało mocno przerzedzone.
Ale ten odgłos gruchania codziennie rano, piękne, od tamtego czasu zawsze dobrze mi się kojarzy
Oczywiście do tego mam zainstalowane parę karmników i w przyszłym roku planuję zamontować parę domków dla ptaków, mam nadzieję, że ktoś się osiedli.
Pozdrawiam wszystkich!