Moje okna... - Ziel-ona
Witam wszystkich,
o podlewaniu kaktusów i sukulentów: mam znajomego, który kaktusa (i grubosza) podlewa raz na tydzień (w zimie raz na 2), tylko że maluteńko. On po prostu ma 1 kaktusa i nie pamięta, żeby go rzadziej podlać niż inne rośliny. To oczywiście zaprzecza powszechnej wiedzy o kaktusach, ale ten jego kaktus (i grubosz) mają się świetnie i rosną szybko. Stoją na wzchodnim oknie. Może jest to jakiś sposób dla zbyt troskliwych? Pewnie nie każdy kaktus i sukulent to zniesie, ale lepsze to niż zalewanie...
o podlewaniu kaktusów i sukulentów: mam znajomego, który kaktusa (i grubosza) podlewa raz na tydzień (w zimie raz na 2), tylko że maluteńko. On po prostu ma 1 kaktusa i nie pamięta, żeby go rzadziej podlać niż inne rośliny. To oczywiście zaprzecza powszechnej wiedzy o kaktusach, ale ten jego kaktus (i grubosz) mają się świetnie i rosną szybko. Stoją na wzchodnim oknie. Może jest to jakiś sposób dla zbyt troskliwych? Pewnie nie każdy kaktus i sukulent to zniesie, ale lepsze to niż zalewanie...
Spryskiwanie
Parę stron wstecz przeczytałam Waszą rozmowę o marantach, pryskaniu i plamach. Czy ktoś z Was próbował filtrów Brita? Ja mam taki dzbanek z filtrem i do gotowania i herbaty używam wody tylko z niego (bo w Warszawie kranówka się inaczej nie nadaje).
Teraz zaczęłam też filtrować wodę do spryskiwania i podlewania niektórych roślin. Plam nie ma. Może to za krótko, żeby więcej powiedzieć, ale jeśli w czajniku nie zbiera się kamień, to i na liściach go nie będzie (lub będzie znacznie mniej).
Koszt 15-20 zł miesięcznie. Tanio nie jest, ale taniej niż woda destylawana czy butelkowa.
Teraz zaczęłam też filtrować wodę do spryskiwania i podlewania niektórych roślin. Plam nie ma. Może to za krótko, żeby więcej powiedzieć, ale jeśli w czajniku nie zbiera się kamień, to i na liściach go nie będzie (lub będzie znacznie mniej).
Koszt 15-20 zł miesięcznie. Tanio nie jest, ale taniej niż woda destylawana czy butelkowa.
- anoli
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też mam ten filtr. Kranówka u nas to ... Jednak po pewnym czasie i tak pojawia się kamień w czajniku. Stosuję tą wodę do akwarium i wiem, że filtr zmniejsza twardość bardzo mało. Ale faktycznie troszeczkę pomaga. Jeszcze lepiej jest po przegotowaniu. A destylowana w markecie kosztuje 2,50 za 5l - nie jest to aż taki straszny koszt.
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.