Pospolite ale przeurocze kaktusy - PiotrAPD
- PiotrAPD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pospolite ale przeurocze kaktusy - PiotrAPD
Dziękuję
W końcu zakwitł Turbinicarpus. I jeszcze bardziej spodobał mi się ten rodzaj. Nie wiedziałem, że tak długo można oglądać ich kwiaty
Turbinicarpus graminispinus
Zastanawiałem się czy pąk przebije się przez czuprynkę z cierni ale natura zna sposoby na takie niedogodności
Tu taka bardziej ciekawostka
Blossfeldia liliputana
Oraz falujące żebra
Echinofossulocactus sp. (Syn. Stenocactus sp.)
Mimo, że rodzaj ten potrzebuje bardzo dużo słońca i raczej nie nadaje się do mojej kolekcji to są to tak przeurocze kaktusy, że mam jeszcze dwa z tego rodzaju
A tu taka niespodzianka. Wysiany rok temu w maju i już powstają pąki kwiatowe I to nie jest jakaś anomalia bo wychodzą na dwóch największych
Frailea atrobella WK 1116
W końcu zakwitł Turbinicarpus. I jeszcze bardziej spodobał mi się ten rodzaj. Nie wiedziałem, że tak długo można oglądać ich kwiaty
Zastanawiałem się czy pąk przebije się przez czuprynkę z cierni ale natura zna sposoby na takie niedogodności
Tu taka bardziej ciekawostka
Blossfeldia liliputana
Oraz falujące żebra
Mimo, że rodzaj ten potrzebuje bardzo dużo słońca i raczej nie nadaje się do mojej kolekcji to są to tak przeurocze kaktusy, że mam jeszcze dwa z tego rodzaju
A tu taka niespodzianka. Wysiany rok temu w maju i już powstają pąki kwiatowe I to nie jest jakaś anomalia bo wychodzą na dwóch największych
Frailea atrobella WK 1116
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Również miałem okres zafascynowania rodzajem Turbinicarpus.
Udało mi się nawet w pewnym czasie zgromadzić wszystkie wtedy dostępne gatunki, formy etc. Jednak w końcu postawiłem na kaktusy Ameryki Południowej i hybrydy rodzaju Echinopsis, Trichocereus i Epiphyllum i zmuszony byłem z tego rodzaju zrezygnować. A miałem naprawdę ładne, duże i niektóre bardzo stare egzemplarze...
Rozumiem więc o czym piszesz.
Ale... Proponuję bliżej przyjrzeć się właśnie kaktusom A. Południowej - tam jest tyle pięknych rzeczy że innych nie potrzeba............
Udało mi się nawet w pewnym czasie zgromadzić wszystkie wtedy dostępne gatunki, formy etc. Jednak w końcu postawiłem na kaktusy Ameryki Południowej i hybrydy rodzaju Echinopsis, Trichocereus i Epiphyllum i zmuszony byłem z tego rodzaju zrezygnować. A miałem naprawdę ładne, duże i niektóre bardzo stare egzemplarze...
Rozumiem więc o czym piszesz.
Ale... Proponuję bliżej przyjrzeć się właśnie kaktusom A. Południowej - tam jest tyle pięknych rzeczy że innych nie potrzeba............
- PiotrAPD
Szkoda Henryku, że nie masz możliwości mieć szklarenki czy foliaka. Super by było mieć możliwość oglądać Twoją kolekcję i różne jej etapy. Ale było by oglądania jakbyś miał wszystkie te kaktusy od początku
A ja jestem rozdarty pomiędzy A. Północną i A. Południową. Bo uwielbiam dwa rodzaje które są tak różne. A mianowicie Mammillaria i Gymnocalycium
A ja jestem rozdarty pomiędzy A. Północną i A. Południową. Bo uwielbiam dwa rodzaje które są tak różne. A mianowicie Mammillaria i Gymnocalycium
- emerald
- Od: 29 lut 2012, o 13:40
Bardzo ładna kolekcja mamilarek , ale tym razem zainteresowała mnie inna, niepozorna roślina - Blossfeldia liliputana I turbiniaki fajne
Pozdrawiam, Zuza
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
To ciekawe, co piszesz o fosulakach, bo Hinz je opisuje jako lubiące półcień. Z moich obserwacji wynika, że dobrze się mają na dworzu, nie przypalają się i produkują piękne ciernie. Moje 2 niestety na razie nie kwitły, ale są niewielkie i mam je dopiero od jesieni.
Turbinicarpus ma fantazyjnie owinięte ciernie wokół kwiatka, wątpiłeś w naturę? . Uroczo to wygląda.
- Yaku
- 100p
- Od: 8 lip 2016, o 12:16
Ja jak zwykle pochwalę maleństwa, czyli Turbiniaczka za czuprynkę i B. liliputane za kwiatka na własnych korzonkach.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Jak zwykle piękny pokaz
w sumie dwie opinie są słuszne, pogląd, że lubią półcień wynika z tego że łatwo się przypalają po okresach długiej pochmurnej pogody lub na wiosnę, ale jak się przyzwyczają to wytrzymują największe i skwaraga_zgaga pisze:To ciekawe, co piszesz o fosulakach, bo Hinz je opisuje jako lubiące półcień. Z moich obserwacji wynika, że dobrze się mają na dworzu, nie przypalają się i produkują piękne ciernie. Moje 2 niestety na razie nie kwitły, ale są niewielkie i mam je dopiero od jesieni.
- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ładny graminispinus, jeszcze ładniejsza liliputana - tej zazdroszczę
Frailea - ten rodzaj tak ma, przy czym za młodu kwiatów nie rozwija, do samozapylenia dochodzi w pąkach, jak starsze, to kwitną chętniej w popołudniowym słońcu. No, ale o tym pewnie z Konradem rozmawiałeś.
Jestem pod wrażeniem tempa wzrostu Twoich siewek Moje ubiegłoroczne atrobella to 3 razy cieńsze i o połowę niższe kluseczki.
Frailea - ten rodzaj tak ma, przy czym za młodu kwiatów nie rozwija, do samozapylenia dochodzi w pąkach, jak starsze, to kwitną chętniej w popołudniowym słońcu. No, ale o tym pewnie z Konradem rozmawiałeś.
Jestem pod wrażeniem tempa wzrostu Twoich siewek Moje ubiegłoroczne atrobella to 3 razy cieńsze i o połowę niższe kluseczki.
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Wielkie brawa dla mammillarek, za te wszystkie piętrowe wianki ale największe brawa dla Ciebie Piotr, ty odpowiadasz za te efekty Mammillaria bocasana ssp. eschauzieri - takie młokosy a jak kwitną, kwiatki urocze, różnią się ubarwieniem, nie wiem które ładniejsze Czy Mammillaria backebergiana ssp. ernestii ma zamiar nadal rosnąć ? ciekawe jaką wysokość może osiągnąć, widziałam np. płożące się a ta jest prosta jak świeca, piękny okaz
- PiotrAPD
Dziękuję za zaglądanie i komentowanie
Lidia. Myślę, że Mammillaria backebergiana ssp. ernestii nadal będzie rosła. Nie wiem dokładnie do ilu centymetrów one dorastają. Wiem natomiast, że są mniejsze niż Mammillaria backebergiana ssp. backebergiana. A ta druga może mieć nawet 30 cm
Oby stała jak najdłużej bo nie mam miejsca dla leniuchów
Dzisiaj pokażę kolejne, inne gymnole niż wcześniej. Pierwszy z pięknymi kolorowymi nowymi cierniami a reszta z miłym akcentem w postaci pąków
Gymnocalycium mostii ssp. valnicekanum v. bicolor (Syn. Gymnocalycium bicolor)
Gymnocalycium hybrid (G. denudatum AH 41 x G. oenanthum WR 720)
Gymnocalycium pugionacanthum GN 91-475/1515 Andalgala, Catamarca, Argentina (Syn. Gymnocalycium catamarcense f. ensispinum GN 91-475/1515)
Gymnocalycium striglianum JPR 95-127/351 Los Arboles, Mendoza, Argentina, 960m
Gymnocalycium mostii JBE 282 Ongamira, Cordoba, Argentyna
Gymnocalycium horridispinum ssp. achirasense v. chacrasense (Syn. Gymnocalycium achirasense v. chacrasense)
Gymnocalycium ochoterenae CH 1091 Guasapampa, Cordoba, Argentina (Syn. Gymnocalycium moserianum CH 1091)
Gymnocalycium schroederianum ssp. boessii LB 2308 South of Vera, Santa Fe, Argentina (Syn. Gymnocalycium erolesii LB 2308)
Gymnocalycium mostii var. kurtzianum STO 87-102/1 San Marcos Sierra, Cordoba, Argentina, 750m (Syn. Gymnocalycium kurtzianum STO 87-102/1)
Gymnocalycium stuckertii GN 89-139/341 San Luis, San Luis, Argentina, 720m
Gymnocalycium quehlianum var. rolfianum WO 58 Capilla del Monte, Cordoba, Argentina, 1000m
Lidia. Myślę, że Mammillaria backebergiana ssp. ernestii nadal będzie rosła. Nie wiem dokładnie do ilu centymetrów one dorastają. Wiem natomiast, że są mniejsze niż Mammillaria backebergiana ssp. backebergiana. A ta druga może mieć nawet 30 cm
Oby stała jak najdłużej bo nie mam miejsca dla leniuchów
Dzisiaj pokażę kolejne, inne gymnole niż wcześniej. Pierwszy z pięknymi kolorowymi nowymi cierniami a reszta z miłym akcentem w postaci pąków
Gymnocalycium mostii ssp. valnicekanum v. bicolor (Syn. Gymnocalycium bicolor)
Gymnocalycium hybrid (G. denudatum AH 41 x G. oenanthum WR 720)
Gymnocalycium pugionacanthum GN 91-475/1515 Andalgala, Catamarca, Argentina (Syn. Gymnocalycium catamarcense f. ensispinum GN 91-475/1515)
Gymnocalycium striglianum JPR 95-127/351 Los Arboles, Mendoza, Argentina, 960m
Gymnocalycium mostii JBE 282 Ongamira, Cordoba, Argentyna
Gymnocalycium horridispinum ssp. achirasense v. chacrasense (Syn. Gymnocalycium achirasense v. chacrasense)
Gymnocalycium ochoterenae CH 1091 Guasapampa, Cordoba, Argentina (Syn. Gymnocalycium moserianum CH 1091)
Gymnocalycium schroederianum ssp. boessii LB 2308 South of Vera, Santa Fe, Argentina (Syn. Gymnocalycium erolesii LB 2308)
Gymnocalycium mostii var. kurtzianum STO 87-102/1 San Marcos Sierra, Cordoba, Argentina, 750m (Syn. Gymnocalycium kurtzianum STO 87-102/1)
Gymnocalycium stuckertii GN 89-139/341 San Luis, San Luis, Argentina, 720m
Gymnocalycium quehlianum var. rolfianum WO 58 Capilla del Monte, Cordoba, Argentina, 1000m
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Szykuje się pokaż pięknych kwiatów, a ciernie super wizualny, ozdobny atrybut pokazanych roślin.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
No ładnie, ładnie, zwłaszcza przedostatni mi się podoba