Truskawkowa działka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Truskawkowa działka

Post »

Ano złapał, złapał... I miał problem, żeby ją utrzymać, widać było, że dużo wysiłku go to kosztuje...

Cudne fotki wklejasz... Pszczółki, motylki, cudowne ogrodowe życie...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko ano lubię :wink: bardzo dziękuję ;:196
Joasiu, Marynko bardzo dziękuję ;:196
Loki dziękuję ;:196 i pająk poradził sobie w końcu z ćmą, czy mu uciekła?

Obrazek

Podążając za chronologią pór roku, dzisiaj przechodzimy do zdjęć jesiennych. Chcąc zapewnić trochę różnorodności podczas pierwszej jesieni działkowania fotografowałam również rośliny spotkamy po drodze. Na jednej z działek przy początku ścieżki, tuż przy płocie rosła kępa wspaniałych, ogromnych dalii. Rośliny były związane sznurkiem oraz porządnie podparte, a mimo to zwieszały ciężkie, dostojne głowy. Przy nisko stojącym popołudniowym słońcu ich płatki wyglądały jak zrobione z delikatnej i kosztownej materii. W tym pięknym świetle nawet zwykłe chwasty, owoce konwalii czy trawy wyglądały zjawiskowo. Cały świat zmienił tonację z buro-zielonej środka dnia na brązowo-złocistą zachodu. Szczególnie pięknie prezentowały się nasiona nawłoci, w takich chwilach żałuję, że jest ona bardzo ekspansywnym chwastem, wygląda zjawiskowo przez całą jesień aż do pierwszych śniegów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Szczerze Ci powiem, że nie wiem... Stałem przy nim z dziesięć minut, ale potem sobie poszedłem już do domu...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Ależ cudowne kolory.
Uwielbiam te trawy, one są niebywale fotogeniczne.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Loki czyli pojedynek nie rozstrzygnięty... ;:204
Joasiu prawda - też uwielbiam trawy, zwłaszcza w popołudniowym słońcu ;:173

Obrazek

Jesiennych widoków ciąg dalszy. Na początek jeszcze trochę nawłoci, tym razem z bliska. Za każdym razem kiedy widzę tę roślinę, kwitnącą lub z nasionami, nie mogę się oprzeć pokusie sfotografowania jej. Za zdjęciami nawłoci widok ze ścieżki za truskawkową działkę, tuż przy tylnym płocie. Skorzystałam z krótkiej chwili kiedy wyszło słońce, jak widać na zdjęciach przez większość czasu niebo było szczelnie przykryte chmurami. Jedynie na takie krótkie momenty ukazywały się piękne jesienne kolory. Dalej kilka muchomorów z pierwszej jesieni. Rok później muchomory również się pojawiły, nie dopisała jednak pogoda, niebo było zachmurzone niemal przez cały czas i znajdujące się w głębokim cieniu grzyby nie były zbyt fotogeniczne. Na razie muszą więc wystarczyć te starsze ujęcia oraz nadzieja, że w kolejnym roku pogoda dopisze bardziej. Na ostatnim zdjęciu różowe marcinki spotkane po drodze, zdecydowanie rzadsze niż ich fioletowi kuzyni i co ciekawe, dużo mniej atrakcyjne dla owadów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne zdjęcia, Natalko, jak zawsze. ;:138 ;:138
A ja i tak wolę kolorowe kwiaty, choćby takie jak na ostatniej fotce. ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepięknie. Każda roślinka na Twoich zdjęciach wygląda jakby zaraz miała trafić do atlasu lub albumu o przyrodzie. :-)
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Natalko , co by nie mówić , masz po prostu oko , no i niezły aparat bo ja swoim to jedynie mogę pstrykać . :;230 .Dobrze , że są tak wrażliwi ludzie jak Ty bo dzięki temu oglądamy właśnie takie piękne obrazy z natury .Dobrego tygodnia Natalko . ;:167
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko, Joasiu, Elżbietko dziękuję ;:196

Właśnie w tej chwili pakuję do kartonów kolejne książki, przygotowując wszystko do przeprowadzki - a raczej robię sobie przerwę w pakowaniu, bo książki ciężkie. W związku z tym nie wiem jak będzie z aktualizacjami w najbliższym czasie, o przeglądaniu forum nie mówiąc. Przeprowadzka w poniedziałek, potem rozpakowywanie, ale sądzę, że do końca przyszłego tygodnia wszystko wróci do normy ;:108

Obrazek

Jesieni ciąg dalszy. Tym razem trochę widoków z Truskawkowej ? niezaprzeczalną królową jesieni na działce jest czereśnia. W 2016 roku była cała złota, natomiast ostatniej jesieni, po wyjątkowo wilgotnym lecie przeważały raczej różne odcienie pomarańczowego. Dzisiejsze zdjęcia są właśnie z tego pierwszego roku, kiedy przeważało złoto. Niestety, podczas fotografowania nie dopisało słońce, przez co kolory są raczej matowe. Jedynie na kilku ujęciach udało się złapać delikatne promyczki. Mimo to, taka ilość żywych barw o tej porze jest naprawdę cenna. Zazwyczaj na forach ogrodniczych i blogach zimą wspomina się raczej wiosnę i lato, aby trochę osłodzić sobie brak roślin, jednak jesień w jej najpiękniejszym wydaniu również potrafi być dobrym lekarstwem na zimową chandrę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Natalia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Powodzenia w przeprowadzce, Natalko ;:138
Nie zazdroszczę, bo to zawsze dodatkowa robota, ;:108 ale z Ciebie bystra dziewczynka i migiem się ze wszystkim uporasz. ;:215
Do miłego. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Życzę, żeby przeprowadzka poszła szybko i bezboleśnie. Zdjęcia piękne i optymistycznie.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Natalio czy to będzie przeprowadzka do domu z ogrodem? jeżeli tak to gratuluję bo to najpiękniejsza przeprowadzka :D
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No ćma tego na pewno nie przeżyła... Pytanie, czy kwietnik się posilił, czy też posiłek upuścił... I tego się już ja nie dowiem...

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”