MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6

Post »

Nooo stara sprawa. diodas1 tylko dopisz, że stosuje się Twój sposób na puste rurki wkładane do gniazda, bo wybaczcie mi, różne pomysły wśród ludzi chodzą.
Wnerwiłem się jak markonix na UV. Niedawny post jednego z użytkowników-masakra, niby aaaaaa szkoda gadać, przemilczę.
Kiedyś anz_anz zapytałem się o strukturę pyłu w rurce, tzn. czy są jakieś preferencje osobnicze do zbierania określonego pyłku? No to chyba są, jedna jedyna Majka targa pyłek z cebulicy. Super to wygląda, wszystkie żółte, a ta jedna z granatowym brzuchem lata.
markonix Wróciły?
Namyśliłem się, nie przemilczę! Wielu z nas drży o reakcję są sąsiadów na obecność Majek. A tu osoba z wieloletnim doświadczeniem zastanawia się czy "nie gryzą"?!!!!!! Ludzie ratujcie!!!!
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Też zdarzyło mi się zobaczyć przelatującą nad działką pszczołę gigant która miała pod światło niebieski kolor. Buczała głośnym głębokim basem. Trudno było nie zwrócić na nią uwagi. Była to chyba rzadko spotykana zadrzechnia fioletowa. Ponoć dobrym wabikiem na ten gatunek są kwiaty wieloletniej rośliny o nazwie kłosowiec pomarszczony.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
klik
1000p
1000p

Post »

diodas1 Pamiętam kiedyś dyskutowaliśmy o zadrzechniach, ale moja to zwykła O. cornuta napakowana od spodu grafitowo/niebieskim pyłkiem z cebulicy.
MarSz
500p
500p
Od: 27 sie 2015, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Robiłem wczoraj porządki w stosie drewna do kominka (przenosiłem z jednego miejsca w drugie).
Zaskoczyła mnie duża ilość wygryzionych kokonów pomiędzy klockami drewna. Widać, że pszczółki nie wybrzydzają i nie muszą mieć tylko i wyłącznie rurek a w naturze wystarczy im byle jaka szczelina.
Widać też, że nasze hobby ma pozytywny wpływ na otoczenie, bo owszem, domki są piękne pszczół ale przy okazji wprowadzamy je w naturę często w miejsca, w których ich wcześniej nie było.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

klik , elraf Oj chłopaki to mnie ubawiliście :;230
ale jeśli mam być obiektywny to musimy uzgodnić pewną rzecz : murarki na pewno nie żądlą ... ale czy gryzą jak zapytał Elraf ? - otóż jak się wygryzają samiczki ja rąk nie wkładam aby je przemieszać bo mają mocne żuwaczki którymi mogą mocno jednak ugryźć co mi się już zdarzało - więc ja mówię że gryzą ;:112

to tak na poprawę humoru , bo siedziałem dziś z 2 godziny i czekałem na rogatą .....napaliłem się jak szpak na czereśnie , lata 2 szt , ale to samce bo są wszędzie i latają jak oszołomy , cóż ten sezon dla mnie się pewnie skończył , ale na następny lepiej się przygotuję .

Pozdrawiam Marek
klik
1000p
1000p

Post »

Kiedyś wyjmowałem pęsetą z pudełka wylęgowego puste kokony. Dotknąłem przypadkiem wpółwygryzionego kokonu z samicą. Drgania na pęsecie jakie poczułem oduczyły mnie pchania paluchów do wygryzających się kokonów.
Mam, sam nie wiem ile gatunków samotnic, kilkanaście, dwadzieścia parę. Nie wiem dokładnie, bo to wszystko trzeba oznaczyć, a sprawa nie jest prosta. Żaden z tych gatunków nie przejawia jakiejkolwiek agresji, o to mi chodziło i koniec na ten temat z mojej strony.
Jakiś czas temu, leżąc z grypą napisałem , że wstawię gniazdo O. caerulescens z kokonami Stelis sp. Oczywiście nie jestem pewien czy to ta pszczółka pasożytnicza. Słabo znam jeszcze O. caerulescens. Mam jej mało, stąd brak pewności.
Górna trzcinka kokony od prawej nr 1 i 3.
Obrazek
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Kochani uwagi z dziś.
Moje murarki jednak wykąpałam (w wodzie odstanej na dworze) i dziś krąży ich sporo wokół pudełeczka z gazetami, w którym wylądowały po osuszeniu po kąpieli.
W zeszłym roku większość rurek była z rdestowca. tylko trochę w bambusie i trzcinach. Rdestowiec dość łatwo się łupał i był nieźle zasiedlony, choć nie każdy. Bambusów nie umiałam rozłupać. Trzciny były słabo zasiedlone a jeśli już, to raczej przez coś, co jest chudym, długim i kremowym i jeszcze się nie wylęga, zatem zostało w trzcinach ochronione przed ptakami, bo sporo trzcinek jesienią wyciągnęły. Nie wiem co to jest, ale na pewno nie murarka. W związku z tym na ten roku znów nazbieraliśmy rdestowieca i już czeka w hoteliku w 4 butelkach za siatką. Pomysł na taśmie bardzo mi się spodobał i pozostałe miejsce hoteliku może tak zagospodaruję.
Ostatecznie to jednak kokonów mam tylko trochę więcej niż kupiłam. Choć być może zamurowały się gdzie indziej, bo były zamurowane bambusowe nawet podpórki pomidorów i fasoli.
pasjon
50p
50p
Od: 18 wrz 2015, o 19:35

Post »

u mnie też pokazały się pierwsze samce murarki ogrodowej: południowe Podlasie lub północno-zachodnia Lubelszczyzna - jak kto woli. Są mało ruchliwe póki co- siedzą w dziurkach i tylko główki wystawiają chociaż pełne słońce, a ja pierwszy raz w tym roku opalam się na ogrodzie. No i jak co roku mam "stado" takich małych pewnie pół centymetrowych czarnych pszczółek żyjących w ziemi. Latają już samce i samice bo robią "bara, bara". A w lesie coraz więcej trzmieli. Czyli wiosna ;:215 ;:3
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

U mnie jeszcze szału nie ma, wygryzło się rano parę samców a kokony były wystawione w poniedziałek 2.04 i frrru w teren. Jedynie co mnie zaskoczyło to przed południem wygryzła się samica. Jakaś taka nie mrawa a i samce nie były nią zainteresowane :roll: Siedzi na kokonach. Nie wiem czy to wiatr tak ja powstrzymał przed wylotem. Z 1 kokonu wylazła jakaś mikro ,,turkusowa" muszka. Od razu unicestwiona z kokonem. Bąki też się pomału pokazują ale też bez większego wigoru, raczej więcej na ziemi je spotykam niż w locie.
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Kontakt:

Post »

:wit
Witajcie Kochani, dziś cały dzień na działce :heja
Majeczki już szabrują kwiaty sąsiada. Z dnia na dzień coraz tłoczniej ale samic jeszcze ni ma ;) Cześć pszczółek wystawionych w kobiałce po truskawkach i tu rodzi się pytanie (czy 3cm warstwa kokonów nie przeszkadza pszczółkom w wyjściu? Mowa tu o tych na samym dole kokonach)
Jeszcze się pochwalę jakie to cuda duże stokrotki teraz można nabyć po 2zl :lol: :lol:

Oto parę fotek z pszczelego hotelu:
Obrazek

Obrazek

Jeszcz
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak na marginesie, ktoś może wie co to za jegomość???

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
klik
1000p
1000p

Post »

comandos21
Na marginesie :wink: jest bujanka. Też interesują ją pszczoły, ale nie nasze.
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Kontakt:

Post »

Póki co bardziej ją interesuje szklarenka ;)
Czyli co, zostawić ta bujankę?
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
klik
1000p
1000p

Post »

Składa jaja w gniazdach pszczół ziemnych. Ma przy tym metodę "na bombardowanie" czyli składa jaja z powietrza. Ciekawa muszka, nic jej nie rób. W naturze musi być jakaś równowaga. Ona ją częściowo zapewnia.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”