Storczyki Storczykowej

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

niestety dużo. dzisiaj rano kupił mi ją T. niestety jest przekwitająca, ale mam nadzieję, że wkrótce zawiąże nowy pąk na swoim króciutkim pędziku (to dorosły pęd a ma zaledwie 5 cm, jest niewiele większy od kwiatuszka) i pokaże mi piękny kwiat o pięknym zapachu.
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p
Od: 23 paź 2008, o 18:29

Post »

Dusia gratuluję Belliny!!!! Na Twoim przykładzie warto marzyć!!:)
życie pełne jest pasji...:) i urody:)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no warto marzyć, choć czasem marzenia są nierealne i trudne do spełnienia. na spełnienie marzenia o Vandzie musiałam bardzo długo czekać, bo ponad 3 lata, ale już od miesiąca ją mam :))) a Phal. bellina rzeczywiście cudny, choć przekwita. chciałabym wiedzieć coś więcej o tym storczyku i warunkach, jakie potrzebuje, by dużo rosnąć, ale w internecie nie znalazłam żadnych wartościowych informacji.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusiu - gratuluję Ci zakupu ;:63 Z tego co pamiętam, to chyba przedostatnia pozycja z Twojej "listy chciejstw" (do pełni szczęścia już tylko jeden Phalaenopsis) :wink: Chyba, że w międzyczasie coś jeszcze przybyło na listę... ;:183
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tak, bellina był jednym z moich wymarzonych, ale jeszcze jeden jest na liście wymarzonych. nie umiem go spotkać. tylko raz go spotkałam i żałuję, że nie przekonałam R. żeby mi też go kupili (wtedy kupowałam ever springa).
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37

Post »

Dusia wlasnie dotarlam do twojego watku zeby zobaczyc to cudenko,jest sliczna :!: :!: :!: Tata to musial dostac z 1000 buziakow za to :wink: a jezeli jeszcze nie dostal to szybciutko biegnij i cmokaj ;:31
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

No proszę jak marzenia szybko się spełniają :wink:
ciekawe co przybędzie na listę chciejstw jak zdobędziesz tego falenopsisa z mazami na brzegach :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

gratuluję prezentu, piękna ta pH. bellina
tłumaczenie http://www.orchidweb.com/OrchidOfWeek.aspx?id=133
Phalaenopsis bellina, formalnie znany jako violacea var. Borneo
Swiatło- najlepiej rośnie przy 800-1000 stopoświecach (czyli 800-1000 x 10,7 lx) przy innych falkach i paphiopedilach, jeśli liście zaczną blednąć lub żółknąc to znaczy ,że ma za dużo światła
Temperatura
Lubią ciepło, w naturze mają całkiem cieplutko, z nocnymi temp, 60-70 stopni Farh.., idealna nocna temp dla kwitnięcia to 65 stopni F.(czyli ok. 18-19 st.Celsjusza) dzienna to 75 st.F lub więcej (czyli 24 st.Cels. lub więcej). Nie jest czyms niezwykłym znaleźć je w temp. 85-90 stopni F (ok.30 i więcej stopni Celsj.) przy bardzo wysokiej wilgotności
WilgotnośćRośliny te wymagają minimum 50%, a 70% wilgotność jest idealna.Phalaenopsis’ów i wszystkie inne storczyki mają otwarte pory-hydatody na spodniej stronie liści, które pozwalaja im absorbować wodę i wydzielać wilgoć z liści. Im wyższa wilgotność tym liście będą mieć więcej turgoru
Woda
Ważne jest aby te rośliny podlewać rano aby liście były suche przez noc. To zabezpieczy przed chorobami grzybowymi. Podlewaj rośliny kiedy będą suche, ale nie pozwól by wyschły na kość pomiędzy podlewaniem
Nawożenie
Te rośliny są znane z szybkiego wzrostu i potrzebują regularnego nawożenia 20:10:20 (jakiś nawóz GrowMore) i wspaniały dla tych roślin i powinien być stosowany stale w ciągu roku, a jesienią i zimą w większym rozcieńczeniu, najczęściej dokarmiać latem przy dużej ilości światła i ciepła,
Szczególnie polecamy „Green Jungle Orchid Food” szczególnie przygotowany do wody destylowanej z odwróconej osmozy lub wody o niskiej alkaliczności –tym nawoź podczas każdego podlewania
Kwitnienie
Zwykle te rośliny potrzebują trochę chłodniejszych i suchszych warunków przed początkiem okresu kwitnienia (…)
Łodyga kwiatowa produkuje kwiaty z roku na rok więc tak długo jak pozostaje zielona na zalecamy jej wycinać, zostaw łodygi a zakwitną w następnym sezonie
Przesadzanie
Phalaenopsis bellina najlepiej rośnie w sphagnum w glinianych doniczkach w Nowej Zelandii, szybciej rosną w sphagnum niż w kawałkach kory
Najlepszą porą do przesadzania jest wiosna lub jesień i rosnąć pod kątem(skosem) jak w naturze aby mogły używać wody porami
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja już dzisiaj bellinę podlałam, bo miał trochę sucho. kwiatuszek już się zwinął, ale mam nadzieję, że puści następny. szkoda, że się nie zdążyłam nim nacieszyć. ale był piękny. mam nadzieję, że ten Phal. przeżyje i będzie mi dobrze rósł. chciałabym się doczekać tak pięknych, obfitych kwitnień jakie miały te Phal. bellina, co widziałam na zdjęciach w internecie, ale tam były duże, stare rośliny, a mój jest jeszcze malutki.
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Jak się będziesz nimi dobrze opiekować to na pewno się uda :) Zdecydowałaś się czy idziesz za rok do Technikum Architektury Krajobrazu?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Orchideomaniak pisze:Jak się będziesz nimi dobrze opiekować to na pewno się uda :) Zdecydowałaś się czy idziesz za rok do Technikum Architektury Krajobrazu?
no chciałabym iść, ale nie wiem, czy sie dostane. a warto tam iść? fajnie jest?

a co do Phal. bellina, to postaram się nim jak najlepiej opiekować.
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Fajnie jest, troszkę projektów i nauki z przedmiotów zawodowych, ale jest na prawdę fajnie :) Praktyki też fajne, choć mało się mozna nauczyć :) ale jak to bywa najwięcej się sami nauczymy ;) potrzeba chęci. Ostatnio zastanawiałem się nad jakąś pracą ze storczykami :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Orchideomaniak pisze:Fajnie jest, troszkę projektów i nauki z przedmiotów zawodowych, ale jest na prawdę fajnie :) Praktyki też fajne, choć mało się mozna nauczyć :) ale jak to bywa najwięcej się sami nauczymy ;) potrzeba chęci. Ostatnio zastanawiałem się nad jakąś pracą ze storczykami :)
a uczy się tam coś o roślinach? ja bym chciała potem w dorosłości mieć kwiaciarnię lub inną pracę związaną ze storczykami, po prostu chcę robić to, co lubię najbardziej. jak się dostanę, to może pójdę do takiej szkoły.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”