Ogródek Przemka-cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka-cz.4

Post »

No i mamy jesień.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Część szałwii jeszcze całkiem ładnie kwitnie.
Obrazek
Dzisiejsze plony.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatni tegoroczny lubczyk.
Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szałwie są wytrwałe; fajnie kolorowo u ciebie! :D Ślimaki lubią koleusy? Zbiory masz od wczesnej wiosny do jesieni... ;:333 Czosnek niedzwiedzi bedzie w szklarni przez zimę?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Przemku siałeś kiedyś szałwię wysoką mam ją pierwszy raz i powiem ci jestem zadowolona widać ją z daleka a kwiat ma długi i fajnie się prezentuje mam zaledwie kilka krzaczków a efekt fajny na drugi rok powtórzę jak mi się uda,plony masz super,kwiaty też a koleusy fajnie się trzymają u mnie w donicy ok w ziemi nie chcą jakoś się trzymać chyba moja ziemia im nie odpowiada.Ma być jeszcze piękna pogoda udanych zbiorów. ;:138
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie dziewczyny! W tym roku nie przycinałem w szałwiach przekwitniętych kwiatostanów stąd część roślin nie prezentuje się już tak ładnie jak później wysadzone. Ze względu na brak miejsca nie sadzę wysokich odmian bo moim zdaniem one ładniej się prezentują na wolnej przestrzeni a ja mam wszystko "na gęsto". Co do koleusów to ślimaki raczej wolą hosty ale i tak na początku sezonu bez granulek dla ślimaków się nie obejdzie. Koleusy na działce rosną, bo są pod drzewami owocowymi. Sadzone w pełnym Słońcu marnieją. Czosnek niedźwiedzi raczej w gruncie nie przemarza ale którejś zimy straciłem rośliny posadzone w doniczki P9 i pozostawione na dworze. Świeżo posadzone co doniczek C1 i C1,5 na razie stoją na dworze ale na zimę będą zadołowane w tunelu (muszę pamiętać by podłoże nie przeschło).
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powoli dopinam listę pomidorów na sezon 2024. W tunelu na najwcześniejszy zbiór zagoszczą: Leroxy F1, Fuchsia F1, Rosamunda F1, Gourmansun F1, Gourmandia F1 i VP1 F1 (Pink King). Z koktajlówek w tunelu i w gruncie Zuccherino F1, Purpurina F1 i Chick F1 a na późniejszy zbiór w tunelu Giulietta F1, Millonety F1, Big Sacher F1 i Leroxy F1 (może z wilków?) a może i Gourmansun F1. Do gruntu pod daszek przewiduję: Hapynet F1, Orange Wellington F1 oraz Giulietta F1.
W tym roku odpuszczam Honey Moon F1 ale mam nadzieję, że godnie zastąpi go odmiana Leroxy F1.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Zaczynam przygotowywać miejsce pod czosnek. Grządka była w ubiegłym roku nawieziona obornikiem a w tym sezonie rosły ogórki. Na razie podsypałem troszeczkę dolomitem i norkrosem przemieszałem go z glebą. Z sadzeniem nie będę się spieszył, planuję wysadzić ząbki na początku listopada. Do sadzenia wybiorę największe ząbki czosnku, który uprawiam od wielu lat ale zamówiłem też duże główki (6,5-7 cm) 6 odmian czosnku. Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W końcu drobnocebulowe doczekały się remontu. Od kilku lat nie wykopywane bardzo mocno zarosły podagrycznikiem. Co prawda to nie najlepszy termin na tego typu prace ale w lipcu się nie wyrobiłem więc postanowiłem teraz je wykopać.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
A to inna rabata na którą trafiły irysy cebulowe. Będą sobie rosły pod drzewkami owocowymi (kolumnowe wiśnie i czereśnie).
Obrazek

Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i zrobiło się jesiennie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku wyjątkowo szybko udało mi się zabezpieczyć nasiona na przyszły sezon. Praktycznie do kupienia zostały już tylko nasiona bobu, dyni Sweet Dumpling i kukurydzy ale po pierwsze na razie nie ma zbyt dużego wyboru odmian bobu i ciągle jeszcze nie zdecydowałem się na konkretną odmianę kukurydzy. Wiele wskazuje jednak, że ostatecznie zdecyduję się na Turbine F1 mimo, że nasiona tej odmiany są droższe od pozostałych. Ciągle jeszcze zwlekam z sadzeniem czosnku bo nie chciałbym by szczypior wybił przed zimą. Początkowo zamierzałem posadzić czosnek w 5 rzędach ale ostatecznie będą tylko 4. Po raz pierwszy pobawię się w uprawę 6 odmian czosnku bo do tej pory miałem tylko czosnek przywieziony lata temu z Ukrainy. Zobaczymy jak wypadną: Harnaś, Lubasza, Syberian, Arkus i Ornak.
Awatar użytkownika
magda111123
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:14

Post »

Dawno mnie tu nie było a tu tyle kolorów jeszcze w październiku. Przemku powiedz proszę cóż to za roślina na pierwszym zdjęciu, ta fioletowa.
Myślałam że sadziec ale raczej nie...
Pozdrawiam, Magdalena
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Magdaleno. Ta fioletowa roślina to heliotrop. W naszych warunkach klimatycznych niestety zaliczana do jednorocznych. Pięknie pachnie wanilią ale jest dosyć kapryśna bo nie lubi deszczu i wymaga dość obfitego nawożenia. W tym roku z lenistwa nie wycinałem przekwitniętych kwiatostanów ale warto ją mieć w swoim ogródku.
Awatar użytkownika
magda111123
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:14

Post »

No tak, faktycznie heliotrop. Wydawało mi się że to całkiem wyższa roślina, jakaś bylina lub krzew.
Pozdrawiam, Magdalena
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”