Kawon ( arbuz ) - część 9
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 9
Wczoraj zerwałem kolejnego arbuza Tym razem padło na ''Rosario'' Był bardzo słodki, soczysty i idealnie dojrzały. Według mnie trochę lepszy od "Sugar Baby" ale 'ocenę' wystawię jak spróbuję kilku owoców
Miał 3 kg i pięknie chrupał przy naciskaniu. Słodki był aż do zielonej skórki
Pozdrawiam
Miał 3 kg i pięknie chrupał przy naciskaniu. Słodki był aż do zielonej skórki
Pozdrawiam
Co ile waszym zdaniem powinienem podlewać arbuzy skoro na krzaku mam już 3 owoce?
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Dzisiaj poszedł ostatni Asahi Miyako. Powiem, że jak na razie w rankingu smaku i soczystości jest zaraz za Złotem Wolicy
Mały japoński skubaniec - 3.200
Taki z niego żółtek
Mały japoński skubaniec - 3.200
Taki z niego żółtek
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja od tygodnia podlewam 10 l pod krzak i efekty widzę zdecydowanie owoce z dnia na dzień w oczach rosną. Dotychczas nie praktykowałam tego i owoce miałam przysłowiowa "kicha".
U mnie to co chwila pada, ziemia wilgotna to arbuzów podlewać nie muszę. Mam do was pytanie. Ile czasu potrzebuje konkretna odmiana, aby osiągnąć optymalną dojrzałość? I jeszcze jedno. Ile czasu należy poczekać od momentu gdy owoc przestanie rosnąć, żeby można go było zerwać? Mój rosario ma 4,5 kg i 32 dni na karku i do tej pory rosnął, ale ważyłem go wczoraj i dzisiaj i waga ta sama.
-
Jak ma 32 dni to spokojnie tydzień go jeszcze potrzymaj. Ja Rosario zrywam pomiędzy 38 a 42 dniem, ze skazaniem na wiek "po czterdziestce" . Oczywiście przed zerwaniem "test chrupnięcia".
Ten test chrupnięcia to polega na tym, żeby ścisnąć rękami tego arbuza? I jak chrupnie znaczy że dojrzały?
-
Prawie pół kilo na dobę? Nie che myśleć co będzie za 2 tygodnie. Lepiej zabezpiecz jakąś taczkę na zbiory
Test chrupnięcia polega na mocnym ściśnięciu arbuza w rękach, albo dociśnięciu na ziemi. Jeżeli da się słyszeć takie ciche chrupanie, pekanie miąższu w środku to znaczy, że arbuz jest dojrzały.
Ponadto można obserwować inne znaki:
- uschnięty taki mały listek na pędzie, zaraz przy ogonku arbuza, przypominający łyżkę
- blado żółty ślad w miejscu gdzie arbuz leżał na ziemi (nie białawy, tylko już żółciejący).
Test chrupnięcia polega na mocnym ściśnięciu arbuza w rękach, albo dociśnięciu na ziemi. Jeżeli da się słyszeć takie ciche chrupanie, pekanie miąższu w środku to znaczy, że arbuz jest dojrzały.
Ponadto można obserwować inne znaki:
- uschnięty taki mały listek na pędzie, zaraz przy ogonku arbuza, przypominający łyżkę
- blado żółty ślad w miejscu gdzie arbuz leżał na ziemi (nie białawy, tylko już żółciejący).
- dorota514
- 200p
- Od: 23 lut 2014, o 18:55
Warzywnik na pustkowiu, giganty i inne dorota514 <---klik
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 14 lut 2018, o 09:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
10l na dobę?! Czy na tydzień?tara pisze:Ja od tygodnia podlewam 10 l pod krzak i efekty widzę zdecydowanie owoce z dnia na dzień w oczach rosną. Dotychczas nie praktykowałam tego i owoce miałam przysłowiowa "kicha".
- kamil_kluczbork
- 200p
- Od: 19 mar 2018, o 07:35
- Kontakt:
Witam Kochani!!,
mój krzak arbuzowy kwitnie co chwilę, miał już chyba z 10 owocków malutkich, wszystkie po kilku dniach czarnieją i odpadają.... czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć dlaczego tak się dzieje ?????.
mój krzak arbuzowy kwitnie co chwilę, miał już chyba z 10 owocków malutkich, wszystkie po kilku dniach czarnieją i odpadają.... czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć dlaczego tak się dzieje ?????.