Kawon ( arbuz ) - część 10
-
- 100p
- Od: 10 maja 2011, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 10
Krzysztof- popieram kolegów. Z tych arbuzów nic już nie będzie. Za wcześnie wysadzone i za mało światła! Musisz wysiać nowe nasiona do plastikowych doniczek i zapewnic sloneczne stanowisko
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki koledzy tak zrobię !! Jedynie z czym się zbytnio zgodzić nie mogę to z ilością światła bo to miały nadto ze względu na bardzo sprzyjające warunki w Naszym rejonie zero mrozów i pochmurnych dni i non sto piękne słoneczne dni. Mam dwa lustrzane pokoje na wschód i zachód i gdy z oby stron otworze rano przed pracą rolety to mają one non stop przez cały dzień mnóstwo słońca ale jestem laikiem więc zdaję się na Wasze oceny Zamawiam ziarka i ruszam w połowie kwietnia
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Z boku prawidłowo rosnąca jak na warunki przyokienne i doświetlana rozsada wygląda tak (no prawie, bo niektóre trochę wybiegły):
Duża ilość światła to nie wszystko. Rozsada rosnąca na parapecie, nawet południowego okna, ma tylko światło z jednej strony, przez co zaczyna rosnąć w jego kierunku i się wyciąga. Słowo klucz - fototropizm. Produkując rozsadę w szklarni lub w domu ale doświetlając, światło dociera równomiernie z każdej strony, a przy okazji dozując odpowiednią ilość światła niebieskiego przy doświetlaniu można hamować wybieganie i sadzonka jest krępa.
Ponadto takie wybiegnięte rozsady arbuza czy melona trzeba później głęboko sadzić, bo łodyga ma tendencję do wzdłużnego pękania, nie mówiąc o tym, że po wsadzeniu może ją złamać wiatr.
Duża ilość światła to nie wszystko. Rozsada rosnąca na parapecie, nawet południowego okna, ma tylko światło z jednej strony, przez co zaczyna rosnąć w jego kierunku i się wyciąga. Słowo klucz - fototropizm. Produkując rozsadę w szklarni lub w domu ale doświetlając, światło dociera równomiernie z każdej strony, a przy okazji dozując odpowiednią ilość światła niebieskiego przy doświetlaniu można hamować wybieganie i sadzonka jest krępa.
Ponadto takie wybiegnięte rozsady arbuza czy melona trzeba później głęboko sadzić, bo łodyga ma tendencję do wzdłużnego pękania, nie mówiąc o tym, że po wsadzeniu może ją złamać wiatr.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tzn że nie sadzimy na głębokości doniczki?wokan pisze:Ponadto takie wybiegnięte rozsady arbuza czy melona trzeba później głęboko sadzić, bo łodyga ma tendencję do wzdłużnego pękania, nie mówiąc o tym, że po wsadzeniu może ją złamać wiatr.
Mozna zasypać łodygę?
Z pomidorami wiem bardzo łatwo wypuszczają korzenie na łodydze ale o arbuzie czytałem że trzeba zachować identyczną głębokość jak z doniczki.
Wiedza zaciągnięta z jakiegoś Art w Internecie więc równie dobrze bajki. Więc nie linczowac mnie że herezje tylko piszcie jak jest i czy można głębiej
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Ja zawsze sadzę trochę głębiej, tak żeby przykryć ziemię, która była w doniczce.
-
Można, nic się nie dzieje. Dwa lata temu musiałem sadzić głębiej o jakieś 10 cm i było OK.arek9025 pisze:Mozna zasypać łodygę?
Krzysztof_18 Ja bym jeszcze dodał od siebie żebyś porównał godzinę wschodu słońca (po wysiewie w połowie kwietnia) z godziną odsłaniania rolet. Słońce wschodzi coraz wcześniej, a ty do pracy pewnie tak samo. Może warto je odsłonić na noc od wschodniej strony żeby mieć jak najwięcej światła. Ja miałem automatyczne rolety ale pilot się popsuł i właśnie tak muszę robić, bo jestem śpiochem i rano godziny lecą
Pytanie do wszystkich szczepiących. Wysiewacie już nasiona podkładek?
Pytanie do wszystkich szczepiących. Wysiewacie już nasiona podkładek?
Krzysiek
-
kylo pisze: Pytanie do wszystkich szczepiących. Wysiewacie już nasiona podkładek?
A to zależy czy chcemy szczepić przed pierwszym kwiatem podkładki czy za nim
A tak na poważnie to wszystko zależy od tego kiedy planuje sie siać arbuzy do szczepienia i od metody szczepienia.
Dla mnie sporo za wcześnie, bo będę siał podkładki 4 dni po arbuzach, a arbuzy koło 10go.
Ja akurat planuję odwrotnie, najpierw podkładki, a potem arbuzy, bo to do metody ze zrazem w dziurce. Tak pytam, bo mam wrażenie, że szczepienie wydłuża czas produkcji rozsady. Z 10 dni trzeba się pomęczyć z ukrywaniem sadzonek przed słońcem i suchym powietrzem. W trakcie zrastania prawie nie rosną.
Krzysiek
-
Jest dokładnie tak jak piszesz - szczepienie wydłuża produkcję rozsady o około 10 dni.
Pisaliście tutaj o doświetlaniu sadzonek. Jak to robicie? Macie kupione zapewne specjalne lampy?
Dzięki za wskazówki.
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam doświetlenie zrobione z obodowy dla 4 świetlówek (kosztowała w promocji ok. 20zł) a świetlówki 864 (koszt 4zł za sztukę i sie sprawdza).
Rozsadę mam w piwnicy bez okna.
Rozsadę mam w piwnicy bez okna.
Pozdrawiam Paweł