Moja kolekcja
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja kolekcja
Mambo- cudne zakończenie roku
Wszystkie trzy mi się podobają, ale chyba dendrobium, najśliczniejsze. To połączenie delikatnej bieli z "ostrą" ognistą warżką jest cudne
Wszystkie trzy mi się podobają, ale chyba dendrobium, najśliczniejsze. To połączenie delikatnej bieli z "ostrą" ognistą warżką jest cudne
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne kwitnienia ale mnie najbardziej spodobał się Sophronitella violacea, lubię takie fioletowe kwiatki.
- Mamba
- Od: 25 cze 2008, o 21:25
Dziękuję wszystkim
Storczykowa, nie robią nic szczególnego, żeby Phal.philadelphia tak kwitła. Poprzednio miała 36 kwiatów, dlatego obecne kwitnienie nie wydaje mi się szczególnie obfite Na zdjęciu może tego nie widać, ale ma bardzo długi pęd, który rósł i rósł i nie miał zamiaru zawiązać pąków, ani się rozgałęzić W końcu musiałam go nagiąć i kierować w dół. Dopiero po tym zaczęły pojawiać się pąki i rozgałęzienia :P
Sophronitella violacea na pewno się u Ciebie zmieści, nawet nie jedna Niestety nie pachnie, ale i tak jest urocza
Dendrobium pachnie delikatnie i przyjemnie, a czym trudno mi powiedzieć Mam wrażenie, że delikatnym mydełkiem - nie Fa
Ostatnio obejrzałam w internecie wiele zdjęć i mam wątpliwości czy moje Dendrobium to na pewno jest D.bellatulum. Kupiłam je tak oznaczone, ale wydaje mi się, że bardziej przypomina Dendrobium margaritaceum Mam problem pewnie przy najbliższej okazji będę musiała kupić kolejny kwiat i czekać...
Storczykowa, nie robią nic szczególnego, żeby Phal.philadelphia tak kwitła. Poprzednio miała 36 kwiatów, dlatego obecne kwitnienie nie wydaje mi się szczególnie obfite Na zdjęciu może tego nie widać, ale ma bardzo długi pęd, który rósł i rósł i nie miał zamiaru zawiązać pąków, ani się rozgałęzić W końcu musiałam go nagiąć i kierować w dół. Dopiero po tym zaczęły pojawiać się pąki i rozgałęzienia :P
Moja zasługa jest tylko taka, że mu nie szkodziłam zbytnio-ewelina- pisze: Oczywiście Twoja w tym zasługa - gratuluję!
Maleńka Sophronitella violacea również chwyta za serce ...
Może i na moim parapecie znajdzie się dla niej miejsce
Brakuje mi wzmianki o zapachach, napisz coś proszę.
Sophronitella violacea na pewno się u Ciebie zmieści, nawet nie jedna Niestety nie pachnie, ale i tak jest urocza
Dendrobium pachnie delikatnie i przyjemnie, a czym trudno mi powiedzieć Mam wrażenie, że delikatnym mydełkiem - nie Fa
Ostatnio obejrzałam w internecie wiele zdjęć i mam wątpliwości czy moje Dendrobium to na pewno jest D.bellatulum. Kupiłam je tak oznaczone, ale wydaje mi się, że bardziej przypomina Dendrobium margaritaceum Mam problem pewnie przy najbliższej okazji będę musiała kupić kolejny kwiat i czekać...
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Storczykowa, nie robią nic szczególnego, żeby Phal.philadelphia tak kwitła. Poprzednio miała 36 kwiatów, dlatego obecne kwitnienie nie wydaje mi się szczególnie obfite Na zdjęciu może tego nie widać, ale ma bardzo długi pęd, który rósł i rósł i nie miał zamiaru zawiązać pąków, ani się rozgałęzić W końcu musiałam go nagiąć i kierować w dół. Dopiero po tym zaczęły pojawiać się pąki i rozgałęzienia
No to nie wiem, czemu moje obie rośliny puszczają pędy długie na 15-20 cm i mają zazwyczaj 6 kwiatków, czasem trochę mniej lub trochę więcej, ale nigdy powyżej 10. Rośliny są ładne i zdrowe, kwitną 1-2 razy w roku, kwiaty są duże i dobrze wybarwione, tylko ich mało. Ale ten twój ma piękny ped, zwieszający się i rozgałęziony.
- JoasiaM
- 200p
- Od: 13 wrz 2010, o 21:46
Mambo Twoja philadelphia mnie oszołomiła, jest cudna-ma tyle kwiatuszków, marzę, że moja kiedyś też tak obficie zakwitnie
- Mamba
Nie mam zbyt wielu kwitnień, ale pochwalę się chociaż częścią tego co mam
Hybryda Epicattleyi i jej pierwsze moje własne kwitnienie. Na zdjęciach kwiaty wyglądają na dużo większe niż są w rzeczywistości. Delikatnie pachną i niestety dość szybko przekwitają
A to Brassavola perinii kupiona we wrześniu w Berlinie. Psb nie wyrosła u mnie, ale pęd tak. Długo i powoli rósł, aż wreszcie pokazały się 2 kwiatuszki o pięknym zapachu, który pojawia się wieczorem i w nocy. Chociaż kwiaty są niezbyt duże zapach wypełnia pokój
Niestety tło mam trochę niedopracowane
Hybryda Epicattleyi i jej pierwsze moje własne kwitnienie. Na zdjęciach kwiaty wyglądają na dużo większe niż są w rzeczywistości. Delikatnie pachną i niestety dość szybko przekwitają
A to Brassavola perinii kupiona we wrześniu w Berlinie. Psb nie wyrosła u mnie, ale pęd tak. Długo i powoli rósł, aż wreszcie pokazały się 2 kwiatuszki o pięknym zapachu, który pojawia się wieczorem i w nocy. Chociaż kwiaty są niezbyt duże zapach wypełnia pokój
Niestety tło mam trochę niedopracowane
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Moja droga ty się tłem nie przejmuj
Mambo jestem pod wrażeniem Brassavoli ma bardzo ciekawe kwiaty i ciekawe że na wieczór i w nocy pachnie Kwiaty Epicattleyi jak dla mnie troszkę przypominają kwiaty irysów też orginalne
Mambo jestem pod wrażeniem Brassavoli ma bardzo ciekawe kwiaty i ciekawe że na wieczór i w nocy pachnie Kwiaty Epicattleyi jak dla mnie troszkę przypominają kwiaty irysów też orginalne
- Phragboy
- Od: 22 cze 2009, o 10:16
Mambo To jest Brassavola nodosa, perrini ma pędy chude i długie, zwieszające się, kwiaty też ma inne. Zobacz tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28065
- -ewelina-
- 500p
- Od: 14 sie 2007, o 23:14
Co tam tło, fiszka ... ważne, że kwiaty przepiękne!
Na dodatek pachną
Pozdrawiam,
Ewelina
Na dodatek pachną
Pozdrawiam,
Ewelina
- Mamba
Przemku, sama nie wiem, kupiłam ją z fiszką B.perinii ... Po tym co napisałeś obejrzałam trochę zdjęć w internecie i zwątpiłam. Moja ma liście bardziej pełne, jak szczypiorek, ale z rowkiem, a te ze zdjęć miały bardziej płaskie... Trudno, co by to nie było podoba mi się i jak napisała Ewelina pachnie i jest piękna
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że na tej samej wystawie kupiłam Dendrobium bellatulum, co do którego mam spore wątpliwości, że jest nim
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że na tej samej wystawie kupiłam Dendrobium bellatulum, co do którego mam spore wątpliwości, że jest nim
-
- 100p
- Od: 17 cze 2010, o 18:18
Mambo, masz piękne okazy w kolekcji. Wspomniałaś, że masz mało kwitnień, ale za to jakie nietypowe! pięknie!
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Tlo..tłem..ale za to, jakie piękne storczyki
Nad Brasssavolą już się zastanawiam od pewnego czasu, tylko ten brak miejsca
Ma piękne i niebagatelne kwaity
A Epicattleya - prześliczna, ciekawa jestem, czy też kupiona w markecie?
Moja jest troszku ciemniejsza, ale że kupiona tylko z jednym kwiatuszkiem, to nie liczę na bujne "swoje" kwitnienie...kiedyś...
Nad Brasssavolą już się zastanawiam od pewnego czasu, tylko ten brak miejsca
Ma piękne i niebagatelne kwaity
A Epicattleya - prześliczna, ciekawa jestem, czy też kupiona w markecie?
Moja jest troszku ciemniejsza, ale że kupiona tylko z jednym kwiatuszkiem, to nie liczę na bujne "swoje" kwitnienie...kiedyś...
Piękne i orginalne kwiaty ma Brassavola
Zapraszam... i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;