Moja kolekcja

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja kolekcja

Post »

Mambo- cudne zakończenie roku ;:108

Wszystkie trzy mi się podobają, ale chyba dendrobium, najśliczniejsze. To połączenie delikatnej bieli z "ostrą" ognistą warżką jest cudne :wink:
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne kwitnienia ale mnie najbardziej spodobał się Sophronitella violacea, lubię takie fioletowe kwiatki.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Dziękuję wszystkim ;:180

Storczykowa, nie robią nic szczególnego, żeby Phal.philadelphia tak kwitła. Poprzednio miała 36 kwiatów, dlatego obecne kwitnienie nie wydaje mi się szczególnie obfite :) Na zdjęciu może tego nie widać, ale ma bardzo długi pęd, który rósł i rósł i nie miał zamiaru zawiązać pąków, ani się rozgałęzić ;:65 W końcu musiałam go nagiąć i kierować w dół. Dopiero po tym zaczęły pojawiać się pąki i rozgałęzienia :P
-ewelina- pisze: Oczywiście Twoja w tym zasługa - gratuluję!

Maleńka Sophronitella violacea również chwyta za serce ...
Może i na moim parapecie znajdzie się dla niej miejsce :roll:

Brakuje mi wzmianki o zapachach, napisz coś proszę.
Moja zasługa jest tylko taka, że mu nie szkodziłam zbytnio :oops:
Sophronitella violacea na pewno się u Ciebie zmieści, nawet nie jedna :wink: Niestety nie pachnie, ale i tak jest urocza ;:224
Dendrobium pachnie delikatnie i przyjemnie, a czym trudno mi powiedzieć :roll: Mam wrażenie, że delikatnym mydełkiem - nie Fa :lol:

Ostatnio obejrzałam w internecie wiele zdjęć i mam wątpliwości czy moje Dendrobium to na pewno jest D.bellatulum. :?: Kupiłam je tak oznaczone, ale wydaje mi się, że bardziej przypomina Dendrobium margaritaceum :roll: Mam problem ;:223 pewnie przy najbliższej okazji będę musiała kupić kolejny kwiat ;:198 i czekać... ;:151
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Storczykowa, nie robią nic szczególnego, żeby Phal.philadelphia tak kwitła. Poprzednio miała 36 kwiatów, dlatego obecne kwitnienie nie wydaje mi się szczególnie obfite Na zdjęciu może tego nie widać, ale ma bardzo długi pęd, który rósł i rósł i nie miał zamiaru zawiązać pąków, ani się rozgałęzić W końcu musiałam go nagiąć i kierować w dół. Dopiero po tym zaczęły pojawiać się pąki i rozgałęzienia

No to nie wiem, czemu moje obie rośliny puszczają pędy długie na 15-20 cm i mają zazwyczaj 6 kwiatków, czasem trochę mniej lub trochę więcej, ale nigdy powyżej 10. Rośliny są ładne i zdrowe, kwitną 1-2 razy w roku, kwiaty są duże i dobrze wybarwione, tylko ich mało. Ale ten twój ma piękny ped, zwieszający się i rozgałęziony.
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Mambo Twoja philadelphia mnie oszołomiła, jest cudna-ma tyle kwiatuszków, marzę, że moja kiedyś też tak obficie zakwitnie ;:138
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam zbyt wielu kwitnień, ale pochwalę się chociaż częścią tego co mam 8-)

Hybryda Epicattleyi i jej pierwsze moje własne kwitnienie. Na zdjęciach kwiaty wyglądają na dużo większe niż są w rzeczywistości. Delikatnie pachną :) i niestety dość szybko przekwitają :(

Obrazek Obrazek Obrazek

A to Brassavola perinii kupiona we wrześniu w Berlinie. Psb nie wyrosła u mnie, ale pęd tak. Długo i powoli rósł, aż wreszcie pokazały się 2 kwiatuszki o pięknym zapachu, który pojawia się wieczorem i w nocy. Chociaż kwiaty są niezbyt duże zapach wypełnia pokój ;:3

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Niestety tło mam trochę niedopracowane :oops:
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Moja droga ty się tłem nie przejmuj :D
Mambo jestem pod wrażeniem Brassavoli ma bardzo ciekawe kwiaty i ciekawe że na wieczór i w nocy pachnie :shock: Kwiaty Epicattleyi jak dla mnie troszkę przypominają kwiaty irysów też orginalne ;:63
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2009, o 10:16

Post »

Mambo To jest Brassavola nodosa, perrini ma pędy chude i długie, zwieszające się, kwiaty też ma inne. Zobacz tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28065
Pozdrawiam
Przemek
moje storczyki - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28065
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Co tam tło, fiszka ... ważne, że kwiaty przepiękne!
Na dodatek pachną ;:224

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku, sama nie wiem, kupiłam ją z fiszką B.perinii ... :roll: Po tym co napisałeś obejrzałam trochę zdjęć w internecie i zwątpiłam. Moja ma liście bardziej pełne, jak szczypiorek, ale z rowkiem, a te ze zdjęć miały bardziej płaskie... Trudno, co by to nie było podoba mi się i jak napisała Ewelina pachnie i jest piękna :wink:
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że na tej samej wystawie kupiłam Dendrobium bellatulum, co do którego mam spore wątpliwości, że jest nim :evil:
fragolotta
100p
100p
Od: 17 cze 2010, o 18:18

Post »

Mambo, masz piękne okazy w kolekcji. Wspomniałaś, że masz mało kwitnień, ale za to jakie nietypowe! pięknie!
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Tlo..tłem..ale za to, jakie piękne storczyki :D

Nad Brasssavolą już się zastanawiam od pewnego czasu, tylko ten brak miejsca ;:224
Ma piękne i niebagatelne kwaity ;:138

A Epicattleya - prześliczna, ciekawa jestem, czy też kupiona w markecie?
Moja jest troszku ciemniejsza, ale że kupiona tylko z jednym kwiatuszkiem, to nie liczę na bujne "swoje" kwitnienie...kiedyś...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Piękne i orginalne kwiaty ma Brassavola ;:138
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”