Choroby róż Cz.1
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Choroby róż
natina0. Jezeli to nie Randop to zobacz http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=425
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
natina0, poczytaj jeszcze o poliferacji róży. Albo bardziej ogólnie o chorobach powodowanych przez fitoplazmę.
Pozdrawiam. Sławka
- olga-s1
- 100p
- Od: 5 lis 2013, o 15:04
Klakier dzięki za odpowiedż.
Miłka może nie znam się na różach tak jak ty ale z doświadczenia wiem źe taka ilość mszyc nie wpływa dobrze przynajmniej na moje krzewy.
Miłka może nie znam się na różach tak jak ty ale z doświadczenia wiem źe taka ilość mszyc nie wpływa dobrze przynajmniej na moje krzewy.
Pozdrawiam Olga
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Też mi się wydaje, nawet jestem pewna, ze nasze róże zaatakowało właśnie to! Czyli fitoplazma żółtaczki astra! Nie będę się wahać i usunę krzew. Żal straszny, ale nie ma sposobu na wyleczenie, a miejsca w ogrodzie brak. Muszę się zastanowić, co z tym miejsce , bo róży nie odważę się posadzić od razu w to samo miejsce.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- olga-s1
- 100p
Kupiłam płynny nawóz Żelazo mikroelementy Florovit Agro w opakowaniu 1l i nie wiem w jakiej proporcji dobrać oprysk dla róży. Czy ktoś używał juź tego preperatu i może mi podpowiedzieć jak go dobrać?
Pozdrawiam Olga
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Olga, 2-5 cm na 1 l wody i opryskać,tego się raczej nie da przedawkować.Ja daję 5 cm .
- olga-s1
- 100p
Alicja dzięki za odpowiedź ale przyznam się że nie bardzo wiem co to znaczy 5cm .
Czy to znaczy że do 1litrowego naczynia wlewam żelazo na wys. 3-5cm i dopełniam wodą
Czy to znaczy że do 1litrowego naczynia wlewam żelazo na wys. 3-5cm i dopełniam wodą
Pozdrawiam Olga
Mojej Rhapsody in Blue zaczęły żółknąć liście w taki oto sposób. Jaka może być przyczyna? Poparzenia słoneczne? Akurat liście zaczęły żółknąć po tej fali upałów (+ 40 stopni w słońcu). Róża rośnie z innymi na rabacie, gleba nie jest najgorszej jakości, dostawały kompost, obornik i 3 razy nawóz mineralny, słońce jest tam od rana do godziny ok 15. Krzewy podlewam co dwa dni, a w upały nawet codziennie. A może to jakiś niedobór? Albo grzyb, ale liście czarne nie są, więc raczej nie jest to czarna plamistość. Ale wczoraj profilaktycznie opryskałem środkiem przeciwgrzybiczym Substrala.
U mnie się dzieje to samo na mniaturowej tez nie mam pojęcia co to jest a listki wystarczy dotknąć i same lecą
Ewa
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Olga,miałam na myśli 5 ml, ale to to samo.Najlepiej mieć małą strzykawkę jednorazową z igłą.Można dostać u lek.wet lub w ośr. zdrowia.Czasem środki do ochrony roślin są wyposażone w taką miarkę.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Najwyższa pora powalczyć z czarną plamistością liści róży.Flyarek pisze:Mojej Rhapsody in Blue zaczęły żółknąć liście w taki oto sposób. Jaka może być przyczyna?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
W tym sezonie pryskałem róże przeciw grzybom już 4 razy. I tylko na rhapsody pojawiły się takie liście. Widać wyjątkowo podatna jest. Dzięki za odpowiedź ;)
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Albo podatna, albo posadzona w większym zaciszu, albo więcej zeszłorocznych liści w pobliżu zagrzebanych było...
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.