Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)
- Zabeczka101059
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lis 2008, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy
Witajcie
a to moje daturki dopiero zaczeły kwitnąć
A ta z siewu ciekawe czy zakwitnie, chociaż jeden kwiatuszek
by miała wiedziłabym co to za jedna masz jeszcze dwie ale inne liście mają
Coś mi zżera liście na daturach dosłownie sitko,może ktoś wie co to za gad
a to moje daturki dopiero zaczeły kwitnąć
A ta z siewu ciekawe czy zakwitnie, chociaż jeden kwiatuszek
by miała wiedziłabym co to za jedna masz jeszcze dwie ale inne liście mają
Coś mi zżera liście na daturach dosłownie sitko,może ktoś wie co to za gad
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 lip 2010, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Proszę o pomoc:moja datura ma 2 lata,w zeszłym mało co urosła,chyba miała za małą doniczkę.Udało mi się ją przezimować i w tym roku już w większej donicy rośnie wspaniale.Ma około 120 cm,z donicy wychodzą mi 2 badyle,które po około 30cm dzielą się w literę Y.Ale niestety w ogóle nie kwitną,wszystkie liście są symetryczne i jest dość dużo.Stosuję nawóz w płynie do datur oraz do lepszego kwitnienia i nic.Co może być powodem braku kwitnienia?
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Sądzę, że jeszcze zakwitnie- daj jej czas...
Podobno datury podgryzają szczypawki żerujące noca- dlatego trudno je spotkać...
Podobno datury podgryzają szczypawki żerujące noca- dlatego trudno je spotkać...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Gienku moja datura również jeszcze nie kwitnie, ale mam nadzieję, że lada dzień wypuści pierwsze pączusie, a potem to już pójdzie hurtowo musimy troszeczkę poczekać, ale w grupie raźniej pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 lip 2010, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oby zakwitła,u mnie w okolicy nikt nie ma datury,miło by było być pierwszym.Na forum zaglądam od roku,podziwiam u Was,może i u mnie wreszcie zakwitnie.
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
Spokojnie zakwitną wasze daturki
Na obu zdjęciach ten sam kwiat 22 lipca i 28 lipca.
Słyszałem o wybarwieniach , ale taka zmiana zrobiła na mnie niezapomniane wrażenie , tak jak ktoś napisał po drugiej nocy kwiat się wybarwił a raczej zmienił barwę
Mam pytanie, czy ktoś słyszał o zimowaniu w "gruncie" , mam na myśli zakopanie datur odpowiednio przygotowanych na bezpieczną głębokość wolną od przemarzania
pozdrawiam
Bardzo nam przykro, pomyłeczka, to nie żaden Wania.
Ot po prostu i zwyczajnie- Regulamin się kłania.
Ot po prostu i zwyczajnie- Regulamin się kłania.
Rawa a jak myślisz , jaka głębokość jest poza strefą zamarzania przy temperaturach rzędu -25stopni? Poza tym zimowanie zalecają w temp ok 5-15 stopni , uważam to za śliski temat , ryzykowny. No chyba że np pokrywa z obornika końskiego ale to też bym się bała. Nie, no ogólnie bym się bała zaryzykować, zbyt wiele się nagimnastykowałam żeby zdobyć daturki i je przezimować i tak dalej wszyscy wiecie....
odpuść problem- nie ma szans na zimowanie w naszym klimacie w gruncie.rawa pisze: Mam pytanie, czy ktoś słyszał o zimowaniu w "gruncie" , mam na myśli zakopanie datur odpowiednio przygotowanych na bezpieczną głębokość wolną od przemarzania
To jedna z wielu roślin doniczkowych, które posiadam, a które lato spędzają w ogrodzie- która NAPRAWDĘ nie wytrzymuje nawet zera stopni.
Trzy lata temu byliśmy w maju na lodowcu na nartach- ale to już był maj- rośliny zostały przed domem- i były przymrozki-przemarzlo wszystko, ale... nawet pelargonie mi odbiły ( w skrzynkach)spod ziemi-a datura (7-letnia) przemarzła :/
Pozdrawiam.
- mariola37
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 lut 2010, o 15:25
witam was moja daturka to tylko w li stki obrosła nie ma zadnego kwiatuszka dbam nawoze itd tylko listki ma.....
- Agii
- Od: 2 lip 2008, o 20:59
Rawa bardzo ładny kwiatuszek. Śliczny kolor. Jeśli jest w rzeczywistości taki jak na zdjęciu to tylko pozazdrościć
Co do wybarwiania to ,wszystkie daturowe kwiatki na początku tak wyglądają jak twój. Pąk pęka są niby żółte, później biało-kremowe i dopiero po drugiej nocy stają się takie jak należy.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
głębokość strefy zamarzania w warunkach polskich to około 120 cm .... więc może być problemRawa pisze:Mam pytanie, czy ktoś słyszał o zimowaniu w "gruncie" , mam na myśli zakopanie datur odpowiednio przygotowanych na bezpieczną głębokość wolną od przemarzania