Ranczo Nokły cz.3
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ranczo Nokły cz.3
Tadeuszu faktycznie żab zatrzęsienie, już ślimaki Ci nie straszne Widzę szykujący się do kwitnienia las tulipanów, jeszcze chwilka i będzie niesamowicie kolorowo U Ciebie wiosna już daleko posunięta , u mnie sasaneczki dopiero pokazują odrobinę zieleni pomiędzy uschniętymi zeszłorocznymi badylkami, i hiacyntów dopiero malutkie listeczki, a tu widzę już piękne powalające zapachem kwiatostany. Niby tak niedaleko, a jaka różnica w wegetacji.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Tadeuszu po świątecznie .
wiosna widzę że zagościła w Twoim ogrodzie na dobre
lubię te pierwsze wiosenne kwiaty. tyle radości
przyniosą .
Z wypowiedzi wnoszę że kolekcja liliowców powiększyła się ,
bo o ile pamiętam a śledzę Twój wątek na bieżąco
to czytałam o 3 liliowcach , tylko próbowałam znaleźć i nie mogę gdzie i jakie kolorki
tych liliowców .
Genia
wiosna widzę że zagościła w Twoim ogrodzie na dobre
lubię te pierwsze wiosenne kwiaty. tyle radości
przyniosą .
Z wypowiedzi wnoszę że kolekcja liliowców powiększyła się ,
bo o ile pamiętam a śledzę Twój wątek na bieżąco
to czytałam o 3 liliowcach , tylko próbowałam znaleźć i nie mogę gdzie i jakie kolorki
tych liliowców .
Genia
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Tadeuszu- wspaniale macie w tych NOKŁACH,wiosna już bardzo zaawansowana.
U mnie jeszcze ani jednej żabki w oczku, a trawę to dopiero koszę przy końcu kwietnia.
U mnie jeszcze ani jednej żabki w oczku, a trawę to dopiero koszę przy końcu kwietnia.
- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Tadeusz-ładnie tak podglądać żaby?W Nokłach kolorowo i widać już wiosnę.No i będzie co zjeść,skoro na warzywniku i cebula i marchew i pietruszka.A dojdą pomidory i papryka i co jeszcze?
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Tadeuszu w Nokłach widzę wiosna pełną gębą. Żaby pływają na plecach wyluzowane w promieniach słońca... pięknie Pozdrawiam cieplutko ;)
- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Tadeusz widzę odkryłeś swoje piękne dorodne krzewy rododendronów , czy one rosną w pełnym słońcu?.
Pozdrawiam Zenek
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
ELŻBIETO-dziękuję za odwiedziny, pogoda była w Święta ładna, byliśmy całą rodziną w Nokłach, ale tylko na spacer, na ognisko było trochę za zimno. Sasanki zaczęły kwitnienie i się .... zatrzymały, chłodniejsze powietrze zatrzymało ich rozwój, ale deszczyk to był na wagę złota.
AGNIESZKO- dziękuję za spacer po ogrodzie, żab to u nas zatrzęsienie, mają co jeść pływające w stawie sumy Tulipanów jest w ogrodzie dużo, na razie kwitną tylko tulipany botaniczne.
Hiacynty kwitną na całego, dzisiaj zakwitły kolejne kwiaty. Nasz ogród jest otoczony ze wszystkich stron drzewami, tworząc dla wiatru zacisze, odsłonięty jest tylko do południa, stąd ,myślę że to przyśpiesza wzrost roślin.
GENIU-dziękuję za spacer po ogrodzie, kolekcja liliowców stale się powiększa,w tym roku zakupiliśmy kilka kolorów dużych liliowców oprócz liliowców ze zdjęcia ja dokupiłem jeszcze biały kolor kwiatu liliowca oraz w Biedronce liliowce kłączowe.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=868
TAJKO-dziękuję za wizytę w ogrodzie, żaby ( podejrzewam że rodzaju męskiego) już powoli wynoszą się ze stawu i ogrodu, w stawie za to ogromne ilości sznurów złożonych jaj, i pilnujące je żaby-mamy.
Koszenie chyba rozpocznę w sobotę( jeżeli pogoda pozwoli) zaraz po koszeniu robię wertykulację, a po majowym pierwszym koszeniu oprysk środkiem chwastobójczym trawnika, oj trzeba się napracować by trawnik ładnie wyglądał.
EWO JANINO -dziękuję za odwiedziny, w Nokłach już robi się naprawdę ładnie, powoli zaczynają się zielenić drzewa i krzewy, trawa rośnie w najlepsze. Dzisiaj ( mając w szklarence dużo miejsca) przesadziłem moje pomidory do większych doniczek ( z wielodoniczek) , po tygodniu pobytu w szklarence w Nokłach wyraźnie pomidory "zmężniały". Jutro jak przestanie padać kolejne siewy na warzywniaku.
MAGDO-MISIU- dziękuję za odwiedziny, mimo że w stawie czyha na żaby śmiertelne niebezpieczeństwo( jest kilka dość dużych sumów w stawie), zew natury jest silniejszy, i żaby nie zwracają uwagi na ryby w stawie. Wczorajszy i dzisiejszy deszcz spowodował że ze wszystkich stron w ogrodzie pojawia się soczysta zieleń.
ZENKU- dziękuję za odwiedziny, nasze rododendrony rosną do południa w słońcu, latem po 15.00-16.00 słońce chowa się za las rosnący od południa,południowego zachodu. Na tej rabacie co rosną rododendrony ( dziesięć krzewów) rosną również wszystkie kwasolubne rośliny, na innych rabatach nie mam roślin kwasolubnych.
Wiosna kroczy nadal w szybkim tempie, roboty w ogrodzie jest dużo( nadrabiam zaległości powstałe po kilkudniowej budowie domu wnuka) , że nawet gdyby nie zdjęcia do wstawienia na Forum , to bym nie zauważył kwitnięcie kolejnej rośliny.
Pierwsze sukcesy zanotowałem w łapaniu turkuci:
AGNIESZKO- dziękuję za spacer po ogrodzie, żab to u nas zatrzęsienie, mają co jeść pływające w stawie sumy Tulipanów jest w ogrodzie dużo, na razie kwitną tylko tulipany botaniczne.
Hiacynty kwitną na całego, dzisiaj zakwitły kolejne kwiaty. Nasz ogród jest otoczony ze wszystkich stron drzewami, tworząc dla wiatru zacisze, odsłonięty jest tylko do południa, stąd ,myślę że to przyśpiesza wzrost roślin.
GENIU-dziękuję za spacer po ogrodzie, kolekcja liliowców stale się powiększa,w tym roku zakupiliśmy kilka kolorów dużych liliowców oprócz liliowców ze zdjęcia ja dokupiłem jeszcze biały kolor kwiatu liliowca oraz w Biedronce liliowce kłączowe.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=868
TAJKO-dziękuję za wizytę w ogrodzie, żaby ( podejrzewam że rodzaju męskiego) już powoli wynoszą się ze stawu i ogrodu, w stawie za to ogromne ilości sznurów złożonych jaj, i pilnujące je żaby-mamy.
Koszenie chyba rozpocznę w sobotę( jeżeli pogoda pozwoli) zaraz po koszeniu robię wertykulację, a po majowym pierwszym koszeniu oprysk środkiem chwastobójczym trawnika, oj trzeba się napracować by trawnik ładnie wyglądał.
EWO JANINO -dziękuję za odwiedziny, w Nokłach już robi się naprawdę ładnie, powoli zaczynają się zielenić drzewa i krzewy, trawa rośnie w najlepsze. Dzisiaj ( mając w szklarence dużo miejsca) przesadziłem moje pomidory do większych doniczek ( z wielodoniczek) , po tygodniu pobytu w szklarence w Nokłach wyraźnie pomidory "zmężniały". Jutro jak przestanie padać kolejne siewy na warzywniaku.
MAGDO-MISIU- dziękuję za odwiedziny, mimo że w stawie czyha na żaby śmiertelne niebezpieczeństwo( jest kilka dość dużych sumów w stawie), zew natury jest silniejszy, i żaby nie zwracają uwagi na ryby w stawie. Wczorajszy i dzisiejszy deszcz spowodował że ze wszystkich stron w ogrodzie pojawia się soczysta zieleń.
ZENKU- dziękuję za odwiedziny, nasze rododendrony rosną do południa w słońcu, latem po 15.00-16.00 słońce chowa się za las rosnący od południa,południowego zachodu. Na tej rabacie co rosną rododendrony ( dziesięć krzewów) rosną również wszystkie kwasolubne rośliny, na innych rabatach nie mam roślin kwasolubnych.
Wiosna kroczy nadal w szybkim tempie, roboty w ogrodzie jest dużo( nadrabiam zaległości powstałe po kilkudniowej budowie domu wnuka) , że nawet gdyby nie zdjęcia do wstawienia na Forum , to bym nie zauważył kwitnięcie kolejnej rośliny.
Pierwsze sukcesy zanotowałem w łapaniu turkuci:
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Tadeuszu- u Ciebie już wzorowy porządek po zimie.
Tych turkuci to Ci nie zazdroszczę, u mnie jeszcze nie spotkałam,to jest straszny owad.
Tych turkuci to Ci nie zazdroszczę, u mnie jeszcze nie spotkałam,to jest straszny owad.
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Tadeuszu turkucia potwora nie chciałabym nigdy przenigdy zobaczyć na żywo... pewnie bym uciekła na widok tego konia! z wrzaskiem no i machałabym łapami uciekając...
- kubanki
- Od: 28 sie 2008, o 16:34
Tadeuszu, pięknie u Was wygląda po zimie. Ogromne wrażenie zrobiły na mnie duże krzewy różaneczników w doskonałej kondycji. Widać Twoja troskliwa opieka służy im.
Także cebulowych wiosennych kwiatków wiele u Was. Trawnik wygląda wspaniale, ale to nie dziw, bo chyba jesteś jednym z najlepszych od niego specjalistów na forum. Gratuluję też szybkiego tempa prac, ja jeszcze nawet nie skończyłam pozimowych porządków. Na robienie zdjęć znowu nie starcza czasu
Także cebulowych wiosennych kwiatków wiele u Was. Trawnik wygląda wspaniale, ale to nie dziw, bo chyba jesteś jednym z najlepszych od niego specjalistów na forum. Gratuluję też szybkiego tempa prac, ja jeszcze nawet nie skończyłam pozimowych porządków. Na robienie zdjęć znowu nie starcza czasu
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Tadeuszu link do strony Twoich zakupów ,
ja tam nie widzę liliowców tylko lilie , cudne cebulki lilii .
Liliowce maja kłącza .
to akurat liliowiec o pełnych kwiatkach
ja tam nie widzę liliowców tylko lilie , cudne cebulki lilii .
Liliowce maja kłącza .
to akurat liliowiec o pełnych kwiatkach
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Tadeuszu-ja jakoś zawsze cichutko po twiom trawniku przemykam .
Zaglądając do ciebie myślałam że zastanę większość roślin jeszcze uśpionych(nie wiem kto wymyślił że w Szczecinie niby cieplej ) a u ciebie piękna wiosna !
Zaglądając do ciebie myślałam że zastanę większość roślin jeszcze uśpionych(nie wiem kto wymyślił że w Szczecinie niby cieplej ) a u ciebie piękna wiosna !
Witaj Tadeuszu, widok twojego trawnika kompletnie mnie zaskoczył, taka soczysta zieleń, że trudno uwierzyć czy to na pewno tegoroczna. Porządek idealny, wzorcowy, kwiaty na tle trawnika wyglądają jakoś skromnie ale są piękne, widać, że zima oszczędziła twój ogród. Turkucie znam, to są ładne owady podobne do świerszczy ale nie chciałabym ich mieć.