Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy cz. 1
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy
Jak mieszkasz w Krakowie, to w zdecydowanej większości miasta masz średnią twardą. Jedynie w południowych dzielnicach masz miękką:
https://wodociagi.krakow.pl/jakosc-wody ... -wode.html
Biały osad na roślinie to wytrącające się sole wapnia, typowy przypadek twardej wody.
To jedno, drugie nieprawidłowe nawożenie, pałeczki i jakieś serum nie jest najlepszym rozwiązaniem. Lepszy jest standardowy mineralny nawóz o odpowiednim NPK.
Rośliny po zakupie, przez kilka miesięcy dobrze rosną, bo są nafaszerowane przez producentów różnymi odżywkami
Problemy zaczynają się zazwyczaj po upływie tego czasu, albo w następnym roku.
Biały osad na roślinie to wytrącające się sole wapnia, typowy przypadek twardej wody.
To jedno, drugie nieprawidłowe nawożenie, pałeczki i jakieś serum nie jest najlepszym rozwiązaniem. Lepszy jest standardowy mineralny nawóz o odpowiednim NPK.
Rośliny po zakupie, przez kilka miesięcy dobrze rosną, bo są nafaszerowane przez producentów różnymi odżywkami
Problemy zaczynają się zazwyczaj po upływie tego czasu, albo w następnym roku.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ella83 - napisałam Ci wyżej - daj jej jeść
No to właśnie mam miękkąnorbert76 pisze:Jak mieszkasz w Krakowie, to w zdecydowanej większości miasta masz średnią twardą. Jedynie w południowych dzielnicach masz miękką:
- norbert76
No to jest niedożywiona. Kup nawóz mineralny, jak napisałem wyżej - żaden Biohumus i przez najbliższe podlewania go używaj, a dodatkowo dolistnie. To duża roślina, więc do rozwoju potrzebuje odpowiedniej ilości pokarmu.
Np taki:
Np taki:
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
dziękuję, kupie i będę odzywiać.
Tylko wciąz się zastanawiam czy te biale naloty od spodu koncowek lisci to nie jakas zaraza typu grzyb czy cos?
Tylko wciąz się zastanawiam czy te biale naloty od spodu koncowek lisci to nie jakas zaraza typu grzyb czy cos?
- norbert76
Nie, to żaden grzyb.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ella83 jeśli masz wątpliwości co do tego białego czegoś, to zrób oprysk Mospilanem. Mi to też podpada, mimo, że nie widzisz żadnego robactwa. Możesz go połączyć z nawozem. Ewentualnie możesz też podlać roślinę roztworem Mospilanu.
- norbert76
Aha, nie to jakiś wynalazek, jak podejrzewałem.
NPK powiedzmy mogłoby być, ale nie wiem czy cenowo się opłaca, bo taki zestaw starcza na 12 litrów wody, a litr normalnego nawozu w formie koncentratu na 100 litrów...
NPK powiedzmy mogłoby być, ale nie wiem czy cenowo się opłaca, bo taki zestaw starcza na 12 litrów wody, a litr normalnego nawozu w formie koncentratu na 100 litrów...
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ella83 masz jeszcze te ampułki? Może trzecią - ma dość dobry skład z przewagą azotu i żelaza
(NPK 7-3,5-5 + mikro 0,02% bor (B), 0,002% miedź (Cu)*, 2% żelazo (Fe)*, 0,015% mangan (Mn)*, 0,002% molibden (Mo), 0,015% cynk (Zn)*). Cenę pominę milczeniem, w ampułce ok. 20% minerałów reszta woda
(NPK 7-3,5-5 + mikro 0,02% bor (B), 0,002% miedź (Cu)*, 2% żelazo (Fe)*, 0,015% mangan (Mn)*, 0,002% molibden (Mo), 0,015% cynk (Zn)*). Cenę pominę milczeniem, w ampułce ok. 20% minerałów reszta woda
Ja sie nie znam niestety a chcislam dobrze dla kwiatka to kupilam latem i mu dalam. Juz nie mam wiecej. Teraz kupie to co polecacie i zastosuje. Tak jak w przepisie ze zima raz na miesiac tak?
Proszę nie cytować bezpośrednio poprzedzającego postu oraz używać wszystkich polskich liter/N.
Proszę nie cytować bezpośrednio poprzedzającego postu oraz używać wszystkich polskich liter/N.
Ale ok,masz prawo się nie znać. Ja Ci odradzam takie płynne gotowce w butelkach, bo dużo płacisz za wodę. Patrz zawsze na skład NPK i mają zwierać mikro.
Jeśli będziesz w sklepie to poszukaj nawozu krystalicznego np 20-20-20+mikro - zdziwisz się - występuje pod nazwą Magiczna siła do winogron Przy okazji dla storczyków Ci się przyda.
Jeśli będziesz w sklepie to poszukaj nawozu krystalicznego np 20-20-20+mikro - zdziwisz się - występuje pod nazwą Magiczna siła do winogron Przy okazji dla storczyków Ci się przyda.
- norbert76
Na razie stosuj do ustąpienia objawów. Potem stopniowo możesz ograniczyć nawożenie aż do wiosny.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta