Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
no tak najprościej rzecz biorąc to się poduszą korzenie . Pradze Ci tak , chodź między nimi jak najmniej , żebyś ziemi nie ugniatał , , zrób rowki , co by woda gdzieś schodziła , jak trzeba to namiot obkopaj naokoło
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
- wampir_wawelski
- 200p
- Od: 31 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
zrobię co sie tylko da, masz rację, nie ma co ubijać tam ziemi i dusić korzeni.
Z okopaniem tunelu jest taki kłopot, że cały namiot jest na małym skosie, z którego w każdym miejscu wybijają źródełka z wyżej położonych działek. Pomimo zrobionego drenażu wokół tunelu, źródełka wybijają dosłownie z ziemi, drenaż musiałbym mieć na przynajmniej 1 głębokości co przy tunelu długości 8m i odprowadzeniu tego, to parę dni kopania.
Deszcz który spada na tunel, to generalnie żadnej szkody nie robi, bo sobie spływa drenażem, gorzej z tymi źródełkami. Tera już woda się przelew ze ścieżki, pomidory tez już prawie pływają. Ech
Z okopaniem tunelu jest taki kłopot, że cały namiot jest na małym skosie, z którego w każdym miejscu wybijają źródełka z wyżej położonych działek. Pomimo zrobionego drenażu wokół tunelu, źródełka wybijają dosłownie z ziemi, drenaż musiałbym mieć na przynajmniej 1 głębokości co przy tunelu długości 8m i odprowadzeniu tego, to parę dni kopania.
Deszcz który spada na tunel, to generalnie żadnej szkody nie robi, bo sobie spływa drenażem, gorzej z tymi źródełkami. Tera już woda się przelew ze ścieżki, pomidory tez już prawie pływają. Ech
Na kilku krzakach tylko liście dolne. Na kilku dolne i górne Większość krzaków w ogóle tego nie ma. Objawy są widoczne na ok 10 krzakach z 50.NITKA pisze:Trzeba zacząć od tego, co to za liście - dolne, górne czy cały krzak tak ma. Stało się to z dnia na dzień, czy postępuje od jakiegoś czasu..?
Postępuje od ok. tygodnia
Było to mleko z kartonika rozcieńczone 1:10ekopom pisze:Może im mleko zaszkodziło,bo mlekiem się opryskuje świeżym i delikatnie , nie powinno żadnych plam pozostawiać ,bo może być później siedliskiem dla grzybów jak np . brunatna plamistość.
Podlewam wodą ze studni na razie nie mam możliwości postawienia pojemnika do podgrzania wody. Od kiedy mam je pod folią podlałem je 3, może 4, razy gnojówką z pokrzywy.weteran pisze:głównie czym podlewałaś, podsypywałaś.
Ten liść ma dość ładny kolor , co najmniej jakby był objedzony do bólu
a pozwijać sie mógł od zasolenia, nawet gnojówka
Niczym nie podsypuję. Moja ziemia jest lekko gliniasta. Na wiosnę porzuciłem 4-5 taczek 2 letniego obornika końskiego + 6 worków 60L torfu odkwaszonego na 25m2. Poza tym nic nie dolewam ani nie nie dosypuję.
A liść nie jest objedzony ale tak mocno zwinięty, jak w rulonik ...
Mazurzak
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Weteranowi chodziło o to, że on jest najedzony (ten liść) a nie poobgryzany.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Mazurzak, a jaka to odmiana? U mnie jak ostatnia sierota wygląda Cherokee Purple, a z innych liście zwijają sie wyraźnie tym, które mają ciemną barwę owoców. Widać to wyraźnie, bo posadziłam swoje tak z grubsza kolorami. Jak podleję gnojówką z pokrzywy albo lebiody, to się odprostowują. Widać, że się zwijają zwłaszcza po deszczu, jak ziemię przepłucze - ja mam piach i u mnie wszystko szybko widać.
U mnie również większość dolnych liści na pomidorach jest tak pozwijana - i te w gruncie i w tunelu (widzę , że takie objawy są nagminne w tym roku )
Wydaje mi się , że rzeczywiście w większości przypadków to było zasolenie ... po posadzeniu rozsady było dość zimno i mokro , a ja tunelu nigdy nie zamykam . W tym przypadku jakim nawozem najlepiej je teraz podtuczyć ... czy może być azofoska ? dzisiaj podlałem rozcieńczoną gnojówką zwierzęcą , ale czy pomoże ? po jakim czasie należy spodziewać się poprawy i efektu nawożenia ?
Cherokee Purple wygląda najgorzej jak jakiś dziwoląg , krzak zniekształcony i mało owoców
Wydaje mi się , że rzeczywiście w większości przypadków to było zasolenie ... po posadzeniu rozsady było dość zimno i mokro , a ja tunelu nigdy nie zamykam . W tym przypadku jakim nawozem najlepiej je teraz podtuczyć ... czy może być azofoska ? dzisiaj podlałem rozcieńczoną gnojówką zwierzęcą , ale czy pomoże ? po jakim czasie należy spodziewać się poprawy i efektu nawożenia ?
Cherokee Purple wygląda najgorzej jak jakiś dziwoląg , krzak zniekształcony i mało owoców
Odmiany to Pelikan, Baron i chyba Perkoz (wyleciało mi z głowy)loeb pisze:Mazurzak, a jaka to odmiana?
Mazurzak
Ja pocięłam polar na paski. Jest elastyczny (zależy czy się tnie wszerz czy wzdłuż, w jedną stronę bardziej się rozciąga ale też jest mniej wytrzymały niż cięty w tą drugą). I raczej szybko schnie.leniawka pisze:a ja mam dylemat początkującego, podwiązałam pomidory troczkami ze sztruksu - myślę sobie, miękkie, po 1cm szerokości, pewnie będą super, nie uszkodzą pomidorów - a teraz się zastanawiam, czy jak popada i te moje sznurki namokną to czy to nie prosi się o jakiegoś grzyba, długo schną i przy łodydze ciągle są wilgotne.....
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Mam to samo, 2 krzaki skonczyly sie po pierwszym gronie, teraz wyprowadzam ped z wilka. W zeszlym roku tez fisiowal, ale w mniejszym stopniu, wiec ze wzgledu na smak posialam go znowu....ale to juz chyba ostatni rok przygody z ta odmiana. Panuje opinia, ze bawole sa trudne w uprawie, zwlaszcza w szklarni.Adam S. pisze: Cherokee Purple wygląda najgorzej jak jakiś dziwoląg , krzak zniekształcony i mało owoców
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
No właśnie Rybko tej mój dziwak Cherokee rośnie właśnie w tunelu ... w gruncie jest z nim troche lepiej , choć też nie rewelacja ....
A to on jest typem Bawolego Serca ? nie wiedziałem Inne krzaki w tym typie , a mam jeszcze z akcji Bawole S. z rynku x Anna Rusian i dość ładnie rośnie , zarówno w tunelu jak i w gruncie . Jak na razie bardzo podoba mi się Kosovo x Copia - bardzo ładnie wiąże i nie bzikuje .
A to on jest typem Bawolego Serca ? nie wiedziałem Inne krzaki w tym typie , a mam jeszcze z akcji Bawole S. z rynku x Anna Rusian i dość ładnie rośnie , zarówno w tunelu jak i w gruncie . Jak na razie bardzo podoba mi się Kosovo x Copia - bardzo ładnie wiąże i nie bzikuje .
- kotek
- 10p - Początkujący
- Od: 1 lip 2011, o 14:42
wampirze_wawelski, ja wkopałbym jakąś beczkę w tunelu, zrobił do niej drenaż, a wodę wypompowywał.
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Dziewczyny! Najlepiej i najtaniej wiązać zużytymi rajstopami. Są elastyczne, miękkie i wytrzymałe. W zależności od grubości rajstop tniecie odpowiedniej szerokości troczki. Policzyłam kiedyś, że jednymi rajstopami 20 den. podwiązałam 20 krzaków. Zapamiętałam bo 20 i 20 A schną takie wiązadła momentalnie.dariotka pisze:Ja pocięłam polar na paski. Jest elastyczny (zależy czy się tnie wszerz czy wzdłuż, w jedną stronę bardziej się rozciąga ale też jest mniej wytrzymały niż cięty w tą drugą). I raczej szybko schnie.leniawka pisze:a ja mam dylemat początkującego, podwiązałam pomidory troczkami ze sztruksu - myślę sobie, miękkie, po 1cm szerokości, pewnie będą super, nie uszkodzą pomidorów - a teraz się zastanawiam, czy jak popada i te moje sznurki namokną to czy to nie prosi się o jakiegoś grzyba, długo schną i przy łodydze ciągle są wilgotne.....
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Ja do pewnego momentu podwiązywałam takimi plastikowymi paseczkami z zaciskiem (do np. spinania kabli). Mój mąż z kolegą przekonali mnie do podwiązywania hmmm wstyd ale nie wiem jak to się nazywa, taka jakaś trawa, okrągły przekrój, gładka i jakby nawoskowana. Wygoda bo po sezonie nie trzeba tego zbierać tylko idzie z krzakami na ognisko.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.