Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

Daluniu ;:167 ależ urocza ta fotka

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Dalu bardzo dojrzały ten sierpień, szczególnie jabłuszka :wink:
Słoneczny zakątek, jak najbardziej potrzebny, żeby choć na chwilę "przenieść się" w bardziej letnie klimaty.
Mój oleander ma dopiero 30 cm, ale wierzę, że kiedyś "dogoni" Twojego ;:224
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Daluś, jak często przycinasz swojego oleandra? Tak ładnie jest rozkrzewiony, muszę i ja mojemu zrobić sepuku, ale trochesiemartwię, że stracę kwiaty...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Dalu, jaki cudowny nastrój panuje w twoim ogrodzie...ile to trzeba czekać aby tak pięknie się zestarzeć? :wink:
x-d-a
---
Od: 3 sty 2009, o 16:47

Post »

100krotko, ja dosyć oszczędnie przycinam mojego oleandra; zazwyczaj późną jesienią, przed wyniesieniem go na zimowy odpoczynek do piwnicy przycinam mu jeden lub dwa najstarsze pędy i te, które się brzydko 'przewieszają' :P Nie ma to wpływu na przyszłoroczne, letnie kwitnienie :P

Iwonko, oleandry rosną bardzo szybko i ani się obejrzysz, a będziesz miała olbrzyma, z którym jest sporo kłopotów ;:108 Trzeba go targać do piwnicy i z powrotem (a waży kilkadziesiąt kilo), no i znaleźć dla niego dobrą, stabilną osłonę, bo w przeciwnym wypadku wywraca go każdy mocniejszy podmuch wiatru...
W moim ogrodzie z roku na rok mam coraz mniej słońca, a w naszym klimacie czasami przyjemnie jest wygrzać się w słoneczku lub wypić kawkę w promieniach słońca ;:3 A teraz jeszcze można zjeść gruchę lub jabłko prosto z drzewa :D

Halinko, ;:196

Alu, masz rację - uwielbiam mój ogród ( chociaż ciągle nie jestem do końca z niego zadowolona) i spędzam w nim dużo czasu :lol: Najczęściej oczywiście pracując, ale zdarza mi się też odpoczywać - a to na hamaczku z książką, a to na ławeczce, po prostu podziwiając swoje roślinki :P Gutek i Ptyś oczywiście mi towarzyszą...Zaraz biegnę do Twojego ogródka popatrzeć na Kubusia :lol:

Lucynko, oj, trochę trzeba - w przypadku mojego ogrodu kilkadziesiat lat...Ale jak to ze staruszkami bywa, co jakiś czas muszę poddawać go liftingowi, bo inaczej zrobiłby się brzydki i zaniedbany ;:224

Dzisiaj miałam kiepski dzień, ale nie będę Was zamęczać swoimi problemami...A na poprawę nastroju - oczywiście kwiaty!
Czerwone - begonie (wiosną kupiłam malutką sadzonkę w biedronie) i fuksja Magellana, która do maja nie dawała znaku życia; przesadziłam ją więc w kąt ogrodu i ...proszę:
Obrazek Obrazek

...i białe - ostatnie już lilie :cry: i floksy z Białej Rabaty:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lilie niestety kończą swój kwiatowy żywot.Floksy jakiś czas jeszcze będą kwitły, ale jesień już stoi za drzwiami.
Gdzie nie spojrzę, wszędzie oferty cebulowe już aktualne. :?
Grażyna.
kogro-linki
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

dala pisze:...i białe - ostatnie już lilie :cry: i floksy z Białej Rabaty:
Daluś, nie masz co się smucić, bo u Ciebie jest stworzony taki klimat, że cały czas coś zdobi Twój ogród :wink:
Oleander hmm..., on mnie chyba nie lubi. Dopiero teraz ma pąki, które może jeszcze się rozwiną :? Jakoś nie mam do niego ręki. Z przechowywaniem, też jakoś sobie nie radzę. Zawsze przyschnie. Podobnie mam z daturą. Myślałem, że ją zamordowałem w tym garażu, ale jednak odbiła. Ale na jej kwitnienie , to nawet nie mam co marzyć :cry:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dalu, piękny okaz lilii :!: Kwiaty ledwo się mieszczą w tak gęstym gronie :shock: I do tego ten jaskrawy pasek przez środek płatków i lekkie karbowanie - miodzio :!:
Liście laurowe polecam! Podobnie jak oleander czy rozmaryn tworzą śródziemnomorski klimat.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Dalu! Ślicznie wyglądają te lilie na tle odętki. czy to fragment białej rabaty? Czy floksy białe też rosną obok? Wspominałaś,że masz tam jakieś niespodzianki kolorystyczne.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
x-d-a
---
Od: 3 sty 2009, o 16:47

Post »

Tamaryszku, tak - i lilie, i onętki i floksy rosną na Białej Rabacie i ...kwitną na biało ;:224 Piszę o tym z pewnym przkąsem, bo rzeczywiście miałam sporo kolorystycznych niespodzianek - głównie z liliami :evil: Te wcześniejsze WSZYSTKIE były w kolorze pomarańczowym bądż morelowym. Całkiem ładne zresztą :P

Jacku, lilie już jedne z ostatnich, ale rzeczywiście dorodne i urokliwe. Coś chyba zaczynają mi sie podobać głównie lilie białe i częściowo białe - z kolorowymi kropkami lub paskami. Są takie eleganckie, dostojne :D
A za liściem laurowym rzeczywiście będę musiała się rozejrzeć!

Marcinie, przechowywanie roślin rzeczywiście bywa kłopotliwe, zwłaszcza jeżeli nie ma się pomieszczeń z odpowiednią temperaturą i oświetleniem. Ja na szczęście mam piwnice -ogrzewane i nieogrzewane, a także chłodne pokoje w domu, świetnie nadające się do przechowywania roślin.
Szkoda mi lilii, bo je bardzo lubię, ale do jesieni jeszcze bardzo daleko i sporo kwiatków będzie zdobić ogród w tym czasie - hortensje, języczki, róże, astry, zawilce...

Grażynko, floksy są niezmordowane - kwitną już nieprzerwanie od miesiąca i wcaale nie zamierzają przestać! A jesieni się jeszcze nie dajemy - kalendarzowa zaczyna się dopiero za półtora miesiąca. Tak na dobrą sprawę to jeszcze porządnego lata nie było...Może wrzesień będzie piękny i nam to wynagrodzi?

A jeśli już rozmawiamy o jesieni i wrześniu, pokażę Wam, jak wygląda moje wrzosowisko i modrzewnica (to ta, Mariolko, spod Igiełki)
Obrazek Obrazek

...a tu coś dla owadów - budleja i łan kwitnacej mięty

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Dalu widzę że już wrzosy też u Ciebie zaczynają pokaz, Mimo tego że wprowadzają jesień do ogrodu bardzo je lubię :D
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

W Twoim ogrodzie owady mają raj . :P ;:138
Szkoda ,że tak mało teraz ekologicznie prowadzonych ogrodów . :?
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Jolu święta racja ;:170
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”