Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715
Ilonko ja morze mam blisko, ale zawsze jak zajadę to pędem biegnę przywitać się z wodą, tak jest za każdym razem, uwielbiam ten szum
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ilonko czy ja dobrze zrozumiałam ze Ty nie wykopujesz swoich mieczyków na zimę?
Ja swoje wykopuję i przechowuję w piwnicy pod domem, jest sucho i ciepło a mimo tego niektóre odmiany na wiosnę rozsypują się w rękach.
Ja swoje wykopuję i przechowuję w piwnicy pod domem, jest sucho i ciepło a mimo tego niektóre odmiany na wiosnę rozsypują się w rękach.
- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Iwonko, to tak jak ja, też go uwielbiam, właśnie dzwoniła moja mama, która dziś pojechała też do Sarbinowa
Jolu oczywiście, że wykopuję mieczyki, one zmarzły mi na strychu pomimo odpowiedniego zabezpieczenia (gazety, trociny), więc w tym roku chcę je wywieźć do piwnicy do mamy, w centrum miasta zawsze jest troszeczkę cieplej niż na wsi
Jolu oczywiście, że wykopuję mieczyki, one zmarzły mi na strychu pomimo odpowiedniego zabezpieczenia (gazety, trociny), więc w tym roku chcę je wywieźć do piwnicy do mamy, w centrum miasta zawsze jest troszeczkę cieplej niż na wsi
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Byłoby cudownie, gdyby nie trzeba było wykopywać cebulek Mieczyków prawda?
Jedne z niewielu które najgorzej znoszą zimowanie gdy nie ma odpowiedniego dla nich pomieszczenia. Mieszkam w bloku więc niewiele możliwości ale jesienią uszyłam ze starej płóciennej poszwy rożnej wielkości woreczki z tunelem na sznurek do ściągnięcia i wieszania.
Po oczyszczeniu i wysuszeniu wkładam do nich cebulki i póki nie nadejdą mrozy wiszą na hakach wbitych w belki na strychu - super sprawa a jak przychodzą mrozy przenoszę do ciemnej nieogrzewanej piwnicy. Kłopot bo trochę wilgotna jak to piwnice więc przynajmniej raz w miesiącu przynoszę do domu - wysypuję, sprawdzam i ze 2 dni wietrzę a potem powrót.
Sposób okazał się bardzo dobry bo wreszcie cebulki wszystkie zdrowe i zero strat.
Ilonko zadbaj o swoje bo masz naprawdę cudne odmiany i warto by maluszki tez dobrze przechować.
Jedne z niewielu które najgorzej znoszą zimowanie gdy nie ma odpowiedniego dla nich pomieszczenia. Mieszkam w bloku więc niewiele możliwości ale jesienią uszyłam ze starej płóciennej poszwy rożnej wielkości woreczki z tunelem na sznurek do ściągnięcia i wieszania.
Po oczyszczeniu i wysuszeniu wkładam do nich cebulki i póki nie nadejdą mrozy wiszą na hakach wbitych w belki na strychu - super sprawa a jak przychodzą mrozy przenoszę do ciemnej nieogrzewanej piwnicy. Kłopot bo trochę wilgotna jak to piwnice więc przynajmniej raz w miesiącu przynoszę do domu - wysypuję, sprawdzam i ze 2 dni wietrzę a potem powrót.
Sposób okazał się bardzo dobry bo wreszcie cebulki wszystkie zdrowe i zero strat.
Ilonko zadbaj o swoje bo masz naprawdę cudne odmiany i warto by maluszki tez dobrze przechować.
- ilona2715
Krysiu, dzięki chyba skorzystam z Twojego sposobu, wiesz ja ostatnio chciałam koniecznie mieć je podzielone odmianami i kolorami, ale za dużo z tym zabawy, teraz stwierdzam, że niech sobie rosną pomieszane, a niech tam.
- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
Ilonko serdecznie dziękuję za gościnę ,masz przepiękny i zadbany ogród ,którym mnie zachwyciłaś jest piękniejszy niż na fotkach ,które pokazujesz,diękuję za sadzonki które otrzymałam od Ciebie
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Może właśnie mróz jej zaszkodził?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- ilona2715
Marzenko, bardzo się cieszę, że wpadliście i że podoba Ci się mój ogród, chociaż jego prawdziwy urok niestety już przeminął i znów przyjedzie nam czekać na naszą wymarzoną wiosnę. No i ja wciąż widzę, że jeszcze wiele w nim do zrobienia i mam nadzieję, że do zimy co nieco ogarnę, najpierw nie pozwalały na to upały, a teraz brrr wszędzie te masakryczne pająki. Bardzo, bardzo dziękuję za sadzoneczki , czy ten biały rozchodnik, to to cudo, które pokazałaś u siebie, jeśli tak to jest prześliczny
Miłka nie mam pojęcia, być może, ale poprzedniej zimy nawet jej nie okryłam, bo nie wiedziałam, że ją mam i kwitła, tej była okryta i nie zauważyłam, żeby była namarznięta, ona rośnie jak szalona jest dwukrotnie większa niż była, ale w tym roku idzie tylko w liście
i troszkę "świeżych" fotek
Nostalgia powtarza kwitnienie, każdy jej kwiatek jest troszkę inny, ale wszystkie urocze
rozpoznana jako Charles Austin
Fresia
ta dalia mnie zauroczyła
wciąż jeszcze kwitnie lewkonia, zaczyna też szarłat zwisły
i dziwaczki
krokosmia i wydmuchrzyca piaskowa
celozje
astry
na razie co prawda jednym słabym kwiatkiem, ale zakwitła Andromeda
jeszcze nieśmiało, ale kwitnie też Rooguchi
mieczyki
kolejna niespodzianka, urosły mi takie ozdóbki
Miłka nie mam pojęcia, być może, ale poprzedniej zimy nawet jej nie okryłam, bo nie wiedziałam, że ją mam i kwitła, tej była okryta i nie zauważyłam, żeby była namarznięta, ona rośnie jak szalona jest dwukrotnie większa niż była, ale w tym roku idzie tylko w liście
i troszkę "świeżych" fotek
Nostalgia powtarza kwitnienie, każdy jej kwiatek jest troszkę inny, ale wszystkie urocze
rozpoznana jako Charles Austin
Fresia
ta dalia mnie zauroczyła
wciąż jeszcze kwitnie lewkonia, zaczyna też szarłat zwisły
i dziwaczki
krokosmia i wydmuchrzyca piaskowa
celozje
astry
na razie co prawda jednym słabym kwiatkiem, ale zakwitła Andromeda
jeszcze nieśmiało, ale kwitnie też Rooguchi
mieczyki
kolejna niespodzianka, urosły mi takie ozdóbki
- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
Ilonko ta Nostalgia mnie zauroczyła jest śliczna , gdzie kupiłaś?:
- ilona2715
U Ewki, pomału już robię sobie spis moich różanych chciejstw, bo we wrześniu ma mieć nową ofertę.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Cudaczne te dynie czy jak im tam... to dla ozdoby czy można też robić z nich przetwory ?
Ilonko a Ty znów tworzysz listę nowych chciejstw ...
Wiesz marzy mi się sezon , w którym nic nie będę chcieć tylko podziwiać to co mam, wypoczywać, patrzeć jak wszystko się rozrasta i cieszyć się każdą chwilą .
Już tego potrzebuję przynajmniej na jeden sezon - to byłaby taka chwila zadumy, zastanowienia i wielkiej kontemplacji.
Pozdrawiam
Ilonko a Ty znów tworzysz listę nowych chciejstw ...
Wiesz marzy mi się sezon , w którym nic nie będę chcieć tylko podziwiać to co mam, wypoczywać, patrzeć jak wszystko się rozrasta i cieszyć się każdą chwilą .
Już tego potrzebuję przynajmniej na jeden sezon - to byłaby taka chwila zadumy, zastanowienia i wielkiej kontemplacji.
Pozdrawiam
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Ilonko, Nostalgia zachwycająca Ja też szykuję się do jesiennych zakupów
- ilona2715
Krysiu te dynie to tylko do ozdoby, miałam wysiać tę zwykłą na kompostowniku i uciekło mi to z głowy, może za rok będę pamiętała, chciałam choć jedną na halloween, bo raczej w ich smaku nie gustujemy. O tak znów zachorowałam i to dość poważnie na różyczkomanię, chociaż nie wiem jeszcze gdzie je posadzę . Powiadasz, że chociaż jeden sezon nie chciałabyś niczego chcieć i nic nie robić, a wierzysz w to, że jest to możliwe dla nas zielono zakręconych?
Kasiu już nie mogę się doczekać, kiedy Ewka wystawi ofertę z różyczkami, wiesz, że chyba Twój pomysł na miejsce na różaną rabatkę stanie się faktem, chyba troszkę inaczej ją poprowadzę, coś zaczyna chodzić mi po głowie, ale muszę jeszcze pokombinować. Może w sobotę znów się zobaczymy, czytałam, że znów co nieco chciejstw Ci przybyło i z Warszawy i z Biedronki. Ja ostatnio wjechałam po nazwę mojej ostróżki i wróciłam z następnymi tulipanami
Ostróżka zwie się Excalibur "Lilac Rose White Bee"
a następne tulipanowe nabytki to
Rococo x 5
Onedin x 5
Blue Parrot x 5
Bellsong x 5
Casablanka x 5
Formosa x 5
Salmon Van Eijk x 5
Kasiu już nie mogę się doczekać, kiedy Ewka wystawi ofertę z różyczkami, wiesz, że chyba Twój pomysł na miejsce na różaną rabatkę stanie się faktem, chyba troszkę inaczej ją poprowadzę, coś zaczyna chodzić mi po głowie, ale muszę jeszcze pokombinować. Może w sobotę znów się zobaczymy, czytałam, że znów co nieco chciejstw Ci przybyło i z Warszawy i z Biedronki. Ja ostatnio wjechałam po nazwę mojej ostróżki i wróciłam z następnymi tulipanami
Ostróżka zwie się Excalibur "Lilac Rose White Bee"
a następne tulipanowe nabytki to
Rococo x 5
Onedin x 5
Blue Parrot x 5
Bellsong x 5
Casablanka x 5
Formosa x 5
Salmon Van Eijk x 5