Hippeastrum cz.3
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 lis 2013, o 18:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: "Amarylis" - Hippeastrum cz.3
Co do tych zgnitych korzeni cebuli z Biedronki to ja właśnie moje dopuściłam do takiego stanu kupiłam cebulki do posadzenia, posadziłam no i przedobrzyłam :/ ale dzięki forum a szczególnie szarotka66 i judycie dowiedziałam się, żeby odkopać i sprawdzić korzenie.
W jednym (zdjęcie poniżej) został tylko jeden korzonek, ale wsadziłam z powrotem do ziemi i widzę, ze wraca do życia
Dwa pozostałe zalane też mają się dobrze....
Ostatnio kupiłam (jak twierdzi etykietka Flaming Stripped) też w tutejszym markecie tylko posadzoną, ale wydaje mi się przelana i od dwóch dni na wierzchu wychodzi pleśń..... Myślałam o sprawdzeniu i ewentualnym przesadzeniu ale judyta napisała mi kiedyś, żeby nie przesadzać jak jest pęk kwiatowy i nie wiem teraz I ma on takie dziwny kolor liście, jakby fioletowy ? Może rzeczywiście coś z nim nie tak .....
Moją jedną cebulkę jak ją nazwałam "bez niczego zielonego" posadziłam ale widzę, że oprócz delikatnego zazielenienia na czubku, zero oznak życia od tygodnia/dwóch
I dwa wypuściły kwiatuszki
Ten różowy wydaje mi się, że ma ogromne kwiaty. Ten rozwinięty ma ponad 20 cm
A ten dopiero startuje, i chyba będzie 6 kwiatów Czy to może być Red Lion? Bo kupowałam w ciemno
Mam pytanie, jak długo się takie kwiaty utrzymują (pi razy drzwi) ? Zastnawiam się czy do świąt wytrzymają ;)
W jednym (zdjęcie poniżej) został tylko jeden korzonek, ale wsadziłam z powrotem do ziemi i widzę, ze wraca do życia
Dwa pozostałe zalane też mają się dobrze....
Ostatnio kupiłam (jak twierdzi etykietka Flaming Stripped) też w tutejszym markecie tylko posadzoną, ale wydaje mi się przelana i od dwóch dni na wierzchu wychodzi pleśń..... Myślałam o sprawdzeniu i ewentualnym przesadzeniu ale judyta napisała mi kiedyś, żeby nie przesadzać jak jest pęk kwiatowy i nie wiem teraz I ma on takie dziwny kolor liście, jakby fioletowy ? Może rzeczywiście coś z nim nie tak .....
Moją jedną cebulkę jak ją nazwałam "bez niczego zielonego" posadziłam ale widzę, że oprócz delikatnego zazielenienia na czubku, zero oznak życia od tygodnia/dwóch
I dwa wypuściły kwiatuszki
Ten różowy wydaje mi się, że ma ogromne kwiaty. Ten rozwinięty ma ponad 20 cm
A ten dopiero startuje, i chyba będzie 6 kwiatów Czy to może być Red Lion? Bo kupowałam w ciemno
Mam pytanie, jak długo się takie kwiaty utrzymują (pi razy drzwi) ? Zastnawiam się czy do świąt wytrzymają ;)
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cudna sesja zdjęciowa
Przyhamuje to nieco wzrost pąka, ale zważ, że zazwyczaj cebule sadzi się właśnie z pąkiem .
Czy dopiero teraz zaczynają się odbarwiać liście? wcześniej były zielone?
Ale do świąt nie ma szans utrzymać tych pięknych kwiatów
Torf czy ziemia może pleśnieć-czasem wystarczy zruszyć ziemię i lekko przesuszyć aby pozbyć się problemu. Natomiast zmiany na lisciach mogą być objawem przelania, wtedy nie należy oglądać się na wychodzący pąk, tylko sprawdzić stan korzeni, wymienić podłoże, bo można stracić cebulę.wiolka_m_21 pisze:wydaje mi się przelana i od dwóch dni na wierzchu wychodzi pleśń..... Myślałam o sprawdzeniu i ewentualnym przesadzeniu ale judyta napisała mi kiedyś, żeby nie przesadzać jak jest pęk kwiatowy i nie wiem teraz
Przyhamuje to nieco wzrost pąka, ale zważ, że zazwyczaj cebule sadzi się właśnie z pąkiem .
Czasem czerwonawe czy śliwkowe zabarwienie liści jest naturalne dla odmian o bardzo czerwonych kwiatach.I ma on takie dziwny kolor liście, jakby fioletowy ?
Nie ma się czym martwić, widocznie cebula jeszcze się nie wybudziła. Do czasu wznowienia wegetacji podlewaj baaaardzo oszczędnie.Moją jedną cebulkę jak ją nazwałam "bez niczego zielonego" posadziłam ale widzę, że oprócz delikatnego zazielenienia na czubku, zero oznak życia od tygodnia/dwóch
Cebula kwitnie 7-14 dni w zależności od temperatury otoczenia. Czym chłodniej tym dłużej kwitnie.Mam pytanie, jak długo się takie kwiaty utrzymują (pi razy drzwi) ? Zastnawiam się czy do świąt wytrzymają ;)
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
A ja mam pytanie odnosnie odmian.
Otrzymałem 3 młode cebulki, dwie z nich o kolorze czerwony i jedna o białym. Zastanawiam się co się stanie jak zasadzę wszystkie w jednej doniczce, praktykował już ktoś?
Otrzymałem 3 młode cebulki, dwie z nich o kolorze czerwony i jedna o białym. Zastanawiam się co się stanie jak zasadzę wszystkie w jednej doniczce, praktykował już ktoś?
A i zapomniałbym o jednym, bo moim wreszcie zasychają liścia, wyjmujecie je z doniczek na okres spoczynku czy wstawiacie z doniczką do ciemnego miejsca?
Przepraszam za jakość, ale robione telefonem.
A oto dzisiejsze biedronkowce i ich korzenie:
Ten już po zerwaniu jednej warstwy łusek:
Tak się prezentują po posadzeniu:
A oto dzisiejsze biedronkowce i ich korzenie:
Ten już po zerwaniu jednej warstwy łusek:
Tak się prezentują po posadzeniu:
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wiola- jeśli istnieje podejrzenie gnicia cebuli (u Ciebie jest ona zdecydowanie za głęboko posadzona), to warto zawsze sprawdzić taką cebulę. Pąkowi kwiatowemu nic nie będzie..Ja to wykonywałam niejednokrotnie przy kwitnieniu hippeastrów.wiolka_m_21 pisze: Ostatnio kupiłam (jak twierdzi etykietka Flaming Stripped) też w tutejszym markecie tylko posadzoną, ale wydaje mi się przelana i od dwóch dni na wierzchu wychodzi pleśń..... Myślałam o sprawdzeniu i ewentualnym przesadzeniu ale judyta napisała mi kiedyś, żeby nie przesadzać jak jest pęk kwiatowy i nie wiem teraz I ma on takie dziwny kolor liście, jakby fioletowy ? Może rzeczywiście coś z nim nie tak .....
To podłoże to jakiś substrat kokosowy, w tym hipki rosną niezbyt dobrze, a korzenie lubią im zagniwać..
Staraj się podlewać niewielką ilością wody do podstawki. Tak jak pisała Judyta świetny na gnicie jest cynamon..a na brak korzeni ukorzeniacz sypany na piętkę
Solaya ja przechowuję w czasie hibernacji hipki w doniczkach...ale w ppaierowych torebkach, osuszone tez można. Różne są szkoły..
Za głęboko?
U mnie hipki rosną o wiele głębiej, kwitną co roku i mają się dobrze
A co robisz z hipkami po wypuszczenia pąka, zaczynasz podlewać, przesadzasz do nowej ziemi?
Jeszcze mam pytanie odnośnie doniczek, czy doniczka moze być o wiele większa od cebuli i czy można sadzić różne kolory w jednej doniczce i jakie są tego następstwa?
U mnie hipki rosną o wiele głębiej, kwitną co roku i mają się dobrze
A co robisz z hipkami po wypuszczenia pąka, zaczynasz podlewać, przesadzasz do nowej ziemi?
Jeszcze mam pytanie odnośnie doniczek, czy doniczka moze być o wiele większa od cebuli i czy można sadzić różne kolory w jednej doniczce i jakie są tego następstwa?
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Za głęboko wsadzona cebula ma tendencję do gnicia. Cebula powinna wystawać nad powierzchnię doniczki ok. 1/3
Dokładnie. Po wybudzeniu cebulę przesadzam do nowego podłoża i zaczynam podlewać.
Doniczka powinna być niewiele większa od cebuli.
Możesz posadzić do jednej doniczki kilka cebul. Konsekwencje? To tylko takie, że nawzajem się pozapylają i powstaną krzyżówki
Dokładnie. Po wybudzeniu cebulę przesadzam do nowego podłoża i zaczynam podlewać.
Doniczka powinna być niewiele większa od cebuli.
Możesz posadzić do jednej doniczki kilka cebul. Konsekwencje? To tylko takie, że nawzajem się pozapylają i powstaną krzyżówki
Witam jestem po zakupach w aldim...cebule zapakowane w kartony ..kupiłem jedną na próbę...ogromne okolo 30 cm.. wydają się zdrowe...lekki punkcik czerwony... cebule bez zielonego w suchej "ziemi".
Pozdrawiam
4 kolory
Pozdrawiam
4 kolory
To chyba znam przyczynę dlaczego niektóre hipki nie chcą kwitnąć...
Za wielka doniczka...
Jak wypuszczą będę musiał wybrać się do marketu po mniejsze doniczki, wtedy zobaczymy, dziękuje za odpowiedzi
Za wielka doniczka...
Jak wypuszczą będę musiał wybrać się do marketu po mniejsze doniczki, wtedy zobaczymy, dziękuje za odpowiedzi
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 lis 2013, o 18:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zaraz lecę sprawdzić tą cebulę czy nie przygniła. Co do liści to już kupiłam w takim kolorze więc nie mam zielonego pojęcia jak było na początku :/judyta pisze:Torf czy ziemia może pleśnieć-czasem wystarczy zruszyć ziemię i lekko przesuszyć aby pozbyć się problemu. Natomiast zmiany na lisciach mogą być objawem przelania, wtedy nie należy oglądać się na wychodzący pąk, tylko sprawdzić stan korzeni, wymienić podłoże, bo można stracić cebulę.
Cytuj:
I ma on takie dziwny kolor liście, jakby fioletowy ?
Czasem czerwonawe czy śliwkowe zabarwienie liści jest naturalne dla odmian o bardzo czerwonych kwiatach.
Cytuj:
Cebula kwitnie 7-14 dni w zależności od temperatury otoczenia. Czym chłodniej tym dłużej kwitnie.
Kurczę one naprawdę tak krótko mają kwiaty ? ja to naprawdę chyba ignorantka jestem do kwiatów .... Nie wiem czemu ale ubzdurałam sobie, ze kwiaty są przez około 4 tygodnie ..... Szkoda, bo myślałam że na święta będą. No nic, nadzieja w 5 pozostałych, że zakwitną króciutko przed Wigilią [/quote]
No u mnie np. kwitną tylko 4-5 dni...
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje tak ze dwa tygodnie kwitną. I cieplej, tym krócej.
Pozdrawiam - BabajAGA