Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Vkris
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lut 2014, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory

Post »

Witam,
przepraszam z góry, że wylatuję tutaj z delikatnym off-topic, ale wątki z Biohumusem są już dość "wymarłe".

Mam kilka pytań:

Czy polecacie do nawożenia swoich sadzonek pomidora biohumus?

Czy jest to raczej bardziej "pic na wodę", niż nawóz?

Nigdy nie nawoziłem biohumusem, stosowałem przy podlewaniu nawóz mineralny Florovit.
Przypadkiem dostałem od znajomej butelkę biohumusu Darpolu i nie wiem za bardzo, czy go stosować, czy dać sobie spokój i pozostać przy sprawdzonym nawozie.

Proszę o Wasze zdanie na ten temat.
Pozdrawiam,
Krzysiek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Jeśli podłoże do rozsad jest dobrej jakości nie potrzeba go ulepszać. Wartość nawozowa Biohumusu jest praktycznie żadna. Jest tyle prawie darmowych sposobów na podwyższenie żyzności gleby, że wcale nie trzeba napychać kabzy żadnym grandziarzom.

Popatrzcie na to. Czysta manipulacja. Przecież z powodzeniem można napisać 5g/l. Ale nie. 5000 mg/l to brzmi bardziej przekonująco
BIOHUMUS składniki:
azot (N) ? 5000 mg/l
potas (K2O) ? 5000 mg/l
Te ilości składników np dla pomidora to starcza na 50 l podłoża w przypadku azotu a na 20 l w przypadku potasu. Tyle kasy to ja płacę za worek 40 kg kurzeńca, który starcza mi na 40 m2 działki.

Takie praktyki marketingowe najbardziej mnie wkurzają, bo to oznacza, że ktoś zakłada, iż w Polsce jest 38 milionów idiotów, którzy nie znają się nawet na jednostkach wagi.
Awatar użytkownika
Vkris
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lut 2014, o 16:57

Post »

Dziękuję za odpowiedź.
Moje pomidory zostały wysiane do dobrego, gotowego podłoża. Po siewkach na dzień dzisiejszy nie widać żadnych niedoborów, czy nadmiarów składników.
Zatem z biohumusem jest tak, jak podejrzewałem- bardziej to pic, niż użyteczny nawóz. Moje szczeście, że nie musiałem za to płacić, a dostałem. (Jednak czasem nawet darowanemu koniowi warto zerknąć do pyska :wink: )

forumowicz napisał:
"Popatrzcie na to. Czysta manipulacja. Przecież z powodzeniem można napisać 5g/l. Ale nie. 5000 mg/l to brzmi bardziej przekonująco"

Jak to mówili kiedyś w znanym kabarecie "chłyt marketintoty", nie ma to jak łatwy zysk na naiwnych.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 07:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja mam może głupie pytanie, nie bijcie proszę ;:124 Czy na przykład w tym zdaniu:
Optymalna dla wzrostu pomidora zawartość składników pokarmowych w glebie (wyrażona w mg/dm3) wynosi: 90- 120 N, 60- 80 P, 200- 250 K, 60- 90 Mg i 1200 - 1500 Ca.
Wartości P, K, Mg i Ca są podane w formie tlenkowej czy "czystego" składnika? Bo trochę się poduczam, coś tam sobie przeliczam i już zgłupiałem.
Pozdrawiam Mateusz
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tutaj akurat są w czystym składniku.
Awatar użytkownika
ED99
200p
200p
Od: 11 sie 2013, o 14:16

Post »

Czy Bio florin uniwersalny roztwór nawozowy o NPK 5,9+3,0+6,5 z mikroelementami pokarmowymi jest dobry dla zasilania pomidorów w pojemnikach ?
Pozdrawiam ED.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nie. Ma za mało fosforu. Do zasilania w pojemnikach potrzebny jest nawóz w płynie do roślin kwitnących + saletra potasowa + siarczan magnezu.
Może być z serii Fruktus, Florovit lub Biopon.

Jeśli zakupisz te nawozy skontaktuj się ze mną to Ci wyliczę jak masz sporządzić pożywkę.
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p

Post »

A ja właśnie kombinowałem z idealną pożywką do fertygacji a potem do podlewania na balkonie. Chcę wykorzystać do tego superfosfat wzbogacony, saletrę potasową i siarczan magnezu. Tylko nie wiem co z Ca i czy mogę mieszać te nawozy? Nie powstaną jakieś niepożądane reakcje między nimi? A może gips budowlany mogę do tego wykorzystać? Ale czy to nie zmieni pH? Co z SO3? Nie będzie tego za dużo. Już sobie wyliczyłem jakby to mogło wyglądać. forumowicz napiszę do Ciebie na PW może coś poradzisz :wit
Pozdrawiam Mateusz
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

No to już Ci odpisałem. O wapń i magnez nie musisz się martwić, bo jest go na tyle w wodzie kranowej a używać do podlewania w pojemnikach trzeba wody sporo. W gruncie jest sprawa inna. Tam pomidor zdany jest na to co jest w glebie , bo w wodzie z deszczu ani wapnia ani magnezu nie ma.
Awatar użytkownika
ED99
200p
200p
Od: 11 sie 2013, o 14:16

Post »

forumowicz dziękuję za szybką odpowiedź.Zaraz wybrałem się na zakupy ,ale sklep ogrodniczy niestety jeszcze zamknięty(zapraszamy w marcu). W tamtym roku nie było pojedynczych nawozów i np. siarczan magnezu kupiłem w aptece.
Szukając w sieci , znalazłem nawóz o składzie:
"AZOT 8%, FOSFOR 11%, POTAS 29%, MAGNEZ 2%, SIARKA 24% + mikroelementy
Nowoczesny, wieloskładnikowy nawóz rozpuszczalny o unikalnej kompozycji makro i mikroskładników niezbędnych dla prawidłowego wzrostu i owocowania krzewów pomidorów. Zawarty w nawozie potas wpływa na prawidłowe owocowanie krzewów. Jest bardzo wydajny. Opakowanie wystarczy do sporządzenia 350 l gotowego do użycia nawozu."
Czy ten nawóz będzie dobry dla pomidorów w pojemnikach,czy mam szukać innego ?
Pozdrawiam ED.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Za dużo potasu. Mogą wystąpić problemy z pobieraniem magnezu i wapnia.

Nie rozumiem jakie masz problemy z zakupem nawozu do roślin kwitnących i saletry potasowej. Od nawozów płynnych to się półki uginają w ogrodniczych :D
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p

Post »

No dokładnie, ja dzisiaj byłem na zakupach (tak wiem niedziela - wybaczcie) w auchan nawóz 6-3-6 o pojemności 1l jakiejś nieznanej firmy kosztuje 3,49zł teraz tylko wyliczyć ile saletry potasowej i gotowe. Ja nie będę teraz liczył bo pije sobie bursztynowy napój i na pewno coś bym namieszał.
Pozdrawiam Mateusz
Awatar użytkownika
aga6671
100p
100p
Od: 3 cze 2013, o 12:41

Post »

forumowicz a czemu ja nie mam dodawać tej saletry potasowej do moich donic?
Tak tylko pytam :oops:
Regulamin się kłania
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”