Kaktusowo u Abaddon'a
- sokolica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kaktusowo u Abaddon'a
To już czas na podsumowania? Jakoś szybko. Moje ciągle za oknem
Bardzo ładnie i barwnie było u Ciebie w tym sezonie. Co prawda nie pamiętam już ile masz wszystkich roślin, jednak z podsumowania wynika, że kwitło ich 25szt. To nie jest jakoś bardzo dużo Sądziłam, że było tego sporo więcej. Ale jak piszesz, że sezon udany, to tylko się cieszyć. Na wiosnę może i ja spróbuję z nawozem do pomidorów, kto wie, czy sezon nie będzie bogatszy w kwiaty
Bardzo ładnie i barwnie było u Ciebie w tym sezonie. Co prawda nie pamiętam już ile masz wszystkich roślin, jednak z podsumowania wynika, że kwitło ich 25szt. To nie jest jakoś bardzo dużo Sądziłam, że było tego sporo więcej. Ale jak piszesz, że sezon udany, to tylko się cieszyć. Na wiosnę może i ja spróbuję z nawozem do pomidorów, kto wie, czy sezon nie będzie bogatszy w kwiaty
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Czas podsumowania, bo nic więcej u mnie nie zakwitnie Roślinki nadal na powietrzu ale to już ostatnie podrygi.
Wszystkich roślin mam ok. 90, więc 25 kwitnących sztuk to żaden szał ale nie wszystkie moje kaktusy są zdolne do kwitnienia W te 90 szt. wliczają się kaktusy kolumnowe, feraki, niektóre rośliny są jeszcze za młode, tak więc na wszystkim ujrzeć kwiatów nie ma szans W porównaniu do zeszłego sezonu obecny wypadł znacznie lepiej
Wszystkich roślin mam ok. 90, więc 25 kwitnących sztuk to żaden szał ale nie wszystkie moje kaktusy są zdolne do kwitnienia W te 90 szt. wliczają się kaktusy kolumnowe, feraki, niektóre rośliny są jeszcze za młode, tak więc na wszystkim ujrzeć kwiatów nie ma szans W porównaniu do zeszłego sezonu obecny wypadł znacznie lepiej
- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Świetnie Piękne podsumowanie
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A to się narobiłoabaddon1986 pisze:Marta Twoje wypowiedzi często mnie lekko zawstydzają, nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawę?
Wychodzi na to, że albo Ty taki wstydliwy albo ja źle słowa dobieram
Albo jedno i drugie.
Obiecuję poprawę ale nie wiem czy mi wyjdzie
I niech każdy kolejny będzie lepszy od poprzedniego a gorszy od następnegoabaddon1986 pisze:W porównaniu do zeszłego sezonu obecny wypadł znacznie lepiej
- mCm86
Co prawda sezon już zakończyłem ale podzielę się z Wami jeszcze taką oto ciekawostką - moje 7,5 miesięczne siewki z marketowych nasion Cactus MIX przepikowane do osobnych doniczek o średnicy 5,5cm
Jeśli ktoś ma pomysł co to mogą być za kaktusy to będę wdzięczny za podzielenie się myślą Mnie osobiście wydaje się, że pierwsze 2 zdjęcia to będzie rodzaj Ferocactus z czego pierwsze przypomina F. glaucescens. Na drugim zdjęciu jest chyba ten sam gatunek feraka, pomijając osobnika z cierniami o czerwonawym zabarwieniu. Ostatnie zdjęcie wydaje mi się, że to jakaś Mammillaria. Reszta nie wiem
Jeśli ktoś ma pomysł co to mogą być za kaktusy to będę wdzięczny za podzielenie się myślą Mnie osobiście wydaje się, że pierwsze 2 zdjęcia to będzie rodzaj Ferocactus z czego pierwsze przypomina F. glaucescens. Na drugim zdjęciu jest chyba ten sam gatunek feraka, pomijając osobnika z cierniami o czerwonawym zabarwieniu. Ostatnie zdjęcie wydaje mi się, że to jakaś Mammillaria. Reszta nie wiem
- Rafal44
- 500p
- Od: 15 kwie 2013, o 21:44
Nie mam zielonego pojęcia co to może byc ale przyznam że kolorystycznie wyglądają ciekawie. Gratuluje udanego wysiewu.
Pozdrawiam Rafał
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Mateusz śliczne maluchy ,ale z rozpoznanie to jeszcze trzeba poczekać
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
Czy przypadkiem tych siewek już kiedyś nie pokazywałeś do identyfikacji? Moim zdaniem pierwsze fotki to Ferocactus, 3 może być C. gigantea, 5. Echinocactus (platyacanthus?), ostatnie może być coś z Echinocereus, kiedyś coś takiego też wysiewałem
Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
Popiolek69 kilka moich maluchów
- mCm86
Pokazywałem je w trochę młodszym stadium, gdy jeszcze wszystkie rosły w jednym pojemniku Teraz trochę podrosły i już nieco bardziej coś przypominają. Wiem na pewno, że część z tych siewek to feraki, a co z resztą to się okaże Siewki są obecnie na zimowisku z resztą kaktusów. Traktuję je tak jak pozostałe, więc "siedzą na sucho". Obserwuję je, więc gdybym stwierdził zbytnie przesuszenie to im kapnę trochę wody
Dziękuję za odwiedziny
Dziękuję za odwiedziny
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
W identyfikacji niestety nie pomogę ale zachwyca mnie ten ostatni osobnik w karminowe cętki.
Pewnie taki nie zostanie i się zazieleni a szkoda bo wyjątkowo ciekawie wygląda
Pewnie taki nie zostanie i się zazieleni a szkoda bo wyjątkowo ciekawie wygląda
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja bym chciała powiedzieć, że masz fantastyczny podpis w stopce!
A i avatar niezgorszy! Reasumując - super!
A i avatar niezgorszy! Reasumując - super!