Storczyki Kamy :D

Zablokowany
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Kamy :D

Post »

Karnova pisze:I pachnie nie no ideał storczyka jak nic ;:167 właśnie oznajmiłam Mojemu N że, mam kolejne chciejstwo ;:224
:;230 :;230 :;230

Pachnie tak fajnie słodko jakby cytrusowo ;:173 ;:173 ;:173
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

ja od mojego nie mogłam nic wyczuć ;:174 ale może dlatego, że stał w sporej odległości od okna i słonka. Niuchałam i niuchałam, czasem wydawało mi się, ze coś czuję, ale to chyba było mocno naciągane, po prostu zapach taki rośliny ;:306
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p

Post »

Mój stoi na oknie i jak świeci słonko to już siedze z nochalem w kwiatach :;230
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

A może to jest ta wielka tajemnica uzależnienia storczykowego..... ;:204
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p

Post »

kahim pisze:A może to jest ta wielka tajemnica uzależnienia storczykowego..... ;:204
Chyba nie tylko to :;230
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p

Post »

Coraz bujniejszy Magical :lol:
Obrazek
Oncidium się rozrasta :lol:
Obrazek
Macie może pomysł jak zagospodarować takie małe (chwilowe) lokum dla mini?
Obrazek
Wszelkie rady i sugestie mile widziane :D (nawet mój M.pomału zapala się do mojego pomysłu z mini orchidarium :shock: (chłop który myśli,że mam,aż 5 storczyków ;:306 )
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A to w ogóle da się zrobić MINI orchidarium? Hihi :;230
Ja bym walnęła tam jakiś korzonek/pniaczek i mech, a może także jakąś roślinkę - ale na tych to ja się nie znam, może można małą paprotkę?
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p

Post »

Właśnie tak pusto jest :roll:
na razie z M. negocjuje wielkość tego orchidarium ;:224 :D
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

O, super! Ja chętnie pomogę ;:138

Możesz dać korzenie- polecam kupić w sklepie akwarystycznym, bo one są już wyczyszczone i wygotowane, tak więc teoretycznie nie sypnie się na nich pleśń i również teoretycznie nie mają w sobie patogenów. Wszystko to teoria, bo różni producenci różnie korzenie przygotowywują. Niemniej ryzyko i tak jest mniejsze niż w przypadku samodzielnie przyniesionego i preparowNego korzenia z lasu :wink:

Mogłabyś też na dno posadzić niskie trawniczkowerośliny tytpu hemiantus lub soleirola. Specyfikę ich uprawy sobie wygoogluj bo jak bym zaczęła pisać, sporo mijesca by to zajęło :lol:

Miniaturki paproci też się świetnie nadają, ale zwrócć uwagę na odmiany ciepłolubne. Te "nasze" popularne paprotki wymagają niskich temp. I nie dają rady w terrariach.

Oprócz tego mogłabyś pokusić się o małą fontanienkę. Również w zoologicznych/ terrarystycznych sklepach do kupienia. Są różne rozmiary i tymsamym ceny, ale w małym terrarium lepiej dać małą, bo duże z reguły wyglądają jak kloce z innej bajki :;230
Takie fontanienki ( wodospady, kaskadki) ładnie podnoszą wilgotność :wink:

Tło ( ścianki) proponowałabym obłożyć matami korkowymi. Jest ładny korek w kolorze brązowym z elementami węgla. Ma on sporo plusów, bo rośliny fajnie się po nim pną, nie pleśnieje, a węgiej dodatkowo zabezpiecza przed rozwojem np. grzybków ;:333

U siebie w wątku zaraz wstawię zdjęcie z terrarium które jakiś czas temu zrobiłam, to poprzyglądaj się temu korkowi. Jakbyś miała problem z wyborem lub znalezieniem go w sklepach, daj cynk to ci pomogę ;:196

Masz duuuuuuże pole do popisu pomimo małego terrarium ;:215
Awatar użytkownika
mara
200p
200p
Od: 24 lip 2013, o 09:54

Post »

da sie zrobić mini orchidarium ;:oj Ja tam widzę wiele możliwosci ;:oj ;:oj ;:oj

Btw. kiedyś miałam akwarium i masę rybek.. zostały mi akcesoria - takie rzeczy jak korzenie to mozna wykorzystac do orchidarium ? :)
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale z tym mini orchidarium to mi chodziło, że czy da się małe zrobić, bo do małego mało wejdzie ;p a do dużego dużo więcej ;)
Awatar użytkownika
mara
200p
200p
Od: 24 lip 2013, o 09:54

Post »

Meiss pisze:Ale z tym mini orchidarium to mi chodziło, że czy da się małe zrobić, bo do małego mało wejdzie ;p a do dużego dużo więcej ;)

Trzeba rozplanowac... widziałam już 1litrowe akwaria ;:oj ;:224 to może orchi też się da... ale ciut wieksze
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p

Post »

Kurcze dziewczyny dziewczyny dziękuje za pomoc(w szczególności wielki buziak dla Kasi ;:196 )
To akwarium ma ponoć 60 litrów(mocno naciągnięte chyba ;:224 ;:306 ) i jak widać swobodnie wchodzi jedna mini ;:224
Myśłałam dzisiaj w Obi nad jakimiś innymi roślinkami,ale były same wielkie dla których to akwarium mogłoby służyć za osłonke :;230
A swoją drogą przywlekłam prawdziwe cudo (chociaż z uszczerbkiem na zdrowiu) ale nie mogłam się powstrzymać i oto jest(pierwszy raz widziałam w Lbn :shock: )
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A zajechałam tylko,żeby zobaczyć czy są ładne mini ;:224
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”