Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cukinia - uprawa cz.2

Post »

Pogoda nie dopisywała i nie miałam wpływu na rozwój moich roślin, dzisiaj wróciłam do domu i ze smutkiem muszę stwierdzić że marnie w tym roku wypadły.
Polka stoi na etapie takim jaki pozostawiłam, czyli plamiste liście i zawiązki w ilości jaka była, tapir nawet się nie pokwapił aby się zabrać w sobie (tak samo dosiane potem nasiona w bardziej słonecznym miejscu), jedynie soraya wyrosła mimo cienia i ma sporo owoców, również kabaczek się powoli ożywił ale jeszcze się nie płoży (zauważyłam może 0,5kg kabanka).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja dzisiaj wycięłam kolejny wyrośnięty owoc, ale jednocześnie usunęłam kilka sztuk niewielkich, psujących się. Stały w miejscu przez dłuższy czas a potem zaczęły żółknąć od końca. Jakaś niestety choroba grzybowa albo szara pleśń ;:oj .
Ginka, u ciebie wygląda na to że też choroba grzybowa, bo objawy podobne - opryskaj czymś.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli liście są zdrowe,to nie sądzę,że to choroba grzybowa . Może roślina odrzuca część"młodzieży",jeśli nie jest w stanie jej wykarmić ( zbyt sucho,ubogie podłoże). Gdzieś obiło mi się o uszy,że przyczyną zamierania rosnących już zawiązków może być słabe zapylenie ( zbyt mała ilość pyłku? ). Wówczas młody owoc zamiera,albo rośnie niekształtny.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
michal4823
100p
100p
Od: 30 wrz 2013, o 17:39

Post »

U mnie cukinia, w tym roku, plonuje dość dobrze, mino potwornej suszy. Tak wygląda dzisiejszy zbiór.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co do "czymś"ia mam jedynie na stanie miedzian który będę musiała zastosować na ogórkach bo się mączniak pokazuje.
Awatar użytkownika
Wodniczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 lut 2015, o 09:02

Post »

Takie macie już dorodne cukinie, u mnie dopiero zerwałam dwa owoce Todo Chiari Di Nizza. Bardzo smaczna.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety pierwsza soraya chorowita (czubek zapadnięty), zerwałam ją i ma ok 300g zerwałam również zawiązki które by i tak opadły. Jedynym dyniowatym które ładnie rośnie i nie sprawia kłopotów i jest zdrowe jest kabaczek long white bush, dwie rośliny zaczynają się płożyć i zawiązywać więcej owoców, zerwany pierworodny waży ok 700g.
Awatar użytkownika
halys
200p
200p
Od: 5 wrz 2011, o 14:25

Post »

Witam.
Mam posadzoną cukinię o żółtych owocach - 2 sztuki. Jedna z nich ma na owocach dość dziwne niewielkie zielone plamki (dosłownie 1-2mm) i w tym miejscu robi się też niewielki dołeczek. Owoce słabo rosną. Czy to jakaś choroba?
Dodam, że cukinie o zielonych owocach tuż obok mają się dobrze.
Życie, Ty wariacie...
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Dobrze byłoby to zobaczyć na zdjęciu.Moje cukinie póki co mają się dobrze i nie mają oznak chorób ani na owocach ani na liściach.Do tej pory zerwałem ok.90.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to moje cukinie złapały żółtą mozaikę, innej opcji nie widzę 'polka' ledwo co urosła (jedynie o tyle aby się przechylić) i wypuścić męskie kwiaty - aż 2! 'Soraya' jako jedyna ma owoce ale chyba mszyce mi chorobę przeniosły, bo też nabiera plam. Co do 'Lajkonika' wyciąga się do słońca więc może coś z tego będzie, również dosiane roślinki zaczynają myśleć o kwiatach dlatego wszystkie co kilka dni dostają papu, a maluchy że są wystawione na słońce również dodatkowo wodę.

Nasion zbierać nie mam zamiaru więc nie pogłębię problemu, o dziwo nasiona 'polki' były z Legutko, czy komuś pokazały się plamy na liściach, czy to ja miałam takiego pecha i trafiłam na trefną partię?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Zależy jakie plamy.Moja ma od urodzenia Obrazek
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Takie plamy, 'soraya' dostała plam pod moją nieobecność czyli mniej więcej półtora miesiąca po wysadzeniu Obrazek
Co do niedożywienia to jest to mało prawdopodobne, bo rosną zaraz przy kompostowniku w miejscu gdzie nie raz był wysypywany kompost, jak również dostały nawozu pod korzenie.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=86225 zrób oprysk dolistny nawozem z mikroelementami (bo tego w kompoście może nie być) - co 5-7 dni. Jak w ciągu 2 tygodni nowe liście nadal będą mieć plamy to usuń krzaki.

Moje cukinie też miały plamy, ale na starszych liściach. Dostają papu w oprysku i już nie narzekają.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”