Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Post »

Mieczysław, a jakbyś się zapatrywał na użycie w takim przypadku seramisu zamiast keramzytu?
Tak poglądowo pytam
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak najbardziej może być seramis chodzi tylko o to, żeby nie były to produkty "zimne". Najważniejsze, żeby trzymać "z daleka" wilgoć od miejsc w których jej nadmiar może narobić "niechcianego bałaganu". O seramisie nie napisałem, bo akurat nie mam go na "stanie" i "wyleciał" mi z pamięci, a bardzo by mi się przydał. Zamiast seramisu może również być lawa, której będę używał do ukorzeniania sadzonek hoy w zastępstwie seramisu, tylko zastanawiam się czy nie dodać trochę perlitu lub wermikulitu.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
cirilla1989
50p
50p
Od: 5 lip 2013, o 14:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wielkie dzięki :-D wszystkie składniki posiadam z wyjątkiem drobnego keramzytu. Mam tylko gruby. Będzie się nadawał?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam tylko gruby. Będzie się nadawał?
- jeżeli jest to keramzyt o granulacji do 6 - 8 mm, to może być zastosowany jako drenaż na spodzie doniczek. Nie wiem jakim rozmiarem doniczek dysponujesz, ponieważ drenaż na spodzie doniczki z grubego keramzytu przy małej wysokości doniczki, będzie wypełniał dość znaczną pojemność doniczki. Pozostanie mało miejsca na podłoże i pozostałe składniki, które mają stabilizować roślinę w doniczce. Może z tego keramzytu, którym dysponujesz uda się wybrać granulki o rozmiarze który wymieniłem wyżej.
Mieczysław
Awatar użytkownika
cirilla1989
50p
50p
Od: 5 lip 2013, o 14:29

Post »

Doniczkę mam w rozmiarze 10,5 cm średnica i 9 cm wysokość, ale jak znam siebie to doniczkę mogę zrobić z czego się da aby uratować roślinkę. Co do keramzytu to wydaje mi się że mam do 1 cm grubości, oczywiście powybieram ten drobny.
nicrum
100p
100p
Od: 6 kwie 2013, o 21:46

Post »

Możesz też go trochę pokruszyć tłuczkiem i będzie drobniejszy.
Natura naszym najlepszym nauczycielem
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doniczkę mam w rozmiarze 10,5 cm średnica i 9 cm wysokość, / ... /
- przy tej wysokości doniczki, możesz ułożyć warstwę drenażową z tego keramzytu, wybieraj te drobniejsze frakcje.
Mieczysław
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Akwelan_2009 pisze:Zamiast seramisu może również być lawa, której będę używał do ukorzeniania sadzonek hoy w zastępstwie seramisu, tylko zastanawiam się czy nie dodać trochę perlitu lub wermikulitu.
Tego Ci nie podpowiem, bo nie mam praktyki, perlitu używam ale jako składnik 'normalnych' mieszanek.
Od zeszłego roku natomiast eksperymentuję z seramisem właśnie i przyznam, że coraz bardziej mi się podoba! Przy czym używam go jako warstwy wierzchniej, bo nie mogę się przekonać do żwirku w tej roli. Teraz już wiem dlaczego - jest 'zimny' :D
No w każdym razie przy kaktusach się sprawdziło - szyjki zdrowe, czyste, suche, ładne, teraz kolej na adenia
izka27
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 kwie 2014, o 07:57

Post »

Przeglądając przez dwa dni wasze posty postanowiłam też coś napisać. Mam 3 sadzonki 13miesięczne... z własnych wysiewów 03.03.2013 :) ale wyglądają strasznie mizernie w porównaniu do waszych okazów.. moje nawet nie mają ładnych grubiutkich kaudeksów :( aby proste cienkie łodygi z listkami. Nie mam zielonego pojęcie jak się wam udało takie piękności wyhodować... co zrobić żeby kaudeks pogrubiał... ?? ... praktycznie nic konkretnego nie wyczytałam na ten temat albo jakoś mi to umkło.
Mam dwie Adenium w tym samym wieku w jednej doniczce i jedna jest o połowe mniejsza i jakaś marniejsza, listka w dół i nie rośnie jak ta obok, jutro będe przesadzać i mam nadzieję, że wystartuje w góre, myślę nawet o przycięciu jej.
Obrazek
Doradzi mi ktoś co mogę z nimi zrobić żeby były ładniejsze? bo ja jestem zielona niestety ;(
Obrazek
A teraz zdjęcie przyciętej wczoraj różyczki. Czekam aż puści po bokach. Mam nadzieję że coś z tego będzie.
Obrazek
Dodam że stoją przy oknie zachodnim więc mają słoneczko i cieplutko.
Dzisiaj postanowiłam reszte nasion wykorzystać i właśnie sie moczą :) mam pięć odmian Adenium Obesum: ROSE, ORAGNE PACIFIC, LEMON, ORANGE STAR, BLYTHE. Ale co z tego wyjdzie niewiadomo heh :D
Pozdrawiam :D Izka...
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj :wit
Pierwsze, co mi przyszło do głowy na temat Twojego kaudeksu to to, że może zbyt regularnie i zbyt dużo dostają wody, stąd rozleniwiły się i nie widzą potrzeby jej gromadzenia. Ale może tez być i tak, że taka ich uroda po prostu. Ile by człowiek sadzonek/roślinek nie miał, to każda jest inna pod względem kształtu i wielkości ;:173

Druga sprawa - przycinając nie pobudzisz rośliny do szybszego wzrostu, wręcz przeciwnie - przyhamujesz go. Ale za to uzyskasz inny efekt, jakim jest rozkrzewienie. Skoro już przycięte, to teraz tylko czekać :)
izka27
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki wielkie :)
Podlewam na pewno raz na tydzień, ale może faktycznie troszke za dużo tej wody lałam. Więc postanowione ... mniej wody i zobaczymy jakie będzie tego rezultat! Chciałabym sie doczekać kwiatków, ale na to jeszcze raczej czas, chociaż widziałam co u niektórych że nawet młode roślinki już kwitły czego bardzo gratuluje :). Nie mogę się doczekać aż moim wyjdzie pierwszy pączek :D.
nicrum
100p
100p
Od: 6 kwie 2013, o 21:46

Post »

A nie napisałaś co z nawozem, to wygląda też na zbyt dużą ilość azotu.
Natura naszym najlepszym nauczycielem
izka27
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Co do nawozu to rzadko nawoże ( raz na dwa - trzy tygodnie) i zwykłym nawozem, moja głupota że nie pomyślałam że to w ogóle jest sukulent i za jednym zamachem wszystkie moje roślinki traktowałam jednym nawozem! eeeh :(
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”