Dzięki za informacje.Godslove pisze:Uprzejmie donoszę, że ani OW ani HT nie działaja na mączlika szklarniowego, .
Trzeba było prysnąć HT jakiś wybrany liść z larwami od spodu .
Dzięki za informacje.Godslove pisze:Uprzejmie donoszę, że ani OW ani HT nie działaja na mączlika szklarniowego, .
Tak właśnie zrobiłam, najpierw z HT, dokładnie spryskałam spody liści, aż zmiotło wszystkie muszki (to pomogło na chwilę ) HT na wybranej części,Trzeba było prysnąć HT jakiś wybrany liść z larwami od spodu .
Pożyteczną rzeczą jest w praktyce ogrodniczej by zapoznać się z biologią szkodnika zanim podejmie się decyzję o sposobie jego zwalczania.Godslove pisze:Tak właśnie zrobiłam, najpierw z HT, dokładnie spryskałam spody liści, aż zmiotło wszystkie muszki (to pomogło na chwilę ) HT na wybranej części,Trzeba było prysnąć HT jakiś wybrany liść z larwami od spodu .
to samo z OW, niestety muszki na drugi dzień wróciły, więc powtórzyłam tylko z HT, tak samo na wybranej części i na następny dzień znowu wróciły, miałam naprawdę nadzieję, że pomoże. Niestety wróciły, może jeszcze spróbuję OW z Hydrolizatem, to może jeszcze coś pomoże, Pozdrawiam
Dobrze, to dziś spróbuję z większym stężeniem, poczytałam trochę na ten temat, pierszy raz widzę to stworzonko, jest mało środków, ale kilka publikacji zawiera informacje, że środki na mszyce powinny być skuteczne, stąd moje próby. Może jeszcze poskutkuje większe stężenie. dziękuję za radę.Tu można wykazać trochę własnej inicjatywy, zwiększyć stężenie ,ale wcześniej wykonać próbę na fitotoksyczność albo poświęcić jedną roślinę i pryskać w ciemno.
Do zwalczania mączlików można zastosować jeden z preparatów: Admiral 100 EC, Nomolt 150 SC, Talstar 100 EC ? zwalcza owady dorosłe lub Rimon 100 EC ? zwalcza larwy mączlika. Najtrudniej zwalcza się jaja mączlika, gdyż sa one pokryte białym woskowym nalotem, który ogranicza znacznie wnikanie preparatu chemicznego do wnętrza. Mączliki można zwalczać także preparatami na mszyce. Oba te szkodniki roślin mają podobny aparat gębowy ? kłująco ssący. Podczas zabiegu szczególnie dokładnie należy opryskać dolną stronę liści.
http://www.postepyfitoterapii.pl/spfn.php?ktory=2586Wielu autorów podaje, że olejek działa na bakterie tlenowe, tj. Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecalis, Acinetobacter baumannii, Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa (10-17). Według niektórych autorów (10, 18-22) olejek ten wykazuje aktywność wobec grzybów drożdżopodobnych z rodzaju Candida oraz dermatofitów i grzybów pleśniowych.
Rybka pisze:Popryskałam kapuściane towarzystwo 100% mocniejszym niż jest w zaleceniach HT z płynem do mycia naczyń.
Padały jak muchy