Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 5
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 5
kochampalmy
Wkradła się mała literówka - prawidłowo ten kaktus nazywa się Pilosocereus gounellei, zobacz tutaj:
https://www.google.pl/search?hl=pl&site ... EY0pyTM%3A
Wkradła się mała literówka - prawidłowo ten kaktus nazywa się Pilosocereus gounellei, zobacz tutaj:
https://www.google.pl/search?hl=pl&site ... EY0pyTM%3A
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Próbujecie na siłę nadać mu nazwę w oparciu o fotografie z netu. To niestety prowadzi do błędnych wniosków. Tak jak napisałam roślina jest mocno nawożona i pędzona. Trzeba jej dać czas na wykształcenie odpowiednich cech i dopiero potem ja rozpoznawać. Albo i nie. ;)
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- norbert76
Niekoniecznie , Tomek wrzucił dobry link, akurat z listą kaktusów najczęściej sprzedawanych właśnie w marketach. Wg mnie, to może być ten kaktus, którego nazwę napisałem wcześniej.
Co do wyglądu, to warto wspomnieć jeszcze o jednym o tym, że w domowej uprawie np. przy niewystarczającej ilości słońca wygląd kaktusa może się różnić od tego rosnącego w miarę prawidłowych warunkach. A już nie powinno się porównywać do zdjęć kaktusów rosnących w naturze.
Co do wyglądu, to warto wspomnieć jeszcze o jednym o tym, że w domowej uprawie np. przy niewystarczającej ilości słońca wygląd kaktusa może się różnić od tego rosnącego w miarę prawidłowych warunkach. A już nie powinno się porównywać do zdjęć kaktusów rosnących w naturze.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- raflezja
Ze względu na pokrój pierwszą roślinę nazwałabym Mammilaria elongata. Natomiast druga przypomina mi Eriocactus magnificus lub E. warasii.
Głowy nie dam, zdjęcia sa małe a druga roślina mocno zasuszona. Spróbuj porównać je do tych w necie.
Głowy nie dam, zdjęcia sa małe a druga roślina mocno zasuszona. Spróbuj porównać je do tych w necie.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Bardzo dziękuję za pomoc. Rzeczywiście, po konfrontacji z zasobami netu 1. roślinka to mammillaria elongata. Jeśli chodzi o 2. to raczej ani Eriocactus magnificus, ani E. warasii. Przynajmniej okazy na zdjęciach w necie podpisane jako E. magnificus lub warasii nie przypominają mojego kaktusa. Postaram się wkrótce wkleić inne zdjęcia tego gatunku, choć innego okazu. Może na ich podstawie uda się rozwiązać tę zagadkę.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc
- bool
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
To Eriocactus magnificus, największy kaktus w misie ma szarawy naskórek, co jest cechą charakterystyczną dla tego gatunku.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- norbert76
Mi też wydaje się, że ten drugi to E. magnificus, tylko ten Twój ma chyba niewłaściwe warunki uprawy. Widzę, że pomimo lekko wilgotnej ziemi, ten największy kaktus jest mocno wysuszony. Pozostałe też nie wyglądają prawidłowo, a warunki uprawy mogą wpłynąć dość istotnie na wygląd kaktusów, stąd mogą być problemy z identyfikacją.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- bool
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Kaktus z misy to E. magnificus, tylko zaniedbany (takie moje zdanie ). Więcej słońca w następnych sezonach i zacznie wyglądać jak te z internetu.
Ten drugi to raczej Mammillaria bocasana, jeśli ciernie zakończone są haczykowato. Specjalistów tu dużo to może się ktoś jeszcze wypowie.
Pozdrawiam, Artur!
Ten drugi to raczej Mammillaria bocasana, jeśli ciernie zakończone są haczykowato. Specjalistów tu dużo to może się ktoś jeszcze wypowie.
Pozdrawiam, Artur!
- raflezja
M. hahniana na pewno nie. M. bocasana - jest to prawdopodobne, ale nie mogę dostrzec szczegółów. No i nie wiadomo jak kwitnie, choć pewnie wianuszkiem jak to większość drobnokwiatowych mammilarii.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Dodam, że mammillaria ma tak haczykowato zakończone ciernie, które "wplątane" są w białe kłębuszki. W każdej areoli jest jeden taki zakrzywiony i ciemniejszy cierń.
Bardzo dziękuję za pomoc w identyfikacji, bezcenną pomoc
Bardzo dziękuję za pomoc w identyfikacji, bezcenną pomoc
- raflezja
Tym bardziej wydaje mi sie, ze to ona. Zresztą Artur o haczykach juz pisał.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis