Petunia z nasion cz.3
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Petunia z nasion cz.3
Wcale się nie zdziwię jak przegonią np moje. Teraz jest więcej słońca, dzień dłuższy więc z pewnością lepiej będą rosły .
-
- 50p
- Od: 27 lut 2014, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w sloneczny dzień trzymałam na parapecie, na wieczór i noc w folię i na kaloryfer, szybko wzeszły.minia821 pisze:Ja dopiero w weekend wysiałam petunie.
Pojemniki wystarczy trzymać na południowym parapecie, czy muszą mieć bardziej ciepło, np. na kaloryferze?
- ewelkacha88
Ja siałam kilka różnych roślin i nie stawiałam na grzejnikach. Jakos mi wzeszły i rosną. Jedynie problem był z petuniami wielkokwiatowymi bo na całą paczuszkę wzeszło tylko kilka sztuk . No ale na szczęście kaskadowe dobrze rosną więc nie martwi mnie to. Ja rozciągnęłam swój parapet - wstawiłam ławkę przy oknie balkonowym a mam takie dość szerokie i w ten sposób mam więcej miejsca dla siewek. Gorzej będzie później jak to wszystko trzeba będzie pikować do pojedynczych doniczek .
-
- 50p
- Od: 27 lut 2014, o 14:11
Ja zrobiłam to samo, przy oknach balkonowych postawiłam dwa krzesła, a na nich deskę i to mało, dostawiam wkrótce regał;)
- cuxia
- 200p
- Od: 7 maja 2012, o 12:42
Ja wczoraj popikowałam co większe, bo już nic nie rosły.. wyszło mi 100szt.. Fakt faktem, że nie wiem co z nimi będzie bo część pikowałam, jak jeszcze nie miały listków właściwych, a te które miały są bardzo malutkie. Popikowałam po same liścienie. Ktoś tak robił? Jakie efekty? Siewki nie obumarły?
Pozdrawiam, Kamila
- ewelkacha88
Nie obumarły. Wręcz przeciwnie - wzmocniły się i teraz rosną szybciej. Petunie lubią pikowanie i ja za jakiś czas ponownie przepikuję tylko niech troszkę podrosną.
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Super, dziękuję, tez tak będę robiła.laudanka pisze: Ja w sloneczny dzień trzymałam na parapecie, na wieczór i noc w folię i na kaloryfer, szybko wzeszły.
Zaś już tylko słoneczko wystarczy, tak jak innym roślinom?
Pozdrawiam Kaśka
- cuxia
- 200p
Dziękuję! Mam nadzieję, że moje też się wzmocnią. Głównym powodem pikowania było pojawienie się skoczkonogów w pierwotnej ziemi, a z tego co wiem lubią podgryzać młode korzonki. Ale byłam przerażona, bo większość miała po jednym małym lichym korzonku - tylko pare miało dwa i boję się czy ich nie pouszkadzałam. Inna rzecz, że posiałam do zwykłej ziemi, a teraz przepikowałam do specjalnej do siewu i pikowania. Także mam nadzieję, że będzie dobrze
Pozdrawiam, Kamila
- Butterfly1007
- 50p
- Od: 20 sie 2014, o 21:28
Dokładnie to samo zauważyłam. Petunie pikowałam już 2 razy i chyba trzeci będzie w niedługim czasie są ładne już spore, uszczykiwałam je (szybciutko się regenerują) ale są bardzo delikatne i niektóre się przewracają.
Natalia
- ewelkacha88
No właśnie ja mam spory dylemat czy uszczykiwać czy nie. Mam kaskadowe petunie i nie wiem co zrobić. Poza tym jeszcze chyba u mnie za wcześnie na ten zabieg. Może ktoś bardziej doświadczony mi powie czy kaskadowe petunie powinnam uszczyknąć czy obejdzie się bez ??
- cuxia
- 200p
Ula moje przy Twoich to jakieś niedoróbki :/ Nigdy w życiu nie urosną tyle przez 10 dni - przynajmniej moje, bez doświetlania.. Mimo, że latam z nimi tam gdzie tylko kawałek słońca widać
Pozdrawiam, Kamila
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje też stoją w miejscu.