Kosiarka - niedroga - jaka
Re: Kosiarka - niedroga - jaka
JA OD SIEBIE MOGĘ POLECIĆ world grl 460p hw 4w1 loncin
KUPIŁEM ZA 1000ZŁ BARDZO DOBRE WYKONANIE SILNIK
BARDZO ŁADNIE CHODZI MYŚLĘ ŻE W TEJ CENIE NIC
LEPSZEGO SIĘ NIE ZNAJDZIE
KUPIŁEM ZA 1000ZŁ BARDZO DOBRE WYKONANIE SILNIK
BARDZO ŁADNIE CHODZI MYŚLĘ ŻE W TEJ CENIE NIC
LEPSZEGO SIĘ NIE ZNAJDZIE
-
- 50p
- Od: 15 maja 2012, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie kosiarka Faworyt CJ40 z silnikiem B&S 450 kosi już 7 rok. Kosztowała mnie nieco ponad 600zł a o wyborze zdecydowałem przede wszystkim ze względu na silnik, który obecnie ma już blisko 200h pracy i póki co ma się dobrze. Podwozie corocznie na zimę serwisowane za kilkanaście złotych i zastosowana blacha też daje radę-dziur nie stwierdzamLunarii pisze:Wiem, że w tej cenie nikt nie robi kosiarek na lata, ale chciałbym przynajmniej uniknąć wadliwej serii czy awaryjnego silnika, dlatego proszę znawców wszelakich o poradę, co wybrać.
Wiem, że gdy się skończy jej żywot znów postawię na silnik jako główne kryterium wyboru i za pewne będzie to B&S.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ktoś wysledzil lub ma poszlaki co to za silnik Alko PRO 125?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
B&S robiony 7 lat temu to nie ten sam co robią teraz. Sam mam kosiarkę chińczyka z silnikiem B&S 675 prawie 7 lat i silnik działa perfekcyjnie do dnia dzisiejszego, ale te nowe silniki B&S górno-zaworowe, szczególnie te mniejsze pojemności, są o wiele bardziej delikatniejsze i nie wiem czy tak długo podziałają jak te nasze starsze jednostki.Iceman0 pisze:Wiem, że gdy się skończy jej żywot znów postawię na silnik jako główne kryterium wyboru i za pewne będzie to B&S.
Kiedyś już wysyłałem linka do kanału Kobamix na YT, ale dla przypomnienia podaje ponownie. Jest to świetne miejsce by wybrać najtrwalszy silnik do kosiarki.
https://www.youtube.com/channel/UCGcRME ... 45w/videos
Napisz cos sensownego,jakie masz miejsce na myśli,czy kogoś reklamującego coś?masz w tym jakiś cel?,nie ma większego znaczenia budowa tylko materiały użyte do tej produkcji,dla przykładu podam chińskie pilarki z karterami z odlewu ale jakość tych maszyn jest mizerna,użytkowanie każdej maszyny weryfikuje użytkownik a nie kanał youtube,i skąd wiemy że np.ktoś za tę reklamę nie płaci,najważniejsze jest aby wybrać sprzęt do potrzeb i odpowiednio o niego dbać ja w takie kanały nie wierzę bo samemu można w taki kanał wpaść,dla przykładu napiszę że w przypadku chińskich silników z żeliwnymi kołami zamachowymi przy uderzeniu często krzywią się wały i rozlatuję się koła zamachowe gdyż jest to za twarde i jak idzie to wszystko po koileileszeg pisze:B&S robiony 7 lat temu to nie ten sam co robią teraz. Sam mam kosiarkę chińczyka z silnikiem B&S 675 prawie 7 lat i silnik działa perfekcyjnie do dnia dzisiejszego, ale te nowe silniki B&S górno-zaworowe, szczególnie te mniejsze pojemności, są o wiele bardziej delikatniejsze i nie wiem czy tak długo podziałają jak te nasze starsze jednostki.Iceman0 pisze:Wiem, że gdy się skończy jej żywot znów postawię na silnik jako główne kryterium wyboru i za pewne będzie to B&S.
Kiedyś już wysyłałem linka do kanału Kobamix na YT, ale dla przypomnienia podaje ponownie. Jest to świetne miejsce by wybrać najtrwalszy silnik do kosiarki.
https://www.youtube.com/channel/UCGcRME ... 45w/videos
-
- 200p
Kolego niczego ani nikogo nie reklamuje. Jeśli miałbym dziś coś kupować dla siebie to albo silnik hondy albo loncina w zależności od tego jakim dysponowałbym budżetem, choć znając siebie to pewnie wybrałbym tą tańszą opcję. Natomiast jeśli chodzi o temat krzywienia wałów w silnikach to nie sądzę, żeby były takie marki w których by się to nigdy nie zdarzyło. Jak kosisz równy trawnik na którym nie ma kamieni/korzeni itp i dbasz o wyważanie noża to nawet najtańszy chiński wał powinien przetrwać wiele lat.
- maryann
Lepiej, żeby nóż nie był na wale, a napęd przeniesiony na inną oś z nożem.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- 200p
Tak oczywiście jest o wiele lepiej, ale w typowych jedno-nożowych kosiarkach spalinowych to chyba jednak za drogie rozwiązanie.
- maryann
Sprzęt do 1000,- pln
Balykan pisze:Co do przekładni pasowej noża, to tak, jest w tej kosiarce, właśnie dlatego silnik nie jest centrycznie. Wał silnika nie jest dzięki temu tak narażony na przeciążenia, jak w kosiarkach z nożem bezpośrednio na przedłużeniu wału.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- 200p
A o jakiej kosiarce tu była mowa?
- maryann
Najtańsze Al-ko clasic - 4.65 i 4.66 .
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- 200p
Wydaję mi się, że alko 4.65 ma nóż przymocowany bezpośrednio do wału, ale może znalazłem jakiś inny model.
https://youtu.be/MZC-Xp_ry_o?t=172
https://www.al-ko.com/shop/media/upload ... 119686.pdf
https://youtu.be/MZC-Xp_ry_o?t=172
https://www.al-ko.com/shop/media/upload ... 119686.pdf
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 maja 2017, o 18:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam mam pytanie do kolegów.Czy posiada ktoś końcówkę do mycia wodą w swojej kosiarce? Jak to się spisuje mam zamiar taką założyć bo nie mam.Jak ona myje czy kosiarka jest czysta po umyciu,czy raczej to gadżet niezbyt udany.Proszę o opinie jeszcze jej nie zamówiłem.