Pomidory-choroby i szkodniki cz.12
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 maja 2012, o 13:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.12
Hehe no dopisałem coś wyżej jeszcze a od razu to chciałem się zapytac prosic o potwierdzneie oberwania przed sadzeniem tych suchych dolnych lisci w sadzenie glebiej tych pomidorow ? oczywiscie obrywanie i uszczykiwanie nie ciecie sekatorem gdzie najczesciej wtedy sa porazenia... tez nie zagleboko bo nie chce miec pierwszego grona na ziemi skoro juz chyba anwet na 3 krzakach sa packzi male kwiatowe na wysokosci pomidora 30 cm
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Suche liście należy oderwać.
Przy przesadzaniu sadzimy głębiej, do tych oberwanych liści.
Przy przesadzaniu sadzimy głębiej, do tych oberwanych liści.
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przy sadzeniu, obrywam po prostu liścienie i liście które idą do ziemi. Uszkodzone wyżej też. Potem podlewam sadzonki wodą z Previcurem.
Edit: Sadzę głęboko i tak pójdą w górę.
Edit: Sadzę głęboko i tak pójdą w górę.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
No ja nigdy nie stosowałem previcura tylko do kapustnych i przez tyle lat same zdrowe pomidory, jeden zabieg wgłębnym w fazie sadzenia do szklarni i potem tylko miedzian jak cos sie dzieje i do pazdziernika mam swoje pomidory
Zrobię tak jak piszecie mam nadzieje, że będą rosły zdrowo, po wczoraszym podlewaniu ziemia juz przesycha, bo sa na poludniowo zachodnim pareapecie i dzis ladnie cieplo, oby już sie nie pogłębiało Pozdrawiam jak cos dam znać
Zrobię tak jak piszecie mam nadzieje, że będą rosły zdrowo, po wczoraszym podlewaniu ziemia juz przesycha, bo sa na poludniowo zachodnim pareapecie i dzis ladnie cieplo, oby już sie nie pogłębiało Pozdrawiam jak cos dam znać
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Bartekb89, Amistar jest zawsze amistarem, jaki to by był, można nim pryskać dopiero kilka tygodni od posadzenia na miejsce stałe. Jeśli rozsadę robisz w domu, to najlepiej zastosować bio-algen, ładnie on wzmacnia liście i korzenie, a też nieco odżywia. Previcur także można zastosować, przez podlanie i przez korzenie systemicznie ochroni całą roślinę. Eko zamiast previcuru, można zastosować Polyversum.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
Ok wiem o tym, ale w pierszej kolejności wyglądało to na chorobe grzybową, później dopiero pomyślałem o tym przelaniu, dlatego chciałem dać systemicznego, żeby nie stracić rozsady i wiedziałem, że miedzian będzie słaby jak już jest tak zaatakowana, to taki pojemniczek 15ml Previcuru na 10l wody powinien mi starczyć do podlania 30 pomidorów po posadzeniu w szklarni po ile lać środka, żeby jedncześnie podlać po sadzeniu i ziemia oblepiła korzenie i osiadła, a nie przesadzić z środkiem?
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Bartek
Rozrabiasz tak jak napisałeś i na bieżąco dorobisz żeby starczyło na całość. Jeszcze nie udało mi się przesadzić z tym środkiem. Podlewasz tak jak to robisz co roku. Teraz przez to przelanie, możesz trochę odpuścić.
15 ml na 10 ltr. czyli na konewkę i podlewasz po posadzeniu.
Edit: Zwróć uwagę przy sadzeniu, jak wygląda system korzeniowy.
Rozrabiasz tak jak napisałeś i na bieżąco dorobisz żeby starczyło na całość. Jeszcze nie udało mi się przesadzić z tym środkiem. Podlewasz tak jak to robisz co roku. Teraz przez to przelanie, możesz trochę odpuścić.
15 ml na 10 ltr. czyli na konewkę i podlewasz po posadzeniu.
Edit: Zwróć uwagę przy sadzeniu, jak wygląda system korzeniowy.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
Tekst nie na temat usunięty- mod.jokaer.
Dziękuje za te mądre i wartościowe porady, dziś widzę, że nawóz zaczoł działać, bo liście bardziej zielone i od wczoraj stożek wzrostu urósł z listkami. Na czubkach lekkie suche końcówki liści ma tylko z 5 sztuk na 30 reszta liści już nie obsycha wszystko wygląda dobrze, jestem dobrej myśli.
@Darbo system widzę, bo mam przezroczyste pojemniki jest jasny i codziennie coraz większy, pokazują się coraz wyżej korzenie po pikowaniu głębszym po liścienie
Zreszt fota:
Teraz aż do sadzenia ich nie będę podlewał od soboty nastąpi to pewnie w czwartek i podleje previcurem po posadzeniu, dzięki wszystkiem za odpowiedzi jeszcze raz stosowne do mojego zapytania.
Dziękuje za te mądre i wartościowe porady, dziś widzę, że nawóz zaczoł działać, bo liście bardziej zielone i od wczoraj stożek wzrostu urósł z listkami. Na czubkach lekkie suche końcówki liści ma tylko z 5 sztuk na 30 reszta liści już nie obsycha wszystko wygląda dobrze, jestem dobrej myśli.
@Darbo system widzę, bo mam przezroczyste pojemniki jest jasny i codziennie coraz większy, pokazują się coraz wyżej korzenie po pikowaniu głębszym po liścienie
Zreszt fota:
Teraz aż do sadzenia ich nie będę podlewał od soboty nastąpi to pewnie w czwartek i podleje previcurem po posadzeniu, dzięki wszystkiem za odpowiedzi jeszcze raz stosowne do mojego zapytania.
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja bym te korzenie okrył przed swiatłem
Bartekb89 pisze: Dopiero w czwartek/ piątek będe je wsadzał do szklarni u rodziców
kanclerz pisze:Ja bym te korzenie okrył przed swiatłem
Te pomidory były przenawożone, dolne liście aż poskręcało, a te wyższe to tak ledwo zipią , zamiast skierować się w stronę światła to smętnie wiszą, jasne wierzchołki to wygląda na przechłodzenie.
A w warunkach domowych, czyli włączonym ogrzewaniu i niskiej wilgotności, choroby grzybowe w zasadzie wykluczone.
A w warunkach domowych, czyli włączonym ogrzewaniu i niskiej wilgotności, choroby grzybowe w zasadzie wykluczone.
Dzisiaj zauważyłem niepokojące zmiany na jednej z sadzonek.
Liście po nocy zwiędły a na łodydze liścia widać centymetrowe zwężenie z taką żółtą chropowatą w wyglądzie kreską.
Co to może być? Jakaś zgorzel?
Proszę nie sugerować się, że sadzonka została przelana bo może tak wygląda na zdjęciu ale dosłownie 5 minut przed zrobieniem zdjęcia została podlana.
Załączam zdjęcie:
http://protetykadbartz.pl/20150421_091617.jpg
Liście po nocy zwiędły a na łodydze liścia widać centymetrowe zwężenie z taką żółtą chropowatą w wyglądzie kreską.
Co to może być? Jakaś zgorzel?
Proszę nie sugerować się, że sadzonka została przelana bo może tak wygląda na zdjęciu ale dosłownie 5 minut przed zrobieniem zdjęcia została podlana.
Załączam zdjęcie:
http://protetykadbartz.pl/20150421_091617.jpg
Pozdrawiam Janek
Sądząc po kolorze łodygi, ta sadzonka miała - a może i ma nadal - za mało światła.