Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3
Również życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Ja jednak cały czas mam niesmak, po tym jak potraktowano moje zgłoszenie. Dwa razy pisałem do organizatora i dwa razy pisałem że przywiozę Squasha. Szkoda że to nie potraktowali profesjonalnie, a tego oczekiwałem po tym, jak w wcześniejszych konkursach były tynie Squash. W sumie to liczyłem również na większą ilość Squashy na konkursie No conajmniej dwa po za moim. Mógłbym wtedy mieć nawet ostatnie miejsce. Ale byłoby to przynajmniej jakoś sklasyfikowane. A tak to jakbym był, ale mnie nie było No i zapomniałem zgłosić Squasha do konkursu na pumpkin.pl
Do następnego konkursu dużo czasu. Ja na razie skupiam się na planowaniu kolejnego sezonu. Im więcej pomysłów na uprawe wymyśle, tym stwierdzam że ciężej będzie mi je wyhodować na razie kombinuje, poplony, przedplony, obornik. Sam nie wie
Wszystkim życzę mniejszych rozterek
Do następnego konkursu dużo czasu. Ja na razie skupiam się na planowaniu kolejnego sezonu. Im więcej pomysłów na uprawe wymyśle, tym stwierdzam że ciężej będzie mi je wyhodować na razie kombinuje, poplony, przedplony, obornik. Sam nie wie
Wszystkim życzę mniejszych rozterek
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Błażeju, ja wysieję na podmokłej łące. Nie wiem co z tego wyjdzie. Największy kłopot będzie z chwastami, bo w sezonie sięgały do pasa. Wczesną wiosną spryskam chemią. Ale myślę o czymś innym. Przychodzi tam sporo dzików, jak myślisz będą niszczyły dynie ?
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- BobejGS
- Kontakt:
Adam, dwoje moich znanych eksperymentalnie posiali giganty właśnie w bardziej podmokłych terenach. Jeden na swoim polu, gdzie co roku zmagają się z zalaniami, a drugi można powiedzieć, że w jednym pasie ale kilometr dalej przy rowku z płynącą ciągle wodą. Dynie ani jednemu, ani drugiemu nie przekroczyły 10kg. Zapewne głównie z racji tego, że nie doglądali ich często i zapewne pH gleby nie takie. Również zapewnie ciągła wilgotność gleby hamowała wzrost, mapewno korzeni w początkowej fazie wzrostu, co odbiło się na dalszym wzroście.
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Imienniku - co do dzików, to stwierdziłem, że nie są one zainteresowane dyniami. Regularnie odwiedzały moje dyniowe poletko, omijając je. Bardziej interesował je dziko rosnący topinambur, a konkretnie jego bulwy.
Ale ryzyko zawsze będzie. Jedna z dyń znalazła się na drodze dzika i niestety doszło do zerwania pędu. Na szczęście była już dojrzała.
Pozdrawiam
Adam
Ale ryzyko zawsze będzie. Jedna z dyń znalazła się na drodze dzika i niestety doszło do zerwania pędu. Na szczęście była już dojrzała.
Pozdrawiam
Adam
- BobejGS
- Kontakt:
Dokładnie. Co do dzików to sprawa jest bardziej losowa. Dziki wyjadły cale pole obok z nasion kukurydzy, na dynie nie zwracając nawet uwagi. Stąd właśnie słowo losowe Bo zapewne będą szukać czegoś bardziej w ziemi, a dynie, a raczej krzak predzej podeptają niż zjedzą
- annodomini
Dobrze z mądrym pogadać. Wiem, że wcześniej wrzuciłem podobny pomysł, ale wtedy odpowiedziałeś mniej obrazowo. Teraz już wiem, że z podlewania się nie wykpię. Dzięki.
- annodomini
Adam, piękne imię, w niektórych językach oznacza rolnika-ogrodnika Twoje doświadczenie z dzikami, pozwoli mi posadzić dynki w miejscu gdzie nie mam płotu.
- BobejGS
- Kontakt:
Musisz wybaczyć. Czasami brak czasu nie pozwoli na bardziej rozwiązłą wypowiedź na dany temat, a czasami po prostu pamięć zawiedzie z haosu dnia codziennego Ja jeste za tym żeby nie pchać dyń tam gdzie nie posadziłoby się innych warzyw. W takich niewiadomych miejscach, to tak naprawdę mało wiadomo co w ziemi siedzi
- annodomini
Błażeju, w temacie dyń, zastosuję w ciemno każdą Twoją radę.
Na podmokłych terenach może być problem z niskim pH gleby, więc zalecałbym wapnowanie jesienne.
Ja posadziłem na glebie ciężkiej zalewowej i rosły fajnie (przynajmniej te które się przyjęły bo pierwszy rzut zalało, oprócz jednej wsadzonej na kilkucentymetrowej górce). Krzaczki na takich glebach są mniejsze ale owoce są spore a nawet bardzo duże jak na tak mały krzaczek.
Jednak główną uprawę swoich gigantów prowadzę na glebach trochę lżejszych.
Co do dzików to aż dziwne bo świnki uwielbiają dynie w każdej fazie rozwoju. Widać daleko pada dzik od świni (no chyba że ma afrykański pomór świń to padają blisko siebie ).
Ja posadziłem na glebie ciężkiej zalewowej i rosły fajnie (przynajmniej te które się przyjęły bo pierwszy rzut zalało, oprócz jednej wsadzonej na kilkucentymetrowej górce). Krzaczki na takich glebach są mniejsze ale owoce są spore a nawet bardzo duże jak na tak mały krzaczek.
Jednak główną uprawę swoich gigantów prowadzę na glebach trochę lżejszych.
Co do dzików to aż dziwne bo świnki uwielbiają dynie w każdej fazie rozwoju. Widać daleko pada dzik od świni (no chyba że ma afrykański pomór świń to padają blisko siebie ).
- niebieski_M
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 sie 2014, o 21:23
http://www.tvp.pl/poznan/informacja-i-p ... 0/17583500
trochę promocji dla wąskiego jeszcze grona hodowców gigantycznych dyń w Polsce
w 00:10:44 minucie materiału oraz we wczorajszym teleexpresie
trochę promocji dla wąskiego jeszcze grona hodowców gigantycznych dyń w Polsce
w 00:10:44 minucie materiału oraz we wczorajszym teleexpresie
pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
- BobejGS
- Kontakt:
Dosłownie przed chwilą znajomy mi mówił że byłeś w tv Nawet nie zdążyłem sprawdzić Gratuluje Każda promocja uprawy gigantów jest bardzo ważna