Pomidory w donicach cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
inga_beta
200p
200p
Od: 15 maja 2014, o 08:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory w donicach cz.3

Post »

Przed wysadzeniem to były bardzo ładne pomidory. A po wysadzeniu wszystkie jakieś takie wychudzone. To taka sama ziemia? Może przelane?
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Sytuacja w donicach u mnie rozwija się przyzwoicie, dużo lepiej niż u grunciaków. Pierwsza owocuje Pendulina Orange,ale sporo innych już ładnie kwitnie. Bardzo ładnie zapowiadają się Dwarfy, ale również tzw. zdechlaki Teton de Venus i Cream Sausage. To będzie ciekawy mariaż, w jednej skrzyni kremowy długi, małe czerwone serduszko i pomarańczowe dziubki bo z przodu jest Pendulina. Ciekawa jestem, które pierwsze dostanie niedoborów i jakich ;:306
Nie wysadzone jeszcze Dwarfy z ostatniego siewu czekają na miejsca w skrzyniach w których jest w tym momencie bób i sałaty, ale są posadzone w 2l produkcyjne donice, więc mogą spokojnie czekać kwitnąc ;:170
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Maori wydają się wydelikacone. Poczekaj jeszcze. Ty je hartowałeś/łaś ;:170 przed wysadzeniem?
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

U mnie większość donicowych już obwieszona owockami. :tan Tegoroczna pogoda zdecydowanie przyspieszy pierwszą degustację. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dylek
100p
100p
Od: 4 mar 2017, o 03:31

Post »

W jakie donice zainwestować do uprawy "w gruncie" obok tunelu. Nie mam czasu szykować grządki myślałem o donicach 25l. Czy wystarczą na zwykłe nie koktajlowe pomidory? I jakie ewentualnie na koktajlowe? Czy może polecicie jeszcze inne rozwiązanie?
Maori
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2018, o 13:25

Post »

inga_beta pisze:Przed wysadzeniem to były bardzo ładne pomidory. A po wysadzeniu wszystkie jakieś takie wychudzone. To taka sama ziemia? Może przelane?
Ziemia inna mieszanka torfowa. Taką ziemie dostały wszystkie przesadzone pomidory i czują się dobrze tylko maskotka ma jakiś problem. Po przesadzeniu podlałam obficie tylko raz 2 tygodnie temu. Ale ziemia jest cały czas mokra co mnie zaskoczyło, nie bardzo wiem dlaczego nie wysycha. Może to powód, nie wiem.
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Dylek :wit
Oczywiście 25 litrowe donice wystarczą. Nie wiem jakie masz odmiany koktajlowych, ale one także potrafią tworzyć ogromne krzaki i wtedy potrzebują dużych donic.
Ewa
Awatar użytkownika
Skoanna
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

Kasiu ten Dwarf ... weel scotty u Ciebie też jest taki duży. U mnie wyrósł wielki krzaczor który puszcza masę wilków. Nie wygląda jak reszta Dwarfów. Jaka jest jego poprawna nazwa? Dig Well Scotty?
inga_beta
200p
200p

Post »

Maori pisze:
inga_beta pisze:Przed wysadzeniem to były bardzo ładne pomidory. A po wysadzeniu wszystkie jakieś takie wychudzone. To taka sama ziemia? Może przelane?
Ziemia inna mieszanka torfowa. Taką ziemie dostały wszystkie przesadzone pomidory i czują się dobrze tylko maskotka ma jakiś problem. Po przesadzeniu podlałam obficie tylko raz 2 tygodnie temu. Ale ziemia jest cały czas mokra co mnie zaskoczyło, nie bardzo wiem dlaczego nie wysycha. Może to powód, nie wiem.
Myślę że to ta mokra ziemia jest przyczyną. Widzę po moich pomidorach że wolą miec zbyt sucho niż zbyt mokro, bo nie są w stanie sobie poradzić gdy mają za mokro. A ziemia nie wysycha bo jest jej bardzo dużo w skrzynkach. Ja teraz podlewam je bardzo ostrożnie.
inga_beta
200p
200p

Post »

Czy ktoś zna taką miniaturkę pomidora? Na torebce jest tylko łacińska nazwa- pomidor zwyczajny. Kupiony ba bazarze.
Obrazek

Obrazek
Maori
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2018, o 13:25

Post »

Skoanna pisze:Maori wydają się wydelikacone. Poczekaj jeszcze. Ty je hartowałeś/łaś ;:170 przed wysadzeniem?
Tak wszystkie były hartowane przez dwa tygodnie.
inga_beta
200p
200p

Post »

A który dwarf jest lepszy w smaku- New Big czy Arctic?
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Aniu, to już taka uroda tej odmiany. :D
Ja wsadziłam Ding Well Scotty Dwarf do 10l donicy i już z niej wyłazi, będę musiała przesadzić do 20 l wiadra.

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Skoanna pisze:Kasiu ten Dwarf ... weel scotty u Ciebie też jest taki duży. U mnie wyrósł wielki krzaczor który puszcza masę wilków. Nie wygląda jak reszta Dwarfów. Jaka jest jego poprawna nazwa? Dig Well Scotty?
Dosyć spory jest. ;:108
Nasiona dostałam pod nazwą Ding Well Scotty Dwarf, ale z tego co teraz sprawdzałam w necie chyba ktoś zrobił literówkę i powinno być Ding Wall Scotty Dwarf.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”