Moje okna... - Ziel-ona

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O rany..to ja nawet zimą podlewam częściej.
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kaktusów zimą nie podlewam wcale... sukulenty raz na dwa miesiące i to niewielka ilością wody, wszystko rośnie świetnie :wink: Ale stoją w chłodniejszym miejscu i nie rosną, teraz zostały przestawione na południowe okna i sa podlewane raz na tydzień niewielka ilością wody :wink: Nigdy nie może dojść do tego że po podlaniu przeleciała woda na podstawek, to znak że podlaliśmy dużo za dużo :wink:
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale jak ziemia jest tak wyschnieta to u mnie woda prawie zawsze przelatuje! :lol:
Tylko że u mnie jest 25 stopni i kaktusy żadnej zimy nie czują a pod nimi jest kaloryfer.
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To znaczy że masz nieodpowiednią ziemię... a swoją droga za dużo lejesz wody... ja rozrabiam nawóz w 2l butelce i podlewam około 70 doniczek i mi jeszcze połowa zostaje... :wink:
selmun
100p
100p
Od: 23 lut 2008, o 13:04

Post »

anna czarnota pisze:Kaktusów zimą nie podlewam wcale... sukulenty raz na dwa miesiące i to niewielka ilością wody, wszystko rośnie świetnie :wink: Ale stoją w chłodniejszym miejscu i nie rosną, teraz zostały przestawione na południowe okna i sa podlewane raz na tydzień niewielka ilością wody :wink: Nigdy nie może dojść do tego że po podlaniu przeleciała woda na podstawek, to znak że podlaliśmy dużo za dużo :wink:

Ja sukulenty podlewam "jak mi się przypomni" w zimie b. rzadko, w lecie mniej rzadko i czasem z malutką ilością nawozu. Na południowym oknie rosną nieźle :)

Cudowne w tym forum jest to, że w końcu nie jestem skazana na ryzykowną metodę prób i błędów, tylko się można TYLE dowiedzieć praktycznych rzeczy i to w sympatycznej atmosferze :D

Pozdrawiam Was wszystkie! :)
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może i zła ta ziemia ale to taka dla kaktusów i jeszcze dodatkowo z drobniuśkim żwirkiem zmieszana.
Grunt,że rosną :P
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Basiu mam podobnie jak Ty. A skorzysatałam z rady nie podlewania katusów zimą i stały w nieogrzewanej kuchni - 14c i zaschły się. Przedtem podlewałam jak mi się przypomniałai i było ok, więc każdy musi swój sposób znaleźć.
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziewczyny to normalne, że trochę się pomarszczą przez zimę, ale potem odbijają :wink:
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p
Od: 17 kwie 2007, o 22:53

Post »

Ja kaktusów od października nie podlewam w ogóle, stoją w temp. od 5 do 8 stopni, oprócz ciepłolubnych, które zimują w pokoju (temp. ok 18 stopni) i są sporadycznie podlewane. A sukulenty to róznie, w zależności od gatunku, niektóre (np przypołudniki - faucaria, żywe kamienie, trichodiadema, delosperma...) nie widzą wody całą zimę, epifity i stapeliowe podlewam mało ale regularnie, reszta raczej pryskana od czasu do czasu czeka wiosny :D
Chłop jak sięga, to przysięga, jak dostaje, to przestaje.

Mój zielony dom
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

No to teraz chyba już wiem wszystko o podlewaniu kaktusów i sukulentów :D Podlewaniu mówię STOP! Najwyżej zasuszę, ale nie zaleję :wink: Dzięki dziewczyny :D Jesteście niezastąpione!
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzymam kciuki by teraz odżyły!
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzymaj Basiu, trzymaj :D Każdy kciuk się przyda :wink:
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, w końcu mam aparat i mogę pokazać moje nowe nabytki :D Nie zdążyłam jeszcze poprzesadzać moich roślinek, wiec zanim pokaże wszystkie może trochę czasu upłynąć :wink: Na początek roślinka do identyfikacji. Skusiłam się na nią, bo niewiele kosztowała (3,60) i tak ładnie wyglądała :D Niestety nazywa sie "roślina mix", a w moich książkach nie ma nic podobnego. Może to polyscias??
Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”