Truskawkowa działka

Zdjęcia naszych ogrodów.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Truskawkowa działka

Post »

Fanie, że przeprowadzka ma się ku końcowi. Pamiętam z własnego doświadczenia, że to mało wdzięczne zajęcie... Zdjęcia jak zwykle zjawiskowe ;:108
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Jak zwykle piękne zdjęcia, kocham złociutkie kolory jesieni ;:167 Natalko mam nadzieje, że nowe miejsce się spodoba, i jak się już zadomowisz to przypomnisz sobie o nas ;:196
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Natalko,przeprowadzki są trudne ,ale to wielka radość jak ma się swoje nowe miejsce na ziemi,zdjęcia z ogrodu kwiatów i owadów piękne i tyle słońca w tym ogrodzie ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko, Joasiu dziękuję ;:196
Marysiu niestety nie, do większego mieszkania, ale to i tak ulga ;:108
Loki więc na zawsze pozostanie to tajemnicą ;:131
Małgosiu najgorsze na szczęście za nami... Teraz trzeba się jeszcze się rozpakować ;:219
Agnieszko, Marto dziękuję ;:196

Przeprowadzka wykonana - większość rzeczy została wczoraj przetransportowana (rośliny też), teraz czeka nas wielkie rozpakowywanie, ale to we własnym tempie... Co za ulga! Cieszę się, że to wszystko wypadło poza sezonem ogrodniczym, wiosną to byłby istny koszmar ;:202 Publikować będę już raczej regularnie, postaram się wygospodarować też trochę czasu na przeglądanie forum i pisanie ;:108

Obrazek

Ostatnio pisałam o rozświetlaniu zimowych miesięcy kolorami jesieni. Dzisiaj trochę na przekór barwy bardziej stonowane, ale widoki zdecydowanie ciekawsze niż szarzyzna za oknem. Jesień 2016 roku była zdecydowanie czasem grzybów. Rosły dosłownie wszędzie, w cieniu i na słońcu, pod drzewami i na ścieżce, na działkach i wszędzie dookoła ogrodu. Najprzeróżniejsze gatunki, często w bardzo dużych grupach. O ile niektóre rośliny zielne potrafię rozpoznać, to na grzybach nie znam cię wcale, więc nawet nie próbuję identyfikować, co mam na zdjęciach. Po prostu cieszę się ich urodą, czasami dość niespotykaną jak w przypadku niebieskawego grzybka z drugiego ujęcia. Ostatniej jesieni grzybów również było sporo, jednak ponura, wilgotna pogoda zniechęciła mnie do fotografowania. Dlatego pozostaje mi pokazać resztę zdjęć z pierwszej jesieni na działce i mieć nadzieję, że kolejna również będzie należeć do grzybów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Bardzo fotogeniczne grzybki dorwałaś Natalko! ;:333 No i na zdjęciach fajnie zaprezentowałaś! ;:63
Miłego dnia!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marynko dziękuję ;:196

Obrazek

Grzybów ciąg dalszy, tym razem te zdecydowanie najpiękniejsze. Muchomory czerwone, inaczej pospolite pokazywałam w zeszłym roku wielokrotnie, nie mogłam się jednak na nie napatrzeć i oprzeć pokusie, by sfotografować je przy każdej wizycie. Pierwsze zdjęcie z listkiem uważam za najbardziej udane w tym poście ? sama natura położyła klonowy listek w takim, a nie innym miejscu, ja tylko skorzystałam z okazji. Za zdjęciami muchomorów inny grzybek rosnący w ich pobliżu, dopiero gramolący się z ziemi. Nie znam jego imienia, jednak blaszki pod kapeluszem wydały mi się na tyle ciekawe, że warto było pełzać po ziemi w celu zrobienia zdjęcia. Na samym końcu również niezidentyfikowane grzybki rosnące na truskawkowej; ostatniej jesieni też się pojawiły. Są naprawdę spore, jeżeli dać im trochę czasu osiągają wielkość talerza deserowego. Rosną przy jednej z jabłoni oraz za domkiem, co jest dla nich dobre ponieważ na razie nie mam zamiaru ruszać tego kawałka ziemi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Natalko! ;:196
Gdzie u Ciebie taki wysyp grzybów? ;:oj Czyżby na rabatach? ;:oj
Piękne zdjęcia! ;:138 ;:138
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Muchomory jak z bajki! :)
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Zdjęcia piękne jak zawsze ;:173 A te muchomorki takie piękne.
Czy to na Twojej działce ?
Mam podobne , zawsze rosną w jednym miejscu pasem .
Pogoda ostatniej jesieni nie dopisywała do robienia zdjęć .
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nowe miejsce dla rodziny to zawsze nadzieja na nadchodzące lepsze dni i niech Ci się tak właśnie zdarzy .Wszystkiego dobrego Natalko.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Natalio :wit
Jak tam zima ?? Idzie sobie ?czy trwa ??
Siejesz coś już ??
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

No i przez ciebie zamiast czekać na wiosnę to już jesieni mi się zachciewa i grzybobrania :;230
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko muchomorki nie były u mnie, ale innych grzybów legion, i to wszędzie ;:108
Joasiu ;:196
Seba miło Cię znów widzieć na forum ;:196 nie, muchomorki były tuż za bramą ogrodu, koło przystanku autobusowego :)
Elżbietko bardzo dziękuję ;:196
Aniu zima dopiero przyszła, gorzej, że z samym mrozem, bez śniegu ;:202 Jeszcze nic nie sieję, mam taki sajgon po przeprowadzce, że nawet część nasion została na starym mieszkaniu ;:223 W tym tygodniu chyba pójdę po ziemię do siewu, trzeba zacząć przygotowania ;:108
Małgosiu a to bardzo przepraszam ;:170

Ojojoj, pisałam że będę publikować już regularnie, a tu znowu przerwa :oops: Mea culpa, postaram się poprawić - nowy sezon zbliża się wielkimi krokami, niewiele już czasu zostało na pokazywanie wspomnień, a co nieco jeszcze zalega w archiwum... Podobnie wielkimi krokami zbliża się nowa część wątku, ideałem byłoby otwarcie aktualnymi zdjęciami (po 15 marca), ale nie wiem, czy to się uda. Nie mogę dopuścić, by ta część spuchła ponad miarę. No nic, pożyjemy, zobaczymy ;:108

Obrazek

Niedługo po skończeniu ostatniego sezonu ogrodniczego pokazywałam kolejną część widoków ?przez płot?. Szukając poprzedniego posta z serii zastanawiałam się, gdzie podział się inny, który powinien być pomiędzy nimi. Okazało się, że niedoszły numer 2 jest nadal w archiwum. A więc wreszcie czas go pokazać. Dzisiejsze zdjęcia zrobiłam niedługo po tych z części pierwszej, jednak zdecydowanie bardziej pochmurnego dnia. Konie i krowy były dużo bliżej, jednak nie aż tak blisko, jak w poprzedniej części. Chcąc wydobyć więcej szczegółów nałożyłam na zdjęcia filtr HDR który sprawdza się świetnie przy fotografiach zrobionych podczas pochmurnej pogody. Na pewno nie są to ostatnie zdjęcia z tej serii, mam jeszcze nadzieję na zrobienie takich w pełnym słońcu, co jak dotąd się nie udało.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Natalia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”