Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki
Nie widać całego drzewka, na jakiej wysokości jest zranienie? Pooglądaj, czy po odcięciu tego przewodnika poniżej spapranej rany jest możliwość na wyprowadzenie innego ?. Np z gałązki poniżej? Podejrzewam, że guma będzie dalej wyciekać. Najlepiej poczekaj, wyciąć zawsze zdążysz.
Pozdrawiam! Gienia.
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
Gienia ma rację, jeżeli jest gałązka z której możesz wyprowadzić przewodnik, to tak zrób.
ania1590
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
ania1590 , jakie działanie ma szczaw na ranę drzewa ?
Mam na brzoskwini coś podobnego jak wyżej , na razie oczyściłam , może niepotrzebnie .
Miałam prysnąć fitoplastrem .
Mam na brzoskwini coś podobnego jak wyżej , na razie oczyściłam , może niepotrzebnie .
Miałam prysnąć fitoplastrem .
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
Nie wiem jakie ma działanie szczaw. Przeczytałam w takim poradniku "Rady dziadka ogrodnika" autorstwa S. i S. Bruns J.Stammer. Zrobiłam tak jak dziadek radził i pomogło.
ania1590
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Dzięki , zapytałam bo przeszukałam neta i nic nie znalazłam .
Szczaw rośnie to spróbuję .
Szczaw rośnie to spróbuję .
Dzięki za odpowiedzi. Też na początku myślałem, że to skaleczenie, ale zamiast się goić (?) albo przynajmniej nie powiększać ono rośnie. NA początku guma sączyła się spod kory, potem kora zaczęła się łuszczyć i jakby podwijać, ukazując gołe drewno. W dolnym kąciku pęknięcia jest coś białawego, skupisko włókienek. Grzyb to czy kokon?ania1590 pisze:To nie jest wyciek żywicy, to jest skaleczenie i tą wydzieliną drzewo chce zasklepić ranę.
Pod spodem nie ma już żadnych gałązek. Opryskałem miedzianem, ale czarno to widzę.
-
Pod korą może tworzyć się miękka warstwa czegoś podobnego do grzybni i na korze może się pojawić huba - jeżeli tak jest , to drzewko w dalszej perspektywie nie do uratowania.
Obejrzyj dokładnie, czy to rzeczywiście jakiś kokon czy tworzy się grzybnia.
Jeśli kokon, to jest nadzieja. Po odcięciu zainfekowanego pnia , czereśnia powinna wypuścić gałązki z uśpionych oczek. A swoją drogą to ja bym się nie bawiła z chorowitym drzewkiem, chuchać, dmuchać , cały czas się martwić a po kilku latach dojdziesz do wniosku, że ten czas zmarnowałeś.
Obejrzyj dokładnie, czy to rzeczywiście jakiś kokon czy tworzy się grzybnia.
Jeśli kokon, to jest nadzieja. Po odcięciu zainfekowanego pnia , czereśnia powinna wypuścić gałązki z uśpionych oczek. A swoją drogą to ja bym się nie bawiła z chorowitym drzewkiem, chuchać, dmuchać , cały czas się martwić a po kilku latach dojdziesz do wniosku, że ten czas zmarnowałeś.
Pozdrawiam! Gienia.
-
To prawdopodobnie rany zgorzelinowe, pęknięcia mrozowe , nie zostały w porę zabezpieczone odpowiednio. Na pierwszej fotce nawet ładnie się zagoiło, na drugiej to brzydko wyglada, oby nie doszło do wtórnej infekcji.
Pozdrawiam! Gienia.
Niestety w takim stanie ją kupiłam. Posmarowałam maścią ogrodniczą i mam nadzieje że rany sie nie pogłębią.
Kolejna część 2 znajduje się tutaj https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 7&t=123110
Kolejna część 2 znajduje się tutaj https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 7&t=123110