Hippeastrum(zwartnica) cz.1

Rośliny doniczkowe
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Asiula Duble Roma wielce interesujący- piękne wszystkie :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

zamawiałam wszystkie cebule u pewnego pana (oferta jesienna) i wszystkie były takie jak powinny być. cebule bardzo silne wszystkie mają po dwa pędy kwiatowe a ten zielonkawy (MOONLIGHT) aż trzy :shock: na pewno domówie u niego jeszcze jakieś ale musze czekać aż do jesieni :(
Awatar użytkownika
ares13
50p
50p
Od: 30 gru 2008, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pozdrawiam, Arek :)
Awatar użytkownika
zabcia_paula
500p
500p
Od: 24 sty 2009, o 10:34

Post »

Chociaż jestem ,,nowa,, to i ja chciałabym pochwalić się moim maleństwem. W końcu się doczekałam!! Będzie kwitł!! Pytanie tylko jaka to odmiana, poczekam jak otworzy sie kwiat. Już nie mogę się doczekać. Pozdrawiam

Obrazek
Awatar użytkownika
LaPasion
100p
100p
Od: 13 mar 2007, o 06:48

Post »

Czarodziej_ pisze:LaPasion miały za ciepło w tym pudełku styropianowym, cebule zimuje się najlepiej w temp. 2- 8 stopni a taką mamy w lodówkach(nie przemarzną w takiej) jeśli nie masz innego miejsca na zimowanie, pozwól liściom rosnąć przez miesiąc potem zaprzestań nawożenia i podlewania na kolejny miesiąc, po tym czasie zetnij liście, postaw w miejsce bez światła i podlewania na kolejny miesiąc wraz z doniczkami i poczekaj powinny wtórnie wybić po tym czasie już w kwiaty, wtedy zaczniesz podlewanie i nawożenie, przesuniesz cykl ale powinny w ten sposób zakwitnąć. :D
Dziękuje, dzisiaj zetnę liście i wsadzę pod zlew... mam nadzieje ze nie cieknie żeby je podlewał ;)
Nazwa Gatunkowa: Magdziorek
Rząd : Leniwce ;)
Awatar użytkownika
esti42
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 14:54

Post »

Parę postów wyżej pokazałam zdjęcie mojej nowo kupionej cebulki wsadziłam ją do ziemi i ta mała przybyszowa zaczęła wypuszczać listka a ta duża stoi w miejscu czy to normalne ? jak długo będę czekać aż duża coś wypuści :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

esti42 ja pod Twoim postem odrazu odpisałem co do Twojej cebuli z tą małą przybyszową ale widzę że nie czytałaś, cóż. :wink:
Profy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lis 2008, o 12:20

Post »

Witam,

Ja chciałem pochwalić się moimi hiperastrum w wersji mini (tak przynajmniej były nazywane w markecie).
Tak wyglądały miesiąc temu. Ten mały z lewej na drugim zdjęciu to było już jego drugie kwitnienie z rzędu, pierwsze jego kwiaty to zdjęcie numer jeden. Potem dokupiłem drugi (ten z prawej) i gdy drugi zakwitł to pierwszy wystrzelił z nowym kwiatostanem (ten mały właśnie trójkwiatowy).

Obrazek Obrazek

Teraz już całkiem przekwitły i uschły, nie wypuszczają nowych liści, ale trzymam je jeszcze w ziemi i na oknie. Co powinienem teraz z nimi zrobić, czy przezimowac je na te dwa miesiące do marca, czy już nie?
Tomek
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ares13 pisze:http://images33.fotosik.pl/425/c637d343bcbdc8dd.jpg
wiecie co to za odmiana? :?:
Wydaje się,że to Nymph .
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
esti42
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 14:54

Post »

Czarodzieju czytałam tylko myślałam że ta duża najpierw wypuści :cry: no cóż muszę być cierpliwa :oops:
Kin14
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 27 sie 2008, o 22:51

Profy

Post »

Teraz dobrze odżywiaj przez 4 miesiące, potem zasusz cebulę i do lodówki na 3 miesiące. Wszystkie wiadomości na temat hodowli są na tym forum , poczytaj.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Oto objawił się Jewel i drugi pąk kwiatowy Black Pearl i tu niespodzinka będzie też i trzeci pąk- dopiero rośnie sobie pomaleńku :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Profy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lis 2008, o 12:20

Post »

Kinga dzięki za radę, ale to znaczy, że mam nawozić samą cebulę do maja w potem do sierpnia do lodówki?
Bo jak mi się wydaje, to właśnie na forum ludzie piszą, że od sierpnia zaczynają zasuszać i potem zimować? Musiałbym odwrócić cały cykl chyba? Nie wystarczy jakoś przezimować przez 2 miesiące, żeby wystartować ponownie na wiosnę? Czytam forum, ale mam wątpliwości co do mojego przypadku dlatego pytam?

evluk piękny ten Twój biały kwiat, naprawę wyjątkowy
Tomek
Kin14
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 27 sie 2008, o 22:51

Profy

Post »

Według mnie jest tak: po kwitnieniu hodujemy cebulę, bo bardzo się zmęczyła kwitnieniem. Nie ważne jaki miesiąc, mamy to zrobić dla dobra cebuli. Kiedy wzmocni się, zasuszamy, to zasuszanie trochę trwa, jedne zasuszają się szybko inne wolniej. Dopiero potem usypiamy, a to też 3 mies. 4 tyg do zakwitnięcia. I mamy już grudzień.
Awatar użytkownika
ares13
50p
50p
Od: 30 gru 2008, o 13:40

Post »

krysp50 pisze:
ares13 pisze:http://images33.fotosik.pl/425/c637d343bcbdc8dd.jpg
wiecie co to za odmiana? :?:
Wydaje się,że to Nymph .
chyba rzeczywiście :wink: kupiony jako dancing queen, a w sklepie nympha nie było 8) dziwne :roll: to chyba w hurtowni błąd :P
Pozdrawiam, Arek :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”