Kompost cz.1
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kompost
bald daj sobie spokój z tym kompostem. Trawa to jedna z roślin która porastając stepy z czasem tworzy czarnoziem. W warunkach naturalnych dzieje się tak na glinach, lessach, iłach ale nie na piaskach z powodu ich zbyt małej kumulacji próchnicy. Jednak w warunkach kontrolowanych gdy zadbasz o należyte podlanie na czas i nawozy obumierający system korzeniowy wytworzy z czasem bardzo dobre podłoże i nie ma powodu martwić się tym że teraz masz niestrukturalną glebę. Gdybyś chciał na niej hodować cebulę, czy buraki, to moja odpowiedź byłaby negatywna.
Pozdrawiam. Jacek 

Z kompostem niech rzeczywiście da sobie spokój, natomiast ziemie a w zasadzie najlepiej czarnoziem to niech nawiezie.
Kamieni chyba też tam nie brakuje, warto było by je pozbierać na tyle na ile się da.
Kamieni chyba też tam nie brakuje, warto było by je pozbierać na tyle na ile się da.
Pozdrawiam Serdecznie
Ja mam naturalny kompost. Mąż mi zrobił specjalne miejsce, gdzie wysypuje odpady, żeby przyspieszyć kompostowanie stosuję komposter EB. Rozpuszczam go w wodzie i polewam cały kompost tym roztworem. On przyspiesza rozkład. Później jak mam gotowy nawóz z kompostownika to podsypuje nim rośliny, drzewa. Lepiej rosną. Prawie jak po naturalnym nawozie od zwierząt.
Zamówiłem 20 t czarnoziemu. Rozplanowałem. Niestety ziemia nie była idealna. Co chwilę znajdowałem drobne kawałki szkła, kamyczki, drobne kawałki foli plastikowych. To już 3 dostawca od którego brałem ziemię i zawsze to samo. Czy to normalne?toldi pisze:bald daj sobie spokój z tym kompostem. Trawa to jedna z roślin która porastając stepy z czasem tworzy czarnoziem. W warunkach naturalnych dzieje się tak na glinach, lessach, iłach ale nie na piaskach z powodu ich zbyt małej kumulacji próchnicy. Jednak w warunkach kontrolowanych gdy zadbasz o należyte podlanie na czas i nawozy obumierający system korzeniowy wytworzy z czasem bardzo dobre podłoże i nie ma powodu martwić się tym że teraz masz niestrukturalną glebę. Gdybyś chciał na niej hodować cebulę, czy buraki, to moja odpowiedź byłaby negatywna.
Dodałem odrobinę obornika i zmieszałem glebogryzarką. I to był błąd bo wyszły na wierz kamczyki zakopane w ziemi. Znowu mam pełno patyczków, śmieci i kawałków szkła

Oczywiście śmieci oraz szkło wybiorę w miarę możliwości. Ponieważ jest to mój pierwszy trawnik, to nie wiem czy mam tym się przejmować?
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Życzę Ci jak najlepiej z tym trawnikiem ale wg mnie szkiełkami się bardzo przejmuj. Ja zakładałam trawnik z 16 lat temu i ziemi nawiezionej różnej. Do dziś wypatruję szkiełka i od razu reaguję jak któreś ,,zabłyśnie", szukam i wyjmuję. Ziemia szkła nie chce i co jakiś czas coś wypatrzę, szczególnie po deszczach.
Wszystkich śmieci oraz szkła pozbywam się w miarę możliwości. Jednak wiadomo, że wszystkiego się człowiek nie pozbędzie.
A co z tymi kamyczkami? Niektóre z tych "kamyczków" to tak naprawdę grudki ziemi. Zostawić tak jak jest? Staram się to grabić, przerzucać do taczki i wyrzucać, ale tą techniką pozbywam się także grudek obornika więc bez sensu.
A co z tymi kamyczkami? Niektóre z tych "kamyczków" to tak naprawdę grudki ziemi. Zostawić tak jak jest? Staram się to grabić, przerzucać do taczki i wyrzucać, ale tą techniką pozbywam się także grudek obornika więc bez sensu.
Kamienie usuwaj tylko duże, drobnymi się nie przejmuj. "Grudki " ziemi rozpuszczą się po deszczu.
Poczekaj na deszcz lub podlej sam, jeżeli masz taką możliwość. (kamienie będzie łatwo odróżnić od grudek ziemi)
Poczekaj na deszcz lub podlej sam, jeżeli masz taką możliwość. (kamienie będzie łatwo odróżnić od grudek ziemi)
Pozdrawiam Serdecznie
Kompost to podstawowe podłoże jakie wykorzystuję już od lat na działce. Kiedyś wyciągałem z niego całe wiadra i wykorzystywałem przy sadzeniu wszelkich drzewek i krzewów. Korzyści potem widać latami. Można też sporo zaoszczędzić, po co mam kupować ziemię ogrodniczą jeśli kompost jest lepszy.
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie kwiaty w donicach na zewnątrz też lepiej rosną w ziemi z kompostu niż w tej kupnej.
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co roku produkuję 2 m sześć kompostu i wszystko idzie na ogród i do skrzynek.
Bywa, że zabraknie ?
Bywa, że zabraknie ?
-
- 100p
- Od: 12 sie 2019, o 14:54
- Kontakt:
Rozpocząłem w tym roku produkcję kompostu. W zasadzie założyłem kompostownik w połowie września, z nadzieją, że będę miał trochę kompostu na sadzenie drzewek owocowych w przyszłym roku na jesień. Po 2 tygodniach zbierania materiału uzbierała się niezła pryzma. Poszły tam m. in. gałęzie, trociny, trawa, siano, obierki z warzyw, zbutwiałe warzywa, rośliny zbierane z warzywnika tj. ich resztki (kapusta, brokuł, kukurydza, słonecznik), sporo pokrzywy, popiół drzewny i sporo innych rzeczy, których już nawet nie pamiętam. Do tego dorzucałem co jakiś czas aktywator kompostu, zalałem zaczynem drożdżowym, dodałem nieco obornika. Utrzymywała się w środku całkiem fajna temperatura, ale po pierwszych przymrozkach postanowiłem przerzucić pryzmę, gdyż nadeszły kolejne ciepłe dni i chciałem żeby tam się coś działo. To było 4 tygodnie po założeniu pryzmy. Większość materiału (poza tą na górze, poza częścią kukurydzy, którą niespecjalnie dokładnie pociąłem oraz poza gałązkami) była już częściowo przerobiona i wyglądała całkiem fajnie a temperatura w środku była dość przyjemna (cieplutko). Teraz to przerzuciłem, do środka dodałem liści i innych materiałów oraz na wierzch dorzuciłem warstwę ochronną w postaci liści i pokrzywy, zasłonię to jeszcze agrowłókniną przed przymrozkami i czekam na wiosnę. Co prawda temu materiału daleko do kompostu, ale w sumie się zdziwiłem, że pierwszy etap procesu przeszedł tak szybko. Planuję na wiosnę dodać EMy oraz gnojówkę z pokrzyw i jeszcze z 2 razy przerzucić. Pewnie to też efekt tego, że materiał był bardzo zróżnicowany i niewiele było trawy. Póki co nie było tam zbyt wiele dżdżownic (za ciepło), ale jakieś małe robaczki sobie tam chodziły. Ciągle dorzucam materiał póki jest a na wiosnę dorobię drugą pryzmę lub tą przerzucę a na jej końcu będę składował nowy materiał. Przyjemnie patrzeć jak to się przerabia
Co jakiś czas rozrzucałem na pryzmie odrobinę ziemi (w zasadzie darni), jednak ona przyklepuje całą pryzmę i ją obniża (więc jest mniej napowietrzona). Czy to dobre działanie? Spotkałem się z różnymi opiniami i w zasadzie nie wiem czy robię dobrze.

Co jakiś czas rozrzucałem na pryzmie odrobinę ziemi (w zasadzie darni), jednak ona przyklepuje całą pryzmę i ją obniża (więc jest mniej napowietrzona). Czy to dobre działanie? Spotkałem się z różnymi opiniami i w zasadzie nie wiem czy robię dobrze.
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Dobrze robisz a podstawą dobrego i szybkiego przerobienia pryzmy jest nie zrobić z niej błota tylko utrzymywać mocno wilgotną. Jak osiądzie trochę to przerzucaj.
Pozdrawiam. Jacek 

- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
mirass ! Bez aktywatorów, emów, zaczynów drożdzowych i przerzucania co chwilę też zrobi się niezły kompost.Zwłaszcza, że jak piszesz różnorodność materiału wrzucanego na pryzmę jest duża.Byleby był kontakt z glebą to dżdżownice przyjdą i zrobią swoje.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41

warzyw bez przekopywania ziemi . Żałuję , że tylko niektóre są z tłumaczeniem .
W jednym z odcinków w/w Ogrodnik , mówi o tym , że kompostuje skórki z cytrusów , porażone
liście roślin i inne zakazane odpady .
Mam pytanie , do jakiej frakcji należą opadłe liście z drzew ? Mam ich teraz b.dużo i naszły
mnie wątpliwości z czym je mieszać by była równowaga zielonego i brązowego ?
Obstawiam brązową i dlatego mieszam je z trawą , ale czy dobrze ?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Ja daję liście na kompost, nawet z orzechów włoskich, które mają bardzo dużo garbników. Aby łatwiej się kompostowały przesypuję każdą warstwę mocznikiem i przekładam wytłoczkami z jaj ( w tym momencie brakuje mi masy zielonej ) oraz odpadkami domowymi.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa