Aniu - ten trójlist kwitnie u mnie po raz pierwszy. Byłam bardzo ciekawa jego kwiatu i nie zawiodłam się - kolor nie jest biały ale mleczny z nutką zieleni. Z tej samej szkółki mam jeszcze mieszaniec western hybride w kolorze rozmytej żółci ale jest mały i nie wiadomo, kiedy zakwitnie. Jutro go podkarmię nawozem długo działającym.
Parrocjo - serdecznie Cię witam w moim wątku

. Bardzo dziękuję za miłe słowa. Groszek jest bardzo wdzięczną rośliną. U mnie sieje się obficie i mam sporo kępek. Doczekałam się czysto różowego a wczoraj, od zaprzyjaźnionej kwiatomaniaczki, dostałam też biały z podmuchem różu. Jutro pokażę je na zdjęciach
ambo - odwiedziłam Twój wątek i widziałam te siewki. Prześliczne

Bardzo się cieszę, że udało Ci sie dochować takich pięknotek
Alu - jak już są pierwsze kwiatki, to z roku na rok judaszowiec będzie miał ich więcej. Pewnie za dwa lata całe gałęzie będą oblepione pąkami. Moje lada dzień obsypią się kwiatami. Tłumaczenie kursu wysiewu prymul wg Barnhaven Primroses postanowiłam wkleić tutaj - niech skorzysta, kto tylko chce. Na końcu kilka moich uwag, bo doczekałam się już ładnych wschodów w ciągu kilku lat.
KURS SIEWU PIERWIOSNKÓW
TRZYMAJ SWOJE NASIONA ZABEZPIECZONE
Jeśli nie wysiewasz nasion natychmiast, umieść je w plastikowym pojemniku lub zamkniętym słoiku i przetrzymuj w chłodziarce.
UŻYJ ODPOWIEDNIEGO KOMPOSTU
Siewki pierwiosnków są bardzo wrażliwe na nadmiar zasolenia. Jeżeli soli mineralnych jest za dużo, siewki nie rosną lub ich korzenie obumierają. Użyj kompostu pulchnego, raczej włóknistego z dodatkiem piasku. Korzenie pierwiosnków potrzebują powietrza by urosnąć i rozwinąć się. Jeżeli kompost jest zbyt ?tłusty? , kilkukrotne podlanie roślin spowoduje wypchnięcie całego powietrza z podłoża.
SIEJ RZADKO
Wysiej nasiona rzadko. Bardzo małe nasiona (P. via lii, P. capitata, P. ząbkowany) zmieszaj z suchym piaskiem i wtedy wysiej.
NIE PRZYKRYWAJ NASION
Nasiona pierwiosnków potrzebują światła i powietrza aby wykiełkować. Nasiona, które wolniej kiełkują (pełne pierwiosnki , łyszczaki,pierwiosnki siebolda i wiekszość gatunków) można siać na warstwie wermikulitu lub drobnego żwiru na powierzchni kompostu. Podlewać najlepiej przez podsiąkanie. Zabezpiecz przed ptakami, kotami sąsiadów i deszczem daszkiem (płytką) i umieść w ocienionym miejscu. Gdy wykiełkują usuń przykrycie. Kontroluj zasiane rośliny regularnie. Chroń siewki przed ślimakami. Prymule Polyanthus kiełkują po 2-3 tygodniach, łyszczaki później a P. sieboldii potrzebują około 6 tygodni. Większość rodzajów prymul potrzebuje naturalnego zamarzania i ?odtajania? aby rozpocząć kiełkowanie i dlatego należy je siać wcześnie.
TRZYMAJ SIEWY CHŁODNO I WILGOTNE
Nasiona pierwiosnków nie wykiełkują, jeżeli zrobi się zbyt gorąco. Wysuszenie nasion może spowodować ich śmierć. Idealne temperatury do kiełkowania prymul to około 12-15 Celcjusza. Temperatura powyżej 18 stopni Celcjusza spowoduje klęskę. Mróz może pomóc kiełkowaniu, ale, jeżeli żyjesz w obszarze z bardzo surowymi zimami, powinieneś opóźnić sianie do marca- kwietnia. Jeśli nie wykiełkują, poczekaj do następnej wiosny.
NIE PIKUJ SIEWEK ZBYT SZYBKO.
Siewki powinny mieć 4 liście i dobrze rozwinięte korzenie i dopiero wtedy należy je pikować.
MOJE SPOSTRZEŻENIA
Pierwiosnki wysiewam na przełomie stycznia i lutego. Nasypuję podłoża tyle , aby do krawędzi kuwetki pozostało 1,5 - 2 cm .Podłoże w kuwetce lekko uklepuję i wysiewam nasiona powierzchniowo. Spryskuję spryskiwaczem. Kuwetkę przykrywam szybką z jednej strony lekko odsuniętą aby zapewnić wysiewom wietrzenie . Umieszczam kuwetkę w widnym miejscu w temperaturze 10-15 stopni Celcjusza ( w ubiegłym roku kupiłam nasiona dopiero w czerwcu, bo była promocja i trzymałam je w piwnicy przy okienku) Spryskuję podłoże codziennie spryskiwaczem i wietrzę. W okresie dwóch-trzech tygodni pojawiają się siewki. Jak już podrosną, przenoszę je do mieszkania na parapet. Zdejmuję szybkę i czekam aż osiągną takie rozmiary, aby móc je popikować. Codziennie dbam o wilgotność podłoża i cieniuję w czasie słonecznej pogody. Co kilka dni podlewam wodą z dodatkiem humusu.