Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2
-
- 100p
- Od: 25 lut 2013, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2
Nie będą zacieniać. Właśnie dlatego tak muszę posadzić, biorąc pod uwagę strony świata i wielkość krzaków. Pocieszyłaś mnie, dziękuję bardzo.
Pozdrawiam. Magda
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Ja w zeszłym roku hodowałam paprykę obok pomidorów, byłam zadowolona z plonów obu
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Magda jestem ogrodniczką czwarty rok, zawsze sadziłam paprykę, pomidory i bazylie obok siebie a nawet szachowo, na plony nie narzekałam
. W tym roku, w międzyrzędziach pomidorowych (gruntowych) wysadzę kapustę wczesną, w zeszłym roku śmietka mi 60 kapust zżarła
, wyczytałam, że nie lubi zapachu pomidorowego ... spróbuje ... co mi szkodzi 

- cydynka
- 100p
- Od: 24 sty 2013, o 08:34
pozdrawiam Monika
Romaszko to spróbuj, jeśli chcesz, takiego sposobu -wtyknij w ziemię jakiś kubeczek np po małym jogurcie, a do tego kubeczka włóż kawałeczek szmatki nasączonej prawdziwą naftą (tą śmierdzącą). To moja zmodyfikowana i wypróbowana w zeszłym roku metoda, którą stosowałam do czosnku przeciw śmietce, a naftę poradził mi KTOŚ, kogo bardzo cenię i pozdrawiam

Romaszko a jak Ci idzie na ryneczku? pochwal się, pięęękne miałaś rozsady

Romaszko a jak Ci idzie na ryneczku? pochwal się, pięęękne miałaś rozsady

- cydynka
- 100p
- Od: 24 sty 2013, o 08:34
Przeciw śmietce w cebuli ponoć działa namoczenie w popiele drzewnym robi się taką zawiesinę gęstości śmietany i w tym moczy się przez noc.Ponoć skuteczne.
pozdrawiam Monika
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
Czy ktoś z was posadził już wszystkie pomidory do gruntu? U mnie siedzi 10 sztuk, na razie dobrze się mają ale na 13go zapowiadają -2*C a i to zależy na której stronie, bo na innych podają 7*C :/
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mam chęć posadzić kilkanaście sadzonek do gruntu..i chyba tak zrobie ,bo mam ich naprawdę dużo. Najwyżej dosadzę
Asia
Asia
Ja mam już ponad 20 a dzisiaj wysadzam resztę. Mało prawdopodobny wydaje mi się spadek temperatury poniżej 0 w moim rejonie. A jeśli jednak tak się stanie to pomidorasy zabezpieczę.
Do gruntu nie wsadziłam jeszcze żadnego pomidora, chcę spać spokojnie jak przyjdą przymrozki. Kiedyś ryzykowałam, jeśli nawet pomidorki przeżyły, to i tak podczas zimnych dni i nocy nic nie urosły i później posadzona rozsada moich mniej niecierpliwych sąsiadów niczym się nie różniła we wzroście.
-
- 500p
Dokładnie - tydzień mnie nie zbawi, a będę spać spokojnie, zamiast bawić się w survival pomidorowy. Ale rozumiem, że jeśli ktoś ma pierwszy sezon pomidorowy, to się już nie może doczekać własnych pomidorków w gruncie
to jak choroba, chyba każdy przez to przechodził. Warto pamiętać, że naprawdę wiarygodne prognozy to 2-3 dni do przodu, a stwierdzenie "myślę, że już nie będzie przymrozków" to.. wiecie...

- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
U mnie taki problem że już mi się to na parapetach nie mieści + pomidorki które stały u babci są powyciągane i przydałoby się je wkopać do gruntu
ale za 5 dni już powinna być pewna pogoda to poczekam.

- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam od jakiegoś czasu w gruncie 10 sztuk pomidorów eksperymentalnych, cała reszta czyli 100 + na razie się hartuje i czeka na pewny termin do wysadzenia 
To mój pierwszy sezon w ogrodzie, ale udaje mi się jakoś powstrzymać przed falstartem.
Obawa przed przymrozkami i stratą pierwszej w życiu rozsady, bierze górę nad niecierpliwością

To mój pierwszy sezon w ogrodzie, ale udaje mi się jakoś powstrzymać przed falstartem.
Obawa przed przymrozkami i stratą pierwszej w życiu rozsady, bierze górę nad niecierpliwością

Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Ja też czekam jeszcze z wysadzaniem do gruntu i może właśnie ,że jest to moja pierwsza rozsada samodzielnie przygotowana tak się o nią boję. I mam pytanie po jakim czasie po oprysku miedzianem muszę znowu czymś popryskać?
Pozdra
wiam Teresa
Pozdra

-
- 500p
I oprysk stosuje się zwykle przy aktywnym komunikacie na tej stronie:
http://piorin.gov.pl/sygn/start.php
monitorujesz, kiedy w twojej okolicy (pojawi się komunikat o zarazie ziemniaka, i wtedy stosujesz oprysk roślin)
http://piorin.gov.pl/sygn/start.php
monitorujesz, kiedy w twojej okolicy (pojawi się komunikat o zarazie ziemniaka, i wtedy stosujesz oprysk roślin)