Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Vkris
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lut 2014, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory

Post »

Dziękuję za odpowiedź.
Moje pomidory zostały wysiane do dobrego, gotowego podłoża. Po siewkach na dzień dzisiejszy nie widać żadnych niedoborów, czy nadmiarów składników.
Zatem z biohumusem jest tak, jak podejrzewałem- bardziej to pic, niż użyteczny nawóz. Moje szczeście, że nie musiałem za to płacić, a dostałem. (Jednak czasem nawet darowanemu koniowi warto zerknąć do pyska :wink: )

forumowicz napisał:
"Popatrzcie na to. Czysta manipulacja. Przecież z powodzeniem można napisać 5g/l. Ale nie. 5000 mg/l to brzmi bardziej przekonująco"

Jak to mówili kiedyś w znanym kabarecie "chłyt marketintoty", nie ma to jak łatwy zysk na naiwnych.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 07:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja mam może głupie pytanie, nie bijcie proszę ;:124 Czy na przykład w tym zdaniu:
Optymalna dla wzrostu pomidora zawartość składników pokarmowych w glebie (wyrażona w mg/dm3) wynosi: 90- 120 N, 60- 80 P, 200- 250 K, 60- 90 Mg i 1200 - 1500 Ca.
Wartości P, K, Mg i Ca są podane w formie tlenkowej czy "czystego" składnika? Bo trochę się poduczam, coś tam sobie przeliczam i już zgłupiałem.
Pozdrawiam Mateusz
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Tutaj akurat są w czystym składniku.
Awatar użytkownika
ED99
200p
200p
Od: 11 sie 2013, o 14:16

Post »

Czy Bio florin uniwersalny roztwór nawozowy o NPK 5,9+3,0+6,5 z mikroelementami pokarmowymi jest dobry dla zasilania pomidorów w pojemnikach ?
Pozdrawiam ED.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nie. Ma za mało fosforu. Do zasilania w pojemnikach potrzebny jest nawóz w płynie do roślin kwitnących + saletra potasowa + siarczan magnezu.
Może być z serii Fruktus, Florovit lub Biopon.

Jeśli zakupisz te nawozy skontaktuj się ze mną to Ci wyliczę jak masz sporządzić pożywkę.
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p

Post »

A ja właśnie kombinowałem z idealną pożywką do fertygacji a potem do podlewania na balkonie. Chcę wykorzystać do tego superfosfat wzbogacony, saletrę potasową i siarczan magnezu. Tylko nie wiem co z Ca i czy mogę mieszać te nawozy? Nie powstaną jakieś niepożądane reakcje między nimi? A może gips budowlany mogę do tego wykorzystać? Ale czy to nie zmieni pH? Co z SO3? Nie będzie tego za dużo. Już sobie wyliczyłem jakby to mogło wyglądać. forumowicz napiszę do Ciebie na PW może coś poradzisz :wit
Pozdrawiam Mateusz
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

No to już Ci odpisałem. O wapń i magnez nie musisz się martwić, bo jest go na tyle w wodzie kranowej a używać do podlewania w pojemnikach trzeba wody sporo. W gruncie jest sprawa inna. Tam pomidor zdany jest na to co jest w glebie , bo w wodzie z deszczu ani wapnia ani magnezu nie ma.
Awatar użytkownika
ED99
200p
200p
Od: 11 sie 2013, o 14:16

Post »

forumowicz dziękuję za szybką odpowiedź.Zaraz wybrałem się na zakupy ,ale sklep ogrodniczy niestety jeszcze zamknięty(zapraszamy w marcu). W tamtym roku nie było pojedynczych nawozów i np. siarczan magnezu kupiłem w aptece.
Szukając w sieci , znalazłem nawóz o składzie:
"AZOT 8%, FOSFOR 11%, POTAS 29%, MAGNEZ 2%, SIARKA 24% + mikroelementy
Nowoczesny, wieloskładnikowy nawóz rozpuszczalny o unikalnej kompozycji makro i mikroskładników niezbędnych dla prawidłowego wzrostu i owocowania krzewów pomidorów. Zawarty w nawozie potas wpływa na prawidłowe owocowanie krzewów. Jest bardzo wydajny. Opakowanie wystarczy do sporządzenia 350 l gotowego do użycia nawozu."
Czy ten nawóz będzie dobry dla pomidorów w pojemnikach,czy mam szukać innego ?
Pozdrawiam ED.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Za dużo potasu. Mogą wystąpić problemy z pobieraniem magnezu i wapnia.

Nie rozumiem jakie masz problemy z zakupem nawozu do roślin kwitnących i saletry potasowej. Od nawozów płynnych to się półki uginają w ogrodniczych :D
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p

Post »

No dokładnie, ja dzisiaj byłem na zakupach (tak wiem niedziela - wybaczcie) w auchan nawóz 6-3-6 o pojemności 1l jakiejś nieznanej firmy kosztuje 3,49zł teraz tylko wyliczyć ile saletry potasowej i gotowe. Ja nie będę teraz liczył bo pije sobie bursztynowy napój i na pewno coś bym namieszał.
Pozdrawiam Mateusz
Awatar użytkownika
aga6671
100p
100p
Od: 3 cze 2013, o 12:41

Post »

forumowicz a czemu ja nie mam dodawać tej saletry potasowej do moich donic?
Tak tylko pytam :oops:
Regulamin się kłania
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Przypomnij mi o co chodzi.
Awatar użytkownika
aga6671
100p
100p

Post »

Pytałam się czym nawozic pomidory w donicach (kilka betaluxów, Twoja Perła)
Nie wiem dokładnie ile ich jeszcze będzie.

Ziemię planuje kupić taką jak do pikowania czyli nie więcej jak 0,6 kg/m3 nawozu (bo tu skopiowałam sobie Twoje porady jak nawozić popikowane pomidory).
Regulamin się kłania
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Masz już nawóz czy zamierzasz dopiero zakupić ?. Jeśli masz, to jaki ?
Awatar użytkownika
aga6671
100p
100p

Post »

Na razie kupilam biopon do roslin kwitnacych. Z zeszlego roku zostala mi jakas magiczna sila do pomidorow ( nawet nie otworzone).
Regulamin się kłania
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”