Wszystko o pomidorach cz. 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
zielonaplaneta
200p
200p
Od: 7 gru 2014, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 9

Post »

legina pisze:Megagron zajmuje dużo miejsca wszerz.Miałem go pod folią.Nie dał się prowadzić jako 2 w 1.Rosły pojedynczo zabierając miejsce pomidorom z następnego słupka(odl.0k.60-70 cm.)Również musiałem ukierunkowywać grona,bo pchał się do słoneczka.Prowadzony był na 3 grona,do wysokości ponad 1,8m,choć ostatnie było mniejsze.Ostatecznie wyrwałem je jako ostatnie pod koniec października. ;:333 ;:333
W tym roku wraca do donicy na balkonie. ;:306 ;:306
To jak go w końcu poprowadzić Mam 7 nasionek i jak wszystkie wyjdą to będą 3 w tunelu i cztery w gruncie ?

Odstępy 80cm między krzakami i 40 od folii ? Prowadzić na żywioł,czy kontolować? :wit
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

zielonaplaneta kontrolować - sama Kozula pisała o tym, by mu ograniczyć ilość gron. A on z wilków chce robić kolejne. Przygotuj się też na podwiązywanie samych gron, by nie leżały na ziemi (a potrafią one być mocno obciążone owocami).
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Zgadzam się z przedmówczynią.Nie wiem jaki masz namiot.Jeśli typowo działkowy nie przemysłowy,zrezygnuj z megagrona lub posadź 1 krzak.Resztę wysadź do gruntu.
O ile pamiętam niezastąpiona Kozula zalecała w namiocie prowadzić na 3 grona,w gruncie na 2.Ale ona miała inne folie. ;:215 ;:215
zielonaplaneta
200p
200p

Post »

Namiot jest w budowie i jego wymiary to 5m długości, 3,25m szerokości głównej wysokiej części.
Wysokość przy północnej pionowej ścianie około 175cm ,później półokrągło do szczytu do wysokości około 2,3m.
Od południowej strony jeszcze robię dobudówkę 5 m długości ,2,25m szerokości .
Łącznie namiot będzie 5m długi i 5,5m szeroki .
15m2 pod rośliny do 2 metrów wysokości i 10m2 pod rośliny do 1,2m wysokości .
Drzwi,okna ,demontowane ściany i inne wodotryski :wit
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Ja miałem w namiocie foliowym o wym.6x3x1,9,gdzie były tylko pomidory.Krzaki megagrona rosły tuż przy obu drzwiach.Musiałem zrezygnować w sumie z 4 krzaków innych rosnących w odl.ok.60-70 cm.
Do tego każde grono w miarę dorastania musiało być kilkakrotnie podwiązywane bo obłamywało się.W poprzednim poście napisałem moje sugestie,a u siebie Ty zadecydujesz.Owoców rzeczywiście było b.dużo. ;:136 ;:136
zielonaplaneta
200p
200p

Post »

Spoko :wit

Mimo,że czytam forum regularnie to wypytuje o tematy ,które wydają mi się do ogarnięcia na teraz a ja jeszcze nie doczytałem :)

Dziękuję za pomoc :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A czym odkazić tunel foliowy po zarazie ziemniaczanej?
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

tralaluszy - podobno siarka niezastąpiona, tylko gdzie ją w potrzebnej postaci kupić...? :?:
Pozdrawiam,
Tomek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Nawóz Wigor S zawiera 90% siarki i 10% bentonitu-kociego żwirku.
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Zaraza ziemniaczana to grzyb, jeślli miałaś ją w tunelu to znaczy, że było tam zbyt wilgotno i nawet całkowita wymiana ziemi i zlanie wszystkiego formaliną nic nie pomoże, zarazę będziesz mieć znowu. Działa to też w drugą stronę , jeśli będziesz mieć pod folią sucho to to, że w ubiegłym roku miałaś chorobę nic nie zaszkodzi. Grzyb musi mieć wodę , wysoka wilgotność w tunelu to 100 % pewności , że będzie zaraza. Musisz coś zrobić, żeby mieć lepszy przepływ powietrza w tunelu.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

massur pisze:tralaluszy - podobno siarka niezastąpiona, tylko gdzie ją w potrzebnej postaci kupić...? :?:
W sklepie ogrodniczym. Wsypujesz do puszki, dodajesz trocin, puszkę wstawiasz w zrobiony dołek w ziemi, bierzesz podpalasz podpałkę do grilla w kostkach i wrzucasz do puszki, następnie dajesz drapaka z foliaka. Namiot musi być szczelnie zamknięty. Tak trzeba ustawić puszkę, żeby pryskająca siarka nie robiła dziur w folii. Prawdę mówiąc mi nie pryskała. Metalowe konstrukcje, dobrze żeby były pomalowane. Odsłonięte będą szybciej korodować po tym zabiegu. Po 2h masz mleko w foliaku. :D
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

massur pisze:tralaluszy - podobno siarka niezastąpiona, tylko gdzie ją w potrzebnej postaci kupić...? :?:
Dziękuję, widziałam w kartonikach w Centrum Ogrodniczym.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Margo_margo pisze:A ja mam pytanie do doświadczonych w pomidorach. 12.02. (18 dni temu) wymoczyłam nasiona w nadmanganianie i posadowiłam na wacikach, na kaloryferze. Do tej pory Black Cherry i Ildi nie wypuściły kiełków. Czy one tak mają, że długo każą na siebie czekać czy lepiej moczyć nowe?
Namoczyłam nowe nasionka.
Ildi po 27 dniach puściły kiełki razem z nowo namoczonymi (7 dni), Black Cherry zarówno pierwsze jak i drugie moczenie milczy :roll:

Nie wiem o co chodzi :roll: dałam im wody utlenionej

Tak wyglądają te, które jako pierwsze były pikowane

Obrazek

Miały być wybiegnięte, ogłowione i puszczone na 2 pędy jak to polecał forumowicz.
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
zielonaplaneta
200p
200p

Post »

Margo,jak przez 27 dni nie puściły kiełków to chyba miały za zimno? Dziwne,że nie zgniły :wit
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Nie ma to jak wysiew wprost do ziemi.Nie ma siły jak wiekowe by nie były żeby nie wzeszły.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”