Ogród zielonej
Re: Ogród zielonej
Ale masz piękną kępę przylaszczki - mi tez się marzyła - znalazłam wiosną, wykopałam, wsadziłam - przyjęła się. Jesienią musiała się przeprowadzic - przeniosłam - żyje, znalazłam pierwsze kwiatki, ale.... znów się biedulka będzie musiała przenieśc, bo teraz jest na głównym trakcie galopu psa - gdy ją sadziłam psa nie było nawet w planach... Mam nadzieję, że do trzech razy sztuka 

Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mi też się ta przylaszczka podoba. Rewelacyjna . 

- nifredil
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sonia, skoro tam jest słońce, to ani się nie zastanawiaj tylko sadź jeżówki. Będą ci kwitły przez całe lato
Możesz iść np w same białe Coconut Lime, Alba, Milkshake i wiele innych, będą kontrastowały z kolorowymi liliami, a jeśli masz białe lilie to może dla odmiany energetyczne jeżówki.. W tym roku zamówiłam między innymi takie żarówy: Glowing Dream i Hot Lava 

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Sabina mam obie te żarówy.
Aż się sama sobie dziwię, bo to nie moja docelowa kolorystyka.
No ale jeżówkom nie umiem się oprzeć.
A ja nadal obstaje jednak przy białych. I uzupełnić tę rabatę odrobiną niebieskości.

A ja nadal obstaje jednak przy białych. I uzupełnić tę rabatę odrobiną niebieskości.

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu z pewnością będą jeżówki, ale chyba różowe, bo hortensje białe, lilie białe.
Przetaczniki niebieskie mam niskie, jeszcze nie kwitły. Christa wydaje się tam za wysoki.
Traw tam za dużo nie posadzę, bo wąsko, może turzyce niskie, albo ostnice.
Martuś ja przy jukach mam perowskię. Bardzo lubię jej niebieskie, delikatne kwiaty, bardzo długo kwitnie.
Na pewno będę mieć siewki w maju. Werbena też w tym roku będzie na tej rabatce. Miałyśmy taki sam pomysł.
Dzieci mam fantastyczne, jestem z nich dumna. Miałam dwu synów, a mam już czwórkę.
Agnieszko przylaszczkę mam drugi rok i też muszę ją przesadzić. Nie przewidziałam, że świerk tak szybko będzie rósł.
Po kwitnieniu wykopię z dużą bryłą ziemi i poradzi sobie.
Sabinko dzięki wam
rozjaśnia mi się powoli w głowie, jak ma wyglądać ta rabata. Mam jeszcze kilka kęp firletki smółki. Ma mocny różowy kolor i kwitnie wcześnie, już pod koniec tulipanów, a wcześniej niż jeżówki i lilie. Tylko boję się, że powstanie miszmasz.
Lilie, jeżówki i niebieskie przetaczniki kwitły by w podobnym czasie.
Spróbuję zrobić wizualizację, tylko w GP straszna nędza z doborem roślin.

Martuś ja przy jukach mam perowskię. Bardzo lubię jej niebieskie, delikatne kwiaty, bardzo długo kwitnie.

Agnieszko przylaszczkę mam drugi rok i też muszę ją przesadzić. Nie przewidziałam, że świerk tak szybko będzie rósł.

Sabinko dzięki wam

Spróbuję zrobić wizualizację, tylko w GP straszna nędza z doborem roślin.

- Rozana
- 1000p

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Ja w tym roku też zakupiłam moje pierwsze jeżówki. Na początek białe rodzaje Coconut Lime i Milkshake. Coś czuję, że skradną moje serce i będę dokupować i w innych kolorach. Najbardziej podobają mi się te pełne. Macie może jakieś sprawdzone odmiany z tych pełnych, które mogłybyście polecić?
- cyma2704
Zuza wybrałaś takie, jak mi się podobają.
Mam jedną różową pełną, oczywiście NN, ale dopiero w tym roku zamierzam coś więcej dokupić. Lubię te zwykłe, są bezproblemowe, tylko dość wysokie. Dwie ubiegłoroczne siewki kwitły, teraz już pokazują łebki, więc powinny wszystkie mieć już kwiaty.

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Jeśli boisz się misz maszu to do tych niebieskich przetaczników dobierz faktycznie góra dwa kolory. Firletki szkoda się pozbywać. Też ja mam i uważam, że świetnie się prezentuje, szczególnie, że po kwitnieniu zostaje tylko niziutka bylinka. Niebieskie przetaczniki, różowa firletka i kilka lilii (różowych, najlepiej jakieś jasne) plus różowa jeżówka. Do tego białe lilie i białe jeżówki. Trzy kolory, które będą ze sobą współgrały..tak myślę 

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Biało-różowo-niebieska rabata
Moje kolory 

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
To też zdecydowanie i moja kolorystyka.
Ach Soniu rób tę rabatę i chwal się szybko efektami.

Ach Soniu rób tę rabatę i chwal się szybko efektami.

- cyma2704
Sabinko czytałam w Twoich myślach. Wróciłam z ogrodu, uzupełniłam kalorie i zrobiłam w GP to co posadziłam.

Na rogu turzyca włosista, z tyłu różowe jeżówki, niższe różowe- firletka, białe to złocień i mały kawałek rozchodnika okazałego. Rósł tam więc został.
Dalej rozplenica z tyłu białe jeżówki, na przedzie niebieski niski przetacznik. Dalej (fioletowe) ma być perowskia, werbena i z przodu przywrotnik ostroklapkowy.
Czerwone na projekcie to białe i różowe lilie i...
koniec pomysłów. Zostało jeszcze 1,5 m, więcej lilii tam posadzić.
A może kłosowca, podoba mi się bardzo.
Zuza może się uda z waszą pomocą.
Aniu dziś poprzesadzałam z innych miejsc. Widać będzie, jak zakwitnie.

Na rogu turzyca włosista, z tyłu różowe jeżówki, niższe różowe- firletka, białe to złocień i mały kawałek rozchodnika okazałego. Rósł tam więc został.

Zuza może się uda z waszą pomocą.

Aniu dziś poprzesadzałam z innych miejsc. Widać będzie, jak zakwitnie.

- Rozana
- 1000p
Ladnie to wyszło
GP to jakiś program ?
GP to jakiś program ?
- cyma2704
Martuś to prosty program do projektowania Garden Puzle. Wchodzisz logujesz się i możesz robić własne projekty. Darmowa wersja jest uboga, ale można dopasować inne rośliny i przynajmniej masz wyobrażenie, jak będzie wyglądać rabatka. Jest wersja płatna, ale mnie szkoda kasy, wolę kupić rośliny.
- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Soniu, nabawiłam się kompleksów oglądając Twój ogród, wszystko jest tak uporządkowane , zaplanowane , zachwycające, że aż dech zapiera i stwierdziłam, że ze mnie straszny bałaganiarz
, ale tak już mam i tak chyba zostanie do końca życia
.