Minibotanik Jacka cz.10
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Minibotanik Jacka cz.10
Z tych balkonowych irysów niewiele zostało, mimo iż przesadziłem je do gleby... Dobrze, że tym zakupionym już do ogrodu udało mi się przygotować jakieś w miarę sensowne warunki ? wyniesiona na jakieś 10 cm rabata, gdzie zmieszałem ziemię z mojego ogrodu z ziemią kupną, nawozem końskim oraz kompostem własnej produkcji... Na razie jest okej...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Irysowy szpaler robi wrażenie
Z zachwytem oglądam Twoją kolekcję irysów - z roku na rok coraz większą. Każda z odmian ma w sobie coś. Szczególnie gdy przyglądamy się kwiatom z bliska. Bardzo mi się podobają irysy, ale w zasadzie zrezygnowałam z wysokich. Mam jednak ochotę jeszcze na kilka niskich. Te które mam radzą sobie u mnie coraz lepiej.

- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Piękny szpaler irysów .. Tez taki tworzę w nowym ogrodzie za liliowcami ale na taki gąszcz to sobie poczekam ..
- silvarerum
- 1000p
- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Piękny tłumek. Zapisuję sobie nazwy odmian, w przyszłym roku mam nadzieję, że pojawią się irysy i u mnie 

Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 3 gru 2011, o 09:38
Ze szpaleru pochwalę EDYTKĘ W.
Kiedys ciężko ją było zdobyć
Ale mam ją do dzisiaj
Pozdrawiam

Kiedys ciężko ją było zdobyć

Pozdrawiam

- JacekP
Cieszę się, że szpalerem kosaćców wzbudziłem zainteresowanie, zanim zamknę wątek
Izo, czytałem ze smutkiem w Twoim wątku, że końcówka maja, a u Ciebie zastój w kwitnieniu. U mnie wręcz odwrotnie - dzięki kosaćcom orgia kolorów! Więc szkoda, że z nich zrezygnowałaś. Niskie kwitną w zasadzie w tym samym czasie co tulipany i nie dają takiego efektu co wysokie. Trzeba się przy nich nachodzić (podwiązywanie, obrywanie przekwitłych kwiatostanów, przesadzanie co 3 lata) ale radość ogromna jak kwitną!
Ten kosaciec zmienił w tym roku imię. Po długich dyskusjach z fachowcami stanęło na tym że to nie 'Princes Victoria Louise' tylko:

Janko, szpalerów kosaćcowych mam w tej chwili 4. Ten najładniejszy, bo drugoroczny. Więc i Ty niedługo będziesz czekać
Wiarygodność tego też została niedawno podważona ale nie obalona więc póki co nazywa się tak, jak nazywał się od początku:

Sylwio, jeśli tylko masz warunki do uprawy kosaćców - nie zastanawiaj się

Brawo Sławku! Wypatrzyłeś 'Edith Wolford', choć wcale nie była na pierwszym planie
W nagrodę dla Ciebie nowsza odmiana w kontraście do poprzednich - historycznych. Tylko nie wiem jaka więc może Ty pomożesz (albo Genia rozpozna ze swojej kolekcji
)?

Izo, czytałem ze smutkiem w Twoim wątku, że końcówka maja, a u Ciebie zastój w kwitnieniu. U mnie wręcz odwrotnie - dzięki kosaćcom orgia kolorów! Więc szkoda, że z nich zrezygnowałaś. Niskie kwitną w zasadzie w tym samym czasie co tulipany i nie dają takiego efektu co wysokie. Trzeba się przy nich nachodzić (podwiązywanie, obrywanie przekwitłych kwiatostanów, przesadzanie co 3 lata) ale radość ogromna jak kwitną!
Ten kosaciec zmienił w tym roku imię. Po długich dyskusjach z fachowcami stanęło na tym że to nie 'Princes Victoria Louise' tylko:

Janko, szpalerów kosaćcowych mam w tej chwili 4. Ten najładniejszy, bo drugoroczny. Więc i Ty niedługo będziesz czekać

Wiarygodność tego też została niedawno podważona ale nie obalona więc póki co nazywa się tak, jak nazywał się od początku:

Sylwio, jeśli tylko masz warunki do uprawy kosaćców - nie zastanawiaj się

Brawo Sławku! Wypatrzyłeś 'Edith Wolford', choć wcale nie była na pierwszym planie

- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Cudny szpaler kosaćców, a masz ich aż cztery, no to jest co podziwiać 

- Yollanda
- 500p
- Od: 23 maja 2014, o 14:34
Uwielbiam irysy, a Twoje irysy. Szpaler kolorowych kwiatów przecudny. Wyobrażam sobie jak pachną i ile pszczółek bzyczy w okół.
Podziwiam też Twoją znajomość nazw starszych, historycznych odmian.
Też mam kilka podobnych. Czy pomógłbyś ustalić ich nazwy, gdybym wstawiła fotki?
Ten rudy irys, z poprzedniej strony, który czeka na nazwę , to może jest 'Kilt Lilt'?
Kilt Lilt J. Gibson, R. 1969 / I. 1970 TB 40" EM
"From Schreiner's Iris Lover's catalog for 1973: "If you like ruffles, frills, fringes, and lace in an iris you will revel in this unusual novelty plicata. The standards are a glowing blend of apricot and gold; the falls are maroon red stippled on old gold, folded and pleated. Highly individual."
(1-2 PLD X Golden Filigree), HM 1971, AM 1973, Dykes Medal 1976."
Ten ostatni - Chabrowy dół, błękitno - biała góra, ze złotą falbanką , to może być 'Slovak Prince'. Mam taką odmianę wygląda podobnie.
http://www.schreinersgardens.com/slovak-prince

Podziwiam też Twoją znajomość nazw starszych, historycznych odmian.
Też mam kilka podobnych. Czy pomógłbyś ustalić ich nazwy, gdybym wstawiła fotki?
Ten rudy irys, z poprzedniej strony, który czeka na nazwę , to może jest 'Kilt Lilt'?
Kilt Lilt J. Gibson, R. 1969 / I. 1970 TB 40" EM
"From Schreiner's Iris Lover's catalog for 1973: "If you like ruffles, frills, fringes, and lace in an iris you will revel in this unusual novelty plicata. The standards are a glowing blend of apricot and gold; the falls are maroon red stippled on old gold, folded and pleated. Highly individual."
(1-2 PLD X Golden Filigree), HM 1971, AM 1973, Dykes Medal 1976."
Ten ostatni - Chabrowy dół, błękitno - biała góra, ze złotą falbanką , to może być 'Slovak Prince'. Mam taką odmianę wygląda podobnie.
http://www.schreinersgardens.com/slovak-prince
- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Jacku grupa irysów pięknie wygląda
Czekam aż nazwiesz swojego białego z poprzedniej strony bo mam takiego bezimiennego

Czekam aż nazwiesz swojego białego z poprzedniej strony bo mam takiego bezimiennego

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
- magduska81
- 500p
- Od: 11 wrz 2012, o 22:16
Przez moj ogród przewineło się wiele osób... po każdym została jakaś pamiątka. Najdroższe są te, które pozostały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
- becia123
- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Jacku śliczne masz iryski z 5 nie mam takich ,które kwitną na pokazanych fotkach.W tym 1,3 z fotek magduska81 Pozdrawiam.
- JacekP
Lidziu, ten szpaler reprezentacyjny w tym roku zgodnie z regułą - 2-3 letnie szpalery najładniejsze
Kosaćce trzeba odmładzać co 3-4 lata. Nie ma zmiłuj
W natłoku odmian nie chciałbym pominąć skromnego ale dla mnie wartościowego kosaćca, którego przywiozłem z Wrocławia jeszcze z czasów studiów więc przypomina mi piękne chwile
Przypomina 'Flavescens' ale jest ciemiejszy

Jolu, dziękuję. Szpalerki cieszą oczy, lubię też zapach kosaćców ale pszczoły chyba nie gustują w tych kwiatach. Nie zauważyłem zainteresowania.
Twoje typy niestety błędne ale dzięki za sugestie. 'Slovak Prince' to naprawdę bogaty kosaciec i mojemu wiele brakuje do niego.
Kolejny zacny białasek tym razem od Schreinera (1940):

Marysiu, dziękuję
Nazwę białego z poprzedniej strony znalazłem i już podpisany:

Magdo dziękuję ale pierwszy nie ode mnie, a dwa następne jakieś takie - odwrócone
Ale grunt, że jesteś zadowolona
Ciemniejsze kosaćce - uwielbiam! Kolorystyka prawie niespotykana u innych gatunków!

Beciu dziękuję
Wstrzymaj się jednak z tym podsumowaniem, ile masz a ile nie masz, bo jeszcze wiele do pokazania więc zapraszam do oglądania:

W natłoku odmian nie chciałbym pominąć skromnego ale dla mnie wartościowego kosaćca, którego przywiozłem z Wrocławia jeszcze z czasów studiów więc przypomina mi piękne chwile

Jolu, dziękuję. Szpalerki cieszą oczy, lubię też zapach kosaćców ale pszczoły chyba nie gustują w tych kwiatach. Nie zauważyłem zainteresowania.
Twoje typy niestety błędne ale dzięki za sugestie. 'Slovak Prince' to naprawdę bogaty kosaciec i mojemu wiele brakuje do niego.
Kolejny zacny białasek tym razem od Schreinera (1940):

Marysiu, dziękuję

Magdo dziękuję ale pierwszy nie ode mnie, a dwa następne jakieś takie - odwrócone

Ciemniejsze kosaćce - uwielbiam! Kolorystyka prawie niespotykana u innych gatunków!

Beciu dziękuję

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Ja jednak będę się zachwycać irysami w kolorze blue cudne są te błękity
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Nie mogę się napatrzeć na te irysy... Absolutnie cudne!
...ale, ale... Skoro w moim skromnym ogródku kwitnie wiele innych ciekawych roślin, to i u Ciebie pełno musi być niesamowitych okazów całych w kwiatach w tym momencie... Więc może pochwal się i resztą kwiatów ze swojego ogródka botanicznego w przerwie między irysami. :-P
Pozdrawiam!
LOKI

...ale, ale... Skoro w moim skromnym ogródku kwitnie wiele innych ciekawych roślin, to i u Ciebie pełno musi być niesamowitych okazów całych w kwiatach w tym momencie... Więc może pochwal się i resztą kwiatów ze swojego ogródka botanicznego w przerwie między irysami. :-P
Pozdrawiam!
LOKI