Pomidory w donicach cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory w donicach cz.3

Post »

U mnie większość donicowych już obwieszona owockami. :tan Tegoroczna pogoda zdecydowanie przyspieszy pierwszą degustację. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dylek
100p
100p
Od: 4 mar 2017, o 03:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W jakie donice zainwestować do uprawy "w gruncie" obok tunelu. Nie mam czasu szykować grządki myślałem o donicach 25l. Czy wystarczą na zwykłe nie koktajlowe pomidory? I jakie ewentualnie na koktajlowe? Czy może polecicie jeszcze inne rozwiązanie?
Maori
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2018, o 13:25

Post »

inga_beta pisze:Przed wysadzeniem to były bardzo ładne pomidory. A po wysadzeniu wszystkie jakieś takie wychudzone. To taka sama ziemia? Może przelane?
Ziemia inna mieszanka torfowa. Taką ziemie dostały wszystkie przesadzone pomidory i czują się dobrze tylko maskotka ma jakiś problem. Po przesadzeniu podlałam obficie tylko raz 2 tygodnie temu. Ale ziemia jest cały czas mokra co mnie zaskoczyło, nie bardzo wiem dlaczego nie wysycha. Może to powód, nie wiem.
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Dylek :wit
Oczywiście 25 litrowe donice wystarczą. Nie wiem jakie masz odmiany koktajlowych, ale one także potrafią tworzyć ogromne krzaki i wtedy potrzebują dużych donic.
Ewa
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

Kasiu ten Dwarf ... weel scotty u Ciebie też jest taki duży. U mnie wyrósł wielki krzaczor który puszcza masę wilków. Nie wygląda jak reszta Dwarfów. Jaka jest jego poprawna nazwa? Dig Well Scotty?
inga_beta
200p
200p
Od: 15 maja 2014, o 08:24

Post »

Maori pisze:
inga_beta pisze:Przed wysadzeniem to były bardzo ładne pomidory. A po wysadzeniu wszystkie jakieś takie wychudzone. To taka sama ziemia? Może przelane?
Ziemia inna mieszanka torfowa. Taką ziemie dostały wszystkie przesadzone pomidory i czują się dobrze tylko maskotka ma jakiś problem. Po przesadzeniu podlałam obficie tylko raz 2 tygodnie temu. Ale ziemia jest cały czas mokra co mnie zaskoczyło, nie bardzo wiem dlaczego nie wysycha. Może to powód, nie wiem.
Myślę że to ta mokra ziemia jest przyczyną. Widzę po moich pomidorach że wolą miec zbyt sucho niż zbyt mokro, bo nie są w stanie sobie poradzić gdy mają za mokro. A ziemia nie wysycha bo jest jej bardzo dużo w skrzynkach. Ja teraz podlewam je bardzo ostrożnie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
inga_beta
200p
200p

Post »

Czy ktoś zna taką miniaturkę pomidora? Na torebce jest tylko łacińska nazwa- pomidor zwyczajny. Kupiony ba bazarze.
Obrazek

Obrazek
Maori
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2018, o 13:25

Post »

Skoanna pisze:Maori wydają się wydelikacone. Poczekaj jeszcze. Ty je hartowałeś/łaś ;:170 przed wysadzeniem?
Tak wszystkie były hartowane przez dwa tygodnie.
inga_beta
200p
200p

Post »

A który dwarf jest lepszy w smaku- New Big czy Arctic?
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Aniu, to już taka uroda tej odmiany. :D
Ja wsadziłam Ding Well Scotty Dwarf do 10l donicy i już z niej wyłazi, będę musiała przesadzić do 20 l wiadra.

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Skoanna pisze:Kasiu ten Dwarf ... weel scotty u Ciebie też jest taki duży. U mnie wyrósł wielki krzaczor który puszcza masę wilków. Nie wygląda jak reszta Dwarfów. Jaka jest jego poprawna nazwa? Dig Well Scotty?
Dosyć spory jest. ;:108
Nasiona dostałam pod nazwą Ding Well Scotty Dwarf, ale z tego co teraz sprawdzałam w necie chyba ktoś zrobił literówkę i powinno być Ding Wall Scotty Dwarf.
almera
50p
50p
Od: 25 kwie 2018, o 21:41

Post »

gandw pisze:U mnie pomidory już od ponad tygodnia opalają się w skrzynkach na balkonie :D

Obrazek

Z pomidorami w skrzynkach planuję jeszcze posadzić bazylię, ale ona dopiero kiełkuje.
Jak masz rozwiązany w tych skrzyniach problem nawadniania ? Przecież jak wlejesz więcej wody , to wyleci- chyba,że to nie pzreszkadza,jak wyleci na posadzkę, bo nie masz sasiada z dołu.

-- 16 maja 2018, o 22:02 --

Czy takie pomidory jak Tombling Tom i Perła Sadu wymagają podwiązywania i palika ?
Jak dam je do szerokiej donicy, to będą łodygi leżeć na ziemi ?
Z tego co czytam Balkoni Red, Venus i Bajaja nie, ale co do tych dwóch odmian pewna nie jestem. Bęe miała je pierwszy raz.
viewtopic.php?uid=71467&f=36&t=106199&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Skoanna
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

Tumbling Tom ma dość grube łodygi ale uwaga, potrafią się łamać pod ciężarem liści i owoców. Szeroka donica jest tu jakimś rozwiązaniem bo będą się pędy przewieszały za jej kant i może unikniesz większych uszkodzeń, tym bardziej, ze on się dość mocno rozbudowuje w szerz. Perła Ogrodu ( Perła Sadu - Garden Pearl- ??????? ?????????) jest wiotkołodygowa, co oznacza, że obleje donice pędami dookoła do samej ziemi jeśli nie dasz jej jakiejś podpory. Ja główny pęd jednak podpieram by troszkę zyskać na zgrabności, a potem pozwalam jej przewieszać się, w dość wąskiej donicy. Miałam ją w skrzyni i nurzała się dosłownie w błocie. Grona musiałam jej na sznureczkach podwiązywać, żeby mi w ziemi nie leżały.
Tumbling Tom - kwitnący
Obrazek
Perła Ogrodu w skrzynce:
Obrazek

Obrazek

Irenko no ja właśnie też dałam go do dziesiątki, a tu taki stwór rośnie ;:173 może faktycznie warto by przesadzić go zanim zawiąże owoce.
gandw
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 cze 2016, o 21:29

Post »

almera pisze:
gandw pisze:U mnie pomidory już od ponad tygodnia opalają się w skrzynkach na balkonie :D

Z pomidorami w skrzynkach planuję jeszcze posadzić bazylię, ale ona dopiero kiełkuje.
Jak masz rozwiązany w tych skrzyniach problem nawadniania ? Przecież jak wlejesz więcej wody , to wyleci- chyba,że to nie pzreszkadza,jak wyleci na posadzkę, bo nie masz sasiada z dołu.
Skrzynki są wyłożone geowłókniną, więc jak nie podleję zbyt dużo to nie przeciekają :) A jak się zdarzy to mam rynnę pod balkonem.
almera
50p
50p
Od: 25 kwie 2018, o 21:41

Post »

Mam jeszcze do zagospodarowania dużą donicę naokoło 40 litrów, szerokości 40 cm. Mogę tam dac 2 lub 3 Tumbling Tomy lub Perły Ogrodu ? Czy jednak za gęsto będzie ? Do tego mam jeszcze 4 donice wysokie na 47 cm , szerokości 25 cm. Wkład z ziemią do nich ma ok 8,5 litra. Który z tych pomidorków lepszy do takiej wysokiej donicy ? Z tego, co piszesz to chyba jednak Perła ?
viewtopic.php?uid=71467&f=36&t=106199&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”