PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 5 cz.
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 5 cz.
Jeżeli jesteś pewien, że nie zaszkodzisz naturze cykając zdjęcie gniazda z pisklakami - to OK, cykaj. Prośba - nie zamieszczaj tego zdjęcia w internecie, bo w ten sposób zachęcisz innych do pochwalenia się jakie to śliczne pisklaki mają w swoim otoczeniu, a niestety mogą nie mieć Twojej wiedzy, jak zrobić im zdjęcie i nie zaszkodzić.
I właśnie dlatego nie powinno się zamieszczać na forach zdjęć gniazd z pisklakami.
Pozdrawiam
Adam
I właśnie dlatego nie powinno się zamieszczać na forach zdjęć gniazd z pisklakami.
Pozdrawiam
Adam
A gdzie ja napisałem, że cykam zdjęcia z pisklętami ???
Przykład z gniazdem za oknem jest hipotetyczny choć bardzo prawdopodobny.
Przykład z gniazdem za oknem jest hipotetyczny choć bardzo prawdopodobny.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
-
- 10p - Początkujący
- Od: 22 paź 2018, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czemu nie przyjmujecie ważnych i mądrych sł?w do siebie tylko się od razu naśmiewacie i obrażacie?
Robienie zdjęć ptakom w gniazdach to brzydki zwyczaj a fotkami zachęcacie tylko do ich obserwacji ludzi kt?rzy niekoniecznie to zrobią mądrze (co widać wkoło).
Nie zagląda się do gniazd,nie rusza się ich ,nie kręci obok i nie fotografuje. Po to ptak się z gniazdem ukrywa żeby być bezpiecznym i niewidocznym. Uszanujmy to. A fachowe zdjęcia zostawmy fachowcom,bo zdjęcie na 30krotnym zoomie i tak już jest nijakie.
Robienie zdjęć ptakom w gniazdach to brzydki zwyczaj a fotkami zachęcacie tylko do ich obserwacji ludzi kt?rzy niekoniecznie to zrobią mądrze (co widać wkoło).
Nie zagląda się do gniazd,nie rusza się ich ,nie kręci obok i nie fotografuje. Po to ptak się z gniazdem ukrywa żeby być bezpiecznym i niewidocznym. Uszanujmy to. A fachowe zdjęcia zostawmy fachowcom,bo zdjęcie na 30krotnym zoomie i tak już jest nijakie.
MajeczQa, z której części mojej wypowiedzi wywnioskowałaś, że się obrażam lub naśmiewam?
Drążę temat gdyż Kilka osób na tym forum powtarza w kółko jedną i tę samą oczywistą formułę jak mantrę, stąd moje zaciekawienie tym zjawiskiem.
Jeśli to ważne, osobiście nie zrobiłem nigdy zdjęcia żadnemu ptakowi i tym bardziej nie zamieściłem go w internecie.
Drążę temat gdyż Kilka osób na tym forum powtarza w kółko jedną i tę samą oczywistą formułę jak mantrę, stąd moje zaciekawienie tym zjawiskiem.
Jeśli to ważne, osobiście nie zrobiłem nigdy zdjęcia żadnemu ptakowi i tym bardziej nie zamieściłem go w internecie.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Zaspokoiłeś już swoją ciekawość? Czy też będziesz drążył sprawę dalej 
Gniazda z pisklakami to już przeszłość, bo nadchodzi zima. Wczoraj chciałem wyrwać krzewy przekwitniętego kosmosu (urosły na 1.20 - 1.50m), ale w porę się powstrzymałem. Zagościł u mnie szczygieł, który w kosmosie ma stołówkę
. Teraz będę polował na szczygła w kosmosie
.
Pozdrawiam
Adam

Gniazda z pisklakami to już przeszłość, bo nadchodzi zima. Wczoraj chciałem wyrwać krzewy przekwitniętego kosmosu (urosły na 1.20 - 1.50m), ale w porę się powstrzymałem. Zagościł u mnie szczygieł, który w kosmosie ma stołówkę

Pozdrawiam
Adam
- pull
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Bardzo Cię proszę skorzystaj z sugestii Adama,
bo moja cierpliwość również jest na wyczerpaniu.
___
Dzisiaj udało mi się pstryknąć mojego ulubieńca - dzięcioła zielonego.
Gatunek ten ma swój rewir na osiedlu gdzie mieszkam, inny koło mojej działki.
Kiedy słyszę jego pogwizdywanie zawsze wpadam w doskonały nastrój.
Dzięcioł zielony znacznie częściej żeruje na ziemi niż inne dzięcioły.

bo moja cierpliwość również jest na wyczerpaniu.
___
Dzisiaj udało mi się pstryknąć mojego ulubieńca - dzięcioła zielonego.
Gatunek ten ma swój rewir na osiedlu gdzie mieszkam, inny koło mojej działki.
Kiedy słyszę jego pogwizdywanie zawsze wpadam w doskonały nastrój.
Dzięcioł zielony znacznie częściej żeruje na ziemi niż inne dzięcioły.

- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A u mnie w skrócie tak ;

Jeszcze był jeden ale nie uwieczniłam go,bo nie miałam czym.
Wszystko przypadki w zasadzie beznadziejne, śmiertelne.
Zacząl się kiepski sezon,ale też ludzie in 'dogadzają' zarówno odpadami jak i celowym truciem.
Ten pierwszy zgarnięty dzisiaj. Szedł na ślepo po jezdni,ku uciesze kierowc?w (i moich klient?w,bo to w godzinach pracy) wyskoczylam na aleje żeby go zgarnąć. Nawet zabrali go szybko,biorę to za nadzieję,że go uda się ocalić,bo niestety moje ostatnie akcje i interwencje służb pozostawiały wiele do życzenia.
Nieco wcześniej złapałyśmy taki cudeńka

te na szczęście zdrowe i bezpieczne w gołębniku,w kt?rym już mieszkają inne odratowane przeze mnie (i nie tylko) gołębie.

Jeszcze był jeden ale nie uwieczniłam go,bo nie miałam czym.
Wszystko przypadki w zasadzie beznadziejne, śmiertelne.
Zacząl się kiepski sezon,ale też ludzie in 'dogadzają' zarówno odpadami jak i celowym truciem.
Ten pierwszy zgarnięty dzisiaj. Szedł na ślepo po jezdni,ku uciesze kierowc?w (i moich klient?w,bo to w godzinach pracy) wyskoczylam na aleje żeby go zgarnąć. Nawet zabrali go szybko,biorę to za nadzieję,że go uda się ocalić,bo niestety moje ostatnie akcje i interwencje służb pozostawiały wiele do życzenia.
Nieco wcześniej złapałyśmy taki cudeńka

te na szczęście zdrowe i bezpieczne w gołębniku,w kt?rym już mieszkają inne odratowane przeze mnie (i nie tylko) gołębie.

- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
Zbyt często sprawdza się porzekadło:
"jaki ktoś dla zwierząt (ptaków), taki dla ludzi".
"jaki ktoś dla zwierząt (ptaków), taki dla ludzi".
Przyznam, że ptakami zainteresowałam sie niedawno
powoli przeradza się to w fascynację nad mądrością tych stworzeń
wymieniłam aparat żeby robić zdjęcia rzadkim okazom 

- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Sezon karmnikowy rozpoczęty
. Na razie skromnie, tylko bogatki

Pozdrawiam Lucyna
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Niesamowite zdjęcie w locie ;
Dokarmiacie już?
ja jeszcze czekam z własciwym dokarmianiem,bo dużo jest innego pokarmu kt?re ptaki moga wykorzystać. No i jeszcze jest dostęp do ziemi,trawy. U mnie mn?stwo jabłek leży i a na krzewach sporo drobnych owoc?w.
Przy przycinaniu cis?w zauważyłam kolejne gniazdo. Z tym że puste.
Ciekawa jestem czy na wiosnę ktoś tam wr?ci.
Dokarmiacie już?
ja jeszcze czekam z własciwym dokarmianiem,bo dużo jest innego pokarmu kt?re ptaki moga wykorzystać. No i jeszcze jest dostęp do ziemi,trawy. U mnie mn?stwo jabłek leży i a na krzewach sporo drobnych owoc?w.
Przy przycinaniu cis?w zauważyłam kolejne gniazdo. Z tym że puste.
Ciekawa jestem czy na wiosnę ktoś tam wr?ci.
Jeszcze za wcześnie. Dopiero jak będzie większy śnieg. Teraz jest jeszcze dużo żarełka
w naturze.

- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Też chciałam zacząć później ale stado bogatek wydziobujących gotowany ryż z kompostownika
skłoniło mnie do rozpoczęcia dokarmiania. Tymczasem pojawili się nowi goście. Po raz pierwszy zawitały do mnie dzięcioły zielonosiwe
Niestety nie dysponuję zdjęciem

Pozdrawiam Lucyna