Nolina - uszkodzony pień

Rośliny doniczkowe
coolagnes
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2008, o 15:18

Nolina - uszkodzony pień

Post »

Witam,
mam drcenę, którą dostałam od cioci 3 lata temu w opłakanym stanie. Nie jestem specjalistką jeżeli chodzi o rośliny, ale one chyba mnie "lubią" :) więc dracenka wróciła do formy. Ostatnio wyjeżdżałam na dłuższy czas i po powrocie zaniepokoiło mnie pęknięcie w podstawie draceny. O ile wiem jest to dracena popularnie zwana "stopą słonia". Proszę o podpowiedź czym było spowodowane pęknięcie i czy powinnam coś z nim zrobić. A także (chociaż to nie jest odpowiednie miejsce, za co z góry przepraszam) o podpowiedź jak posadzić sadzonki (sztuk trzy), które dracena "wypuściła". Słyszałam, że nie zdarza się to często i nie chciałabym zmarnować okazji. Z góry dziękuję za wszystkie posty.
Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To nie dracena tylko nolina poczytaj w tych tematach tutaj :D
coolagnes
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2008, o 15:18

Post »

:shock: 20 lat?? tego się po niej nie spodziewałam... :D wiedziałam, że do najmłodszych nie należy ale dwadzieścia lat... czytałam posty podrzucone przez przemo (dziękuję) :) ale nigdzie nie widziałam komentarza co do tego pęknięcia w pniu. Więc powtarzam pytanko: czy to coś groźnego? No i czy te boczne nowe "życia" :lol: mam zostawić czy na sadzonki? Jak radzicie? I jeszcze jedno pytanko mi się nasuneło: skoro jest taka stara to czy nie powinna być wyższa?
x-C-j
---

Post »

Pęknięcie proponuję zasmarować taką maścią Maść ogrodnicza, odrosty zostaw niech sobie rosną będziesz miała kilka pinków ładniej to będzie wyglądało jak podrosną a co do wzrostu to nolina rośnie wyjątkowo powoli i wcale nie musi być wyższa a Twoja sądzę że nie ma raczej więcej niż 10-12 lat jak zmierzysz średnicę bulwy na dole pinka to powiem Ci dokładniej ile może mieć lat, stopa noliny przyrasta ok 0,5 do 1 cm na rok w zależności od warunków hodowli więc jeśli ma ok 12 cm to policzyć ile ma lat łatwo.. :D
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Moja mała nolina też ma pęknięcie na stopie :(
Czy mogę je zasmarować maścią Funaben, bo tę akurat mam pod ręką :roll:

Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Możesz. :D
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53

nolina- co jej dolega?

Post »

Trzy miesiące temu zakupiłam nolinę, kilka dni temu przesadziłam ją do nowego podłoża, i co odkryłam? Posadzona była dość głęboko, a poniżej linii podłoża odkryłam takie oto coś: /zarażona `kora` lekko odstaje/
Obrazek Obrazek
Poniżej widocznego ogniska zapalnego jest takie jakby wgłębienie w "stopie" i można dotrzeć do włóknistego wnętrza rośliny. Co mi poradzicie?
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
daka
1000p
1000p
Od: 10 lut 2010, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: nolina- co jej dolega?

Post »

To może być zgnilizna podstawy pnia,ale pewien nie jestem.
Moje wątki.
Pozdrawiam Damian.
x-C-j
---

Post »

Pokaż lepszej ostrości zdjęcie ze zbliżenia bardziej. :wink:
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

Ja to się mam z tym aparatem :;230 :;230 Na dzisiaj to niestety nic lepszego nie dam rady ;:14 ;:14 ;:14
Jutro się postaram "przechwycić" sprzęta i wrzucę coś lepszego :wink:
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

O, a tu obiecane lepsze fot:) Obrazek Obrazekmam nadzieję, że wystarczy?? no bo bardziej z bliska tworzył mi się już nieco rozmyty obraz..
wszystko moje jest tu:
zapraszam
x-C-j
---

Post »

Postaraj się to lekko zeskrobać i zamalować po oczyszczeniu białą farbą emulsyjną z domieszką Miedzianu lub Topsinu 1:1. Możesz też nolinę przesadzić do większej, szerszej ale niekoniecznie głębszej doniczki, noliny lubią szeroką doniczkę a płytkawą. :wink:
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

O, i to już jest jakaś rada, chętnie się do niej zastosuję. Co do przesadzania- to oczywiście też. :uszy A jak sądzisz, czy mając bardzo maleńki system korzeniowy /przy przesadzaniu zauważyłam tylko kilka małych korzeni/ roślina da sobie radę? No bo przecież w zgrubieniu magazynuje wodę , tak więc może powoli, mimo choroby odbuduje straty? A może nolina w ogóle ma niewielki syst. korzeniowy. Proszę o jakieś info na ten temat, bo szczerze mówiąc niewiele wiem o tej roślinie ;:185 ;:171
wszystko moje jest tu:
zapraszam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”